SP: Nije bilo pljačke, voda opada

Načelnik Podunavskog regiona i komandant Okružnog štaba Radoslav Cokić apelovao da se u Smederevsku Palanku hitno pošalju cisterne s vodom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.05.2014.

11:25

Default images

U tom gradu već sedam dana nema vode za piće, a neće je ni biti bar još sedam dana, jer su potpuno potopljeni lokalni vodovod i izvori. Takođe, škole ne rade.

"Apelujem na sve gradonačelnike u Srbiji da pošalju citerne pijaće vode da bismo snabdeli stanovništvo. I svaka druga pomoć, materijalna i stručna, neophodna je Smederevskoj Palanci", rekao je Cokić.

Kako javlja naš reporter sa lica mesta, od jutros se doprema voda, a stigla je cisterna za Dom zdravlja. U bolnici sve relativno normalno funkcioniše, primaju samo hitne slučajeve, a oslobodili su kapacitete u slučaju da dođe do nečega neplaniranog, javlja naša novinarka.

Najveći je problem što je potopljen vodovod, neće raditi sedam dana a potrebno je očistiti izvore. Voda na sreću opada, za sutra je predviđena sanacija i deratizacija.

Član Kriznog štaba Smederevske Palanke Zoran Vukašinović izjavio je za B92 da je prijavljena provala u Medicini rada u fabričkom krugu Goša, ali da je policija po izlasku na teren utvrdila da ništa nije ukradeno.

Kako objašnjava, taj deo je takođe bio poplavljen, a prostorije Medicine rada zatvorene, pa je diskutabilno da li je neko zaboravio da zatvori prozor ili se radi o provali.

On je naveo da je tokom trajanja vanredne situacije bilo sporadičnih krađa, ali da je bezbednosna situacija na zavidnom nivou s obzirom na okolnosti i da policija, koliko je moguće, obezbeđuje poplavljeno područje.

Vukašinović je kazao da je priveden jedan čovek koji je izvlačeći ljude iz poplavljenih kuća od jedne žene ukrao 3.000 evra i da je po nalogu tužioca sproveden u Osnovni sud u Veliku Planu i verovatno će mu biti određen pritvor.

On je poručio građanima iz područja grada koje je poplavljeno, a gde ima oko 500 kuća, da ne brinu za svoju imovinu, jer policija obezbeđuje 24 sata.

Reporter B92, koji je otišao u Smederevsku Palanku, kaže da je voda u tom gradu visine oko metar i po. Evakuisano je oko 800 ljudi, od kojih je polovina smeštena u prihvatilišta, dok je druga polovina našla utočište kod članova familije.

Nasipi su probijeni na nekoliko mesta ka reci Kuburšnici, koja može da primi još vode. Meštani kažu da je nivo vode opao za pola metra. Meštani koji su odbili da se evakuišu kažu da ne žele da napuste svoje domove, jer su im oni bili opljačkani prilikom prošlih velikih poplava 1999.

Oni se nalaze na višim spratovima kuća, a pomoć im dostavljaju građani sa teškom mehanizacijom, koji su se samoorganizovali. Među njima ima i dece, ali se naša ekipa uverila da su dobro.

Njima svima se redovno dostavlja voda, hrana i lekovi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: