JA: Poplavljeno 1.530 domaćinstava

Na teritoriji Jagodine ukupno je poplavljeno 1.530 domaćinstava ili oko 6.000 ljudi. U deset sela je poplavljeno 2.800 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.05.2014.

14:45

Default images

"Oko 3.000 poplavljenih ljudi je zaposleno, tako da grad traži od svih preduzeća i ustanova u kojima su oni zaposleni da budu oslobođeni posla narednih nedelju dana kako bi sanirali štetu", rekao je predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma na sednici Štaba za vanredne situacije.

U 18 odsto porodica čija je imovina poplavljna, ima oko 700 dece.

Na sednici je rečeno da je poplavljeno 28 sela i šest gradskih mesnih zajednica sa ogromnom štetom na stambenim, poslovnim, ekonomskim objektima i na njivama.

"U 10 sela su ogromne štete na kućama i ekonomskim objektima, kao i na hidroforima od čega tri sela potpuno zavise od sopstevnih bunara i nemaju vodu za piće jer su bunari potopljeni", kazao je Markovć.

U osam sela ima velike štete na kućama, štalama i putnoj infraastrukturi jer su oštećeni mostovi, putevi i pojavilo se klizište. Komisija za procenu štete je obišla polovinu ugroženih domaćinstava i evidentirala štetu.

Zbog velike štete grad je izdvojio još tri miliona dinara, što je ukupno 10 miliona dinara koji će biti podeljeni poplavljenim domaćinstvima kao prva neophodna pomoć.

U gradu i okolnim selima, ukupno u 21 mesnoj zajednici, poplave su izazvale brojna oštećenja na putnoj infrastrukturi.

"Most na reci Belici u dužini od 30 metara i širini 15 metara oštećen je i zahteva isitivanja kako bi se videlo da li može da se pusti u saobraćaj. Mosta spaja dva dela grada i nalazi se na regionalnom putu Jagodina-Kragujevac", kazao je Marković.

Pali su pešački mostovi u selima Glavinci i Breske, oštećen je most u selu Vrba, kao i brojni lokalni putevi u više od 10 sela gde je uglavnom delove puta odnela bujica ili je odron zatrpao put.

U 20 sela oštećeno je oko 100 kilometara poljskih puteva.

Na sednici štaba je naglašeno da ima velikih oštećenja na postrojenju za preradu otpadnih voda i na fekalnoj i kišnoj mreži u gradu.

"Imajući u vidu da su građani sklanjali poklopce za kišnu kanalizaciju, nedostaje više od 100 kišnih rešetki, kao i poklopaci za kanalizaciju. To predstavlja veliku opasnost za vozače pa zato apelujem na oprez", kazao je Marković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: