EU: Srbija da računa na milijardu €

Srbija može da računa na milijardu evra iz Fonda solidarnosti Evropske unije radi otklanjanja dugoročnih posledica katastrofalnih poplava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.05.2014.

12:51

Default images

"Srbiji su kao zemlji kandidatu dostupna sredstva iz Fonda evropske solidarnosti u vrednosti do milijarde evra godišnje", saopštila je komesarka za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristalina Georgijeva na konferenciji za medije u Briselu.

Reč je o fondu koji je ustanovljen nakon teških poplava u centralnoj Evropi prošle decenije, a uslov je da šteta od poplava prelazi 0,64 odsto bruto nacionalnog dohotka pogođene zemlja.

"Pored toga, komesar za proširenje Štefan File traži način da se izdvoje i dodatna sredstva iz pretpristupnih (IPA) fondova", kazala je ona.

Za Bosnu i Hercegovinu, koja nema status kandidata, pristup fondovima je komplikovaniji”, rekla je Georgijeva.

"Reagovali smo čim smo primili zahtev iz Srbije i BiH", ukazala je ona i dodala da su odmah upućene pumpe visokog kapaciteta, helikopteri i čamci, a u međuvremenu je upućeno ukupno 450 volontera iz zemalja članica EU.

"To je više nego što su Srbija i BiH tražile, ali smo povećali pomoć zbog dramatične situacije", kazala je ona.

Georgijeva je rekla da je danas razgovarala telefonom sa predsednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi se informisala o tekućoj situaciji.

"U danima i nedeljama koje dolaze moraćemo da se nosimo sa novim rizicima, kao što je zagađena voda, a najavljeno otopljavanje povećava opasnost od poplava", istakla je ona.

Georgijeva je ukazala na to da Srbija, osim na pomoć iz IPA i fondova solidarnosti EU, može da računa i na bilateralnu pomoć zemalja članica.

Novac stiže tek kad se utvrdi šteta

Iako je evropska komesarka za vanredne situacije Kristalina Georgijeva jutros pomenula sumu od milijardu evra evropske pomoći Srbiji za otklanjanje posledica poplava, u praksi će ta suma verovatno biti mnogo manja.

"Milijardu evra je ukupan maksimalni iznos sredstava Fonda solidarnosti EU, ali Srbija svakako ne može da računa na sav taj novac", rekla je Georgijeva novinarima nakon današnjeg susreta sa šeficom hrtvatske diplomatije Vesnom Pusuć u Briselu.

Pusićeva je najavila da će za sredstva iz Fonda solidarnosti konkurisati i Hrvatska. "Hrvatskoj ne treba hitna humanitarna pomoć kao Srbiji i BiH, ali će nam trebati sredstva za rekonstrukciju oštećenih objekata, da bi ljudi mogli da se vrate kućama."

Georgijeva je objasnila da je za konkurisanje za novac iz Fonda solidarnosti neophodno da zemlja pogođena prirodnom katastrofom dokaže da je pretrpela štetu od najmanje 0,64 procenta BDP, što u slučaju Srbije iznosi oko 175 miliona evra, a za Hrvatsku oko 250 miliona evra.

"Kada nam vlasti u Srbiji dostave precizne podatke o šteti, videćemo koliko ćemo novca moći da izdvojimo", rekla je komesarka, koja je najavila da će sutra posetiti Srbiju.

Georgijeva i Pusićeva su na današnjem sastanku razgovarali i o pomoći BiH, koja ne može da konkuriše za Fond solidarnosti, jer nema status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

155 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: