Borba traje, sve više ugroženih

Odbrana TENT-a prioritet. U Kostolcu odbrana uspešna. Hitna evakuacija mesta uz Savu kod Šapca. Teška situacija u Krupnju. Smederevska Palanka bez vode 5 dana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.05.2014.

01:18

Default images

Sava kod Sremske Mitrovice je u opadanju. Beograd za sada izdržava prvi plavni talas. Drugi upravo ulazi iz Hrvatske.

Broj žrtava - do sada 19 potvrđenih, od toga 12 u Obrenovcu, dve u Šapcu. U Obrenovcu prilaz nemoguć, nivo vode u opadanju. Stanje u Srbiji u nedelju bilo nešto bolje nego prethodnih dana, ali nadležni upozoravaju na oprez u narednih 48h.

Situacija je danima teška i u Smederevskoj Palanci, koja već pet dana nema vodu. Dramatično je i u Krupnju, Paraćinu, Svilajncu, Bajinoj Bašti, Malom Zvorniku.

B92 sa vama i cele ove noći. Saznajte šta je neophodno ljudima u prihvatnim centrima i na nasipima ove noći.

Štab za vanredne situacije Beograda pozvao evakuisane sa teritorije grada da se jave na besplatni telefon 0800-11-00-11 radi pravljenja jedinstvenog spiska. Štab je, kako je saopšteno iz Gradske uprave, zamolio sve ljude iz Obrenovca i ostalih evakuisanih područja sa teritorije grada koji su se smestili individualno, a da nisu popisani od Crvenog krsta i ne nalaze se u zvaničnim kolektivnim smeštajima, da se jave radi pravljenja jedinstvenog spiska.

Najvažnije vesti

Apeli za pomoć



NAJVAŽNIJI TELEFONI //// KAKO DA POMOGNETE

Borba s poplavama - iz minuta u minut...

Foto: Tanjug
15.26 - Lokalna vlast u Dimitrovgradu danas je poslala jedan šleper flaširane vode područjima ugroženim od poplave u Srbiji.

15.25 - Pripadnici Vojske Srbije su gradjanima u poplavljenim područjima isporučili 6,5 tona pijaće vode i više od 11 tona hrane, medicinskog materijala i opreme za bebe.

15.23 - U humanitarnoj akciji namenjenoj nastradalim u poplavama u Srbiji i BiH, pozivima na telefonske linije za donaciju Crvenom krstu danas do 12 časova Makedonsci su skupili sedam miliona i 300 hiljada denara ili 120 hiljada evra, saopštio je danas Crveni krst Makedonije.

15.22 - Snabdevenost strujom u Srbiji je dobra bez obzira na teškoće u proizvodnji, u ovom trenutku nisu na naponu 7.094 domaćinstava i Obrenovac, što je manje od jedan odsto domaćinstava u zemlji, naveo je danas generalni direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović.

15.20 - Aleksandar Vulin izjavio da se situacija u Krupnju smiruje i da su sada tom mestu neophodni stručnjaci, građevinske mašine i gorivo.

15.15 - Predsednica parlamenta Maja Gojković sastala se danas s predsednikom Državnog saveta Slovenije Mitjom Bervarom u Skupštini Srbije, kome je izrazila zahvalnost na brzoj pomoći Slovenije Srbije u borbi sa poplavama.

15.13 - Uprava saobraćajne policije je od proglašenja vanredne situacije preduzela sve neophodne mere u cilju zaštite i spasavanja stanovništva.

15.05 - Šef Gradskog štaba za vanredne situacije u Šapcu i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković pozvao je danas građane u poslednju borbu za taj grad. Nasip koji brani taj grad napukao je na teritoriji sela Drenovac.

15.00 - Ministar odbrane Bratislav Gašić razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Beogradu Aleksandrom Čepurinom i preneo mu izraze duboke zahvalnosti za pomoć i podršku Rusije, koja je u roku od 24 sata od poziva uputila pomoć Srbiji zahvaćenoj katastrofalnim poplavama.

14.55 - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić razgovarali su danas u Starom dvoru sa ambasadorom Grčke u Srbiji Konstantinosom Ikonomidisom o načinu na koji bi njegova zemlja mogla dalje da pomogne Vladi Srbije i gradu Beogradu. Ambasador je obavestio svoje sagovornike da će zaposleni u Ambasadi Grčke donirati Skupštini grada prikupljeni novčani iznos za kupovinu namirnica i flaširane vode, kako bi se pokrile potrebe koje grad Beograd smatra neophodnim.

14.50 - Potpredsednik Pokrajinske vlade i komandant pokrajinskog štaba za vanredne situacije Goran Ješić izjavio je danas da je u Sremskoj Mitrovici situacija pod kontrolom, a da je najteže stanje na reci Bosut.

14.46 - Gradsko veće Niša donelo odluku da za ugrožena područja od polava izdvoji iz budzeta 10 miliona dinara, a svi funkcioneri će od svojih zarada izdvojiti 10 odsto novca.

14.45 - Italija je poslala Srbiji još šest čamaca za spasavanje i 23 generatora ukupne vrednosti 190.000 evra, kao pomoć za poplavama ugrožena područja.

14.44 - Na teritoriji Jagodine ukupno je poplavljeno 1.530 domaćinstava ili oko 6.000 ljudi. U deset sela je poplavljeno 2.800 hektara poljoprivrednog zemljišta, saopštio je danas gradski Štab za vanredne situacije.

14.36 - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da svih lekova ima dovoljno i apelovao na sve evakuisane da ne budu nestrpljivi sa povratkom u svoje kuće.

14.30 - Izuzetno uspešnim organizovanim radom Crvenog krsta i kancelarije za mlade opštine Ivanjica sakupljeno je više tona pomoći za lica pogođena elementarnim nepogodama u Srbiji a Gorska služba spasavanja iz ovog mesta je već uveliko na terenu.

14.28 - Opštinski štab za vanredne situacije u Šidu doneo je odluku o preventivnoj evakuaciji naselja Morović i Višnjićevo u toj opštini, rekao je Tanjugu portparol tog štaba Nikola Vidić.

14.25 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas pismo podrške ambasade Azerbejdžana srpskom narodu u ime azerbejdžanske države i naroda.

14.19 - Ministarstvo spoljnih poslova dalo je jasne instrukcije svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svetu da otvore namenske račune za pomoć Srbiji.

14.15 - Holandija će Srbiji pomoći u saniranju šteta od katastrofalnih poplava kroz fondove i odgovarajuće programe EU, ali i na druge načine, izjavio je danas u Novom Sadu holandski ambasador u našoj zemlji Loran Stokvis.

14.12 - Vodena stihija na teritoriji Kraljeva odnela je ili oštetila 12 mostova na čijem mestu se postavljaju pontoni.

14.10 - Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao da opasnost od vode za Termoelektranu "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu još nije prošla, ali se istovremeno pripema početak proizvodnje za sledeći vikend.

14.08 - Ministar odbrane Bratislav Gašić apelovao je danas na građane da ne prihvataju dezinformacije koje, kako je rekao, kolaju po internet mrežama i nekim medijima.

14.05 - Privtorenici Okružnog zatvora u Beogradu spremili su danas pasulj sa slaninom za evakuisane stanovnike poplavljenih područja, koji su smešteni u Surčinu.

14.01 - Centralni savet Srba u Nemackoj (ZSD) priključio se humanitarnoj akciji prikupljanja finansijske pomoći za stradale od poplava u Srbiji. 13.53 - Za pomoć poplavljenima Opština Blace je danas uplatila milion dinara Vladi Srbije.

13.51 - Pihvatni centar u Kombank areni, koji je spreman za prihvat evakuisanih, obišao je gradonačelnik Siniša Mali koji je ocenio da je i Arena primer solidarnosti.

13.49 - Članovi Opštinskog veća u Boru odlučili su danas da poplavljenim područjima u Srbiji pruže finansijsku pomoć od 15 miliona dinara.

13.47 - U selima šidske opštine Bosut i Višnjićevo ubrzano se postavljaju nasipi za odbranu od Save, a slično je i u svim drugim naseljenim mestima u toj opštini.

13.43 - Put Šapca i Smederevske Palanke danas su iz Gradske organizacije Crvenog krsta Kragujevac otpremljeni kamioni sa više tona humanitarne pomoći koju su prikupili građani tog grada.

13.42 - Ministar odbrane Bratislav Gašić primio je danas ambasadora Republike Austrije Johanesa Ajgnera i izrazio zahvalnost Vladi Austrije na pomoći pruženoj Srbiji u katastrofalnim i nezapamćenim poplavama.

13.41 - Svi putevi koje održava preduzeće "Novi Pazar put" su prohodni, iako ima odrona i klizišta.

13.40 - Nakon što je Priboj sve svoje resurse, čamce, pumpe i rezervoare za vodu već ustupio Republičkom štabu za vanredne situacije, kao i ponudu da se u Pribojskom hotelu „Lim“ smesti 150 lica sa poplavljenih područja, danas je upućena nova pomoć ugroženima od poplave u Kosjeriću.

13.39 - Stalna konferencija gradova i opština Srbije u stalnom je kontaktu sa svojim članovima i institucijama države u cilju koordinisane pomoći gradovima i opštinama.

13.30 - Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić ocenio je danas za Tanjug da se situacija, nakon poplava koje su zahvatile ovo područje popravlja, a zdravstvena situacija žitelja je pod kontrolom.

13.15 - Opštini Kosjerić neophodni nafta i građevinski materijal.

13.12 - Ministar odbrane Bratislav Gašić obići će danas više gradova pogođenih poplavama, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

13.11 - Pripadnici Vojske Srbije do podneva su građanima u poplavljenim područjima isporučili oko tri tone pijaće vode i više od sedam tona hrane, medicinskog materijala i opreme za bebe.

13.10 - Zbog bezbednosti i zaštite zdravlja građana, do daljeg nije dozvoljen povratak evakuisanog stanovništva sa područja Obrenovca, saopštio je Štab tog grada.

13.06 - Na području Gornjeg Milanovca oštećeno je 27 mostova i 161 kilometar puta, rekao je danas predsednik opštine Milisav Mirković.

12.54 - Brigadni general Duško Žarković rekao je da trenutno nekoliko stotina pripadnika Vojske, uz druge građane, utvrđuje bedema u okolini Šapca, uzvodno na reci Savi.

12.51 - Srbija može da računa na milijardu evra iz fonda solidarnosti Evropske unije radi otklanjanja dugoročnih posledica katastrofalnih poplava.

12.45 - Crveni krst Slovenije uplatiće danas 25.000 evra za pomoć Srbiji, kao prvi odgovor na poplave, vlada u Ljubljani razmatra načine da pomogne i u sanaciji, a i građani Slovenije masovno prikupljaju pomoć.

12.39 - Vlada Vojvodine uputila je danas humanitarnu pomoć za postradala sela u opštini Bajina Bašta, u zapadnoj Srbiji, a u toku današnjeg dana pomoć će biti upućena i u Krupanj.

12.25 - Generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer odoborio 15.000 evra iz humanitarnog fonda za hitnu pomoć radi pomoći najugroženijim ljudima u poplavama u Srbiji.

12.23 - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc zatražio finansijsku pomoć EU za obnovu od poplava pogođenih zemalja zapadnog Balkana.

12.20 - Savetnica predsednika Srbije za medije Stanislava Pak Stanković izjavila da u opštini Krupanj ima ljudskih žrtava i da krizni štab nije dorastao situaciji.

12.17 - Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta apelovao je danas na izbegla i raseljena lica da se dodatno uključe u izgradnju nasipa u Beogradu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu i svim drugim mestima gde je potrebno.

12.15 - Direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović izjavio je danas da je u većem delu zemlje železnički saobraćaj u prekidu.

12:00 - Ljižani ponovo ostali i bez tehničke vode, koja im je puštena juče u toku dana, i to zbog kvarova na vodovodu.

11.56 - Situacija u Bajinoj Bašti katastrofalna u zaseocima, ljudi su odsečeni od sveta, a svakog trenutka se javljaju novi problemi.

11.55 - MUP saopštio da su hitno potrebni džakovi za pesak i naveo adresu na koju se oni mogu isporučiti.

11.27 - Trstenik peti dan bez vode i građani se tehničkom i pijaćom vodom snabdevaju iz cisterni. Oko 70 domaćinstava u selima Planinica i Loboder potpuno je odsečeno.
Foto: Tanjug
11.35 - U Domu zdravlja Krupanj obezbeđeni su svi neophodni lekovi i medicinska sredstva, uključujući probiotike, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

11.30 - Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Jagodini dr Zoran Rašić izjavio da je u nedelju na području Svilajnca uklonjeno sedam tona leševa.

11.25 - Načelnik Podunavskog regiona i komandant Okružnog štaba Radoslav Cokić apelovao da se u Smederevsku Palanku hitno pošalju cisterne s vodom.

11.15 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić stigao je nešto pre 11 sati u Krupanj, u koji je uputio konvoj humanitarne pomoći, prikupljene na njegov apel.

11.10 - Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je preporuke za očuvanje zdravlja građana tokom poplava, ali i nakon povlačenja vode.

11.00 - Od 15. maja do sinoć, sa područja šabačkih sela u kojima je naređena preventivna evakuacija stanovništva, izvedeno je 814 ljudi, objavila je Gradska uprava.

10.55 - Ministar odbrane Nikola Selaković izjavio da je u Krupnju izuzetno teška situacija, jer su četiri nabujala planinska potoka ostavila pustoš, pa je oko 500 domova neuslovno.

10.45 - Rusko ministarstvo za vanredne situacije poslaće dodatnu humanitarnu pomoć Srbiji. Još jedan avion sa hranom i lekovima će biti poslat.

10.35 - Šef Gradskog štaba za vanredne situacije u Šapcu, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, naložio je danas hitnu evakuaciju meštana sela u slivu Save pored grada zbog problema na bedemima.

10.30 - Vodostaj reke Save kod Sremske Mitrovice i danas je u opadanju i jutros u 10 sati iznosio je 802 centimetra.

10.20 - Na teritoriji Obrenovca počela je deratizacija terena i prikupljanje uginulih životinja kako ne bi došlo do širenja zaraze, saopštio je danas MUP. Povratak evakuisanog stanovništva u Obrenovac nije dozvoljen, navodi se u saopštenju.

10.10- Gradska uprava Šapca saopštila danas da su dve osobe u Mrđenovcu i Krupnju izgubile život najverovatnije zbog nepridržavanja naređenja o evakuaciji. Time je broj žrtava, zvanično objavljenih, porastao na 19.

10.05 - Reka Sava u BiH počela da opada.
Foto: Tanjug
09.59 - Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio da opasnost od poplava na Savi još nije prošla i poručio Šapčanima da prate uputstva Vlade Srbije i lokalnih štabova. Gašić je, govoreći o situaciji u Šapcu, rekao da je bilo nekoliko problema zbog probijanja nasipa, da je sada bolja situacija, jer je Sava u opadanju, ali da opasnost još nije prošla. "Prerano smo se opustili, još tri-četiri dana nije prošla potpuno opasnost", rekao je Gašić, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

09.56 - Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio u Kažiprstu B92 da ima mnogo dezinformacija u vezi sa evakuacijama ljudi iz ugroženih mesta i naporima spasilaca da svima pomognu, zbog čega je apelovao na građane da slušaju nadležne, a ne glasine. Rekao je da će za Beograd najverovatnije najkritičniji dan biti sreda.

9.19 - Nasipi na Savi u rejonu Šapca stabilni. Tokom noći ojačavan deo kod sela Drenovac i kod hemijske industrije "Zorka". Reka i dalje opada centimetar na sat i trenutno je na koti 641.

9.12 - Velika Morava presekla je i obustavila saobraćaj na putu Markovac-Svilajnac, što je otežalo dopremanje pomoći. Do Svilajnca samo preko Despotovca i Velike Plane .

9.10 - Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm kaže da međunarodna solidarnost izražena prema Srbiji, koju su zadesile poplave, pokazuje da je Srbija partner koji se uvažava.

8.45 - Na teritoriji Srbije sa ugroženih područja do sada evakuisano 25.070 osoba, od toga s područja Obrenovca 7.800, gde je situacija najteža, saopštio jutros MUP.

8.30 - UN, Rusija, više evropskih zemalja i država iz regiona uputili su u Srbiju humanitarnu pomoć i spasilačke ekipe kako bi pomogle u saniranju posledica poplava.

8.12 - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio da prestonica potpuno spremno dočekuje eventualni poplavni talas na Savi, za koji se očekuje da stigne danas.

8.00 - Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić uputiće danas konvoj humanitarne pomoći u najugroženija mesta u Srbiji.

7.30 - 25.000 džakova sa peskom postavljeno je na prvu liniju odbrane Smedereva od Dunava, od Železničke stanice do pristaništa.
Foto: Tanjug
07.00 - Sve osnovne i srednje škole u Beogradu, izuzev škola u Obrenovcu i Lazarevcu, danas nastavljaju s radom, odlučio Gradski sekretarijat za obrazovanje. Na Ubu odloženi nastava i ispiti.

06.32 - U Obrenovcu nivo vode niži za dva metra

05.28 - Sava kod Šapca i Sremske Mitrovice opada

05.12 - TENT prioritet ovog jutra

04.50 - Mlava kod Kostolca pod kontrolom

04.10 - Hrvati ispraćaju drugi i spremaju se za treći, poslednji talas

03.40 - Šta poneti na nasipe i u prihvatne centre ove noći?

03.11 - Beograd za sada nema problema, nasipi na svim mestima drže Savu pod kontrolom.

02.32 - U ovom trenutku važno je da se zaštiti potez Kuzmin - Bosut, jer voda koja je probila nasip u Hrvatskoj prodire kroz šume.

01.59 - Iz Kostolca stigla informacija da nadležni veruju da su nasipi dovoljno čvrsti. "Ako voda stigne do termoelektrane, neće ući u nju."

01.39 - Problemi su i kod Kostolca, to bi mogla biti jedna od kritičnih tačaka tokom noći.

01.23 - Stigla pomoć iz Francuske - ispred Skupštine grada Beograda, stigao je konvoj sa 40 spasilaca iz Francuske, javlja Mondo. U konvoju 9 kombija, 4 kamiona sa opremom, 1 terenac, 2 čamca za spasavanje, pumpe za vodu.

Podsetimo, ambasador Francuske Gzavije Denio je ranije rekao za B92 da je njegova zemlja u Srbiju uputila polovinu svojih ukupnih sredstava za borbu protiv poplava.

01.03 - Mešihat Islamske zajednice u Srbiji priključio se akciji prikupljanja pomoći za ugrožene. Pomoć se prikuplja u svim džamijama.

00.50 - Legendarni francuski fudbaler Tjeri Anri pružio je podršku stanovnicima Srbije i BiH i pozvao sve koji su u mogućnosti da finansijski pomognu najugroženijima. "Moje misli sada su uz one koji pate zbog poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini", napisao je Anri na svom profilu na Tviteru.

00.43 - U Srbiji će tokom dana biti pretežno sunčano i toplije, u jugozapadnim krajevima posle podne i uveče očekuje se lokalni razvoj oblačnosti i pojava kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

00.20 - Pre ponoći stigla pomoć iz UN sa tehničkom opremom za pomoć građanima i za sanaciju poplavljenih područja. UN je poslala generatore, pumpe za vodu, prečišćivače vode, čamce za spasavanje. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio da danas stiže još jedan avion sa prehrambenim proizvodima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: