Bosanska Posavina pod vodom

Područje Bosanske Posavine i deo Semberije ponedeljak su dočekali poplavljeni, a civilna zaštita, građani i ekipe spasilaca nastavljaju s vodom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.05.2014.

11:11

Default images

Kako su preneli lokalni mediji, najteže stanje je na području Orašja i Brčkog, gde je ranije iz ugroženih područja evakuisano na stotine ljudi. Stanje u Bosanskom Šamcu donekle je stabilizovano, iako su se tamo izlile i Bosna i Sava, a iz tog grada je evakuisano 2.000 ljudi.

Savo Minić, načelnik ove opštine, koja je tokom vikenda bila potpuno pod vodom visine i do tri metra, kazao je da se tokom dana očekuje opadanje nivoa vode u samom gradu do tridesetak centimetara posle čega će se početi sa raščišćavanjem puteva radi dostave hrane i lekova. "Grad je bukvalno uništen", kazao je Minić.

Lokalne vlasti u toj Šamcu, kao i u drugim delovima BiH koje je ranije zahvatila poplava, sada se suočavaju s povećanom opasnošću od zaraza zbog nagomilanog otpada koji je donela voda, ali i brojne uginule stoke čiji leševi plutaju vodenim površinama.

Kako piše "Dnevni avaz", stanje na teritoriji Bijeljine ostaje složeno, a najkritičnije je na području Balatuna u kojem je u nekim delovima voda visoka preko 1,5 metara, a poplava se i dalje širi s obzirom da se tu spajaju drinska i savska voda.

Iz Balatuna se cele noći vršila evakuacija stanovništva, u kojoj pomaže specijalizovana ekipa za spasavanje iz Velike Britanije.

U Bijeljinu pristiže pomoć od brojnih donatora u robi i novcu, a trenutno je najpotrebnija konzervirana hrana.

Veliko klizište zahvatilo je pedeset kuća u zaseoku Prnjavor, kod Gračanice, koje pred sobom ruši šumu, puteve, a i kuće. Iz petnaest kuća ljudi su evakuisani.

Putni pravci od Bijeljine prema graničnim prelazima sa Srbijom, Rača i Pavlovića most, neprohodni su, a zatvoreni su i granični prelazi Šamac, Orašje i Brčko prema Hrvatskoj, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: