Situacija stabilna, Sava preti

Evakuacija u Obrenovcu se nastavlja, voda opada, Beograd se priprema za prvi talas, Šabac, S. Mitrovica stabilno. Ukupno 17 žrtava, od toga 12 u Obrenovcu.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 18.05.2014.

08:16

Default images

Kako kažu nadležni, vrh talasa u prestonicu stiže u utorak ili u sredu, a u toku su preventivne aktivnosti.

U Šapcu veliki posao urađen prošle noći, Mitrovica je takođe pod kontrolom, ali oba grada sledećih dana čekaju talas koji trenutno pravi probleme Hrvatskoj. Posle izlivanja Mlave u Kostolcu situacija prvo stavljena pod kontrolu, a sada postoje problemi.

NAJVAŽNIJE INFORMACIJE:

APELI ZA POMOĆ:
  • Potrebni lekovi za šećernu bolest, hipertenziju, glukofaz, spironolakton, kortiazem, farin.Prikupljanje na aerodromu Batajnica.
  • Psiholozi da se jave najbližim centrima za prihvat i pomoć evakuisanom stanovništvu. Apel uputilo Ministarstvo odbrane.
  • Lekari i medicinsko osoblje da se jave prihvatnim centrima. Kontakt telefon: 011/715-7479.
  • Centrima za pomoć u Beograd potrebna hrana za dijabetičare.
  • Ministarstvo energetike apelovalo na građane da se štedi struja.


NAJVAŽNIJI TELEFONI //// KAKO DA POMOGNETE

Borba sa poplavama - Iz minuta u minut

Foto: Tanjug
18.55 - Voda u Beogradu zdravstveno ispravna, kažu iz Batuta. Sa vodosnabdevanjem problemi u pomoravskom, mačvanskom i kolubarkosm okrugu.

18.44 - Na FON-u je danas skupljana pomoć za najugroženije. Tri kombija upućeno centrima za prihvat. I sutra se nastavlja akcija - od 9 do 15h.

18:40 - Danas je u Topoli sahranjen hrabri vatrogasac Dejan Lazarević koji je život izgubio na zadatku, spašavajući jednog meštanina.

18:32 - Na putu Varvarin-Obrež je danas uspostavljen normalan režim saobraćaja, saopšteno je iz Puteva Srbije.

18:31 - SPC je juče distribuirala 27 tona razne pomoći, danas 19 tona. Pomoć se skuplj u Patrijaršiji i njima pomažu volonteri sa avih fakulteta UB, rečeno je gradskom Šrtabu za vanredne situacije.

18:30 - Dunav je u porastu, Morava i Sava u blagom opadanju.

18:28 - Prema poslednjim podacima, nivo Save na levoj obali kod Novog Beograda je 523 santimetra, što je iznad granice redovne odbrane koja je na 500 santimetara, a ispod granice vanredne odbrane na 600 santimetara.

18:27 - Situacija u Ćupriji je stabilna, stavljeni su bedemi uz branu, i sve je pod kontrolom, saopštio je predsednik opštine. Kako je rekao, Velika Morava kod Ćuprije je u blagom opadanju.

18:23 - Narodna banka Srbije (NBS) pozvala je sve banke da, imajući u vidu tešku situaciju koja je pogodila čitavu zemlju, pokažu solidarnost i ne naplaćuju naknadu po osnovu uplata i prenosa sredstava na namenske dinarske i devizne račune otvorene radi pomoći ugroženima i otklanjanja posledica poplava, kao i da ne naplaćuju naknade za otvaranje i vođenje ovih namenskih računa.

18:20 - Situacija sa vodosnabdevanjem u Valjevu je stabilna, a voda je potpuno ispravna, saopšteno je nakon sednice Štaba za vanredne sitaucije. Na području grada Valjeva, novi problem predstavljaju klizišta i odroni i do sada ih je evidentirano više od 100, od toga pet novih samo od jutros, a očekuje se da će taj broj u narednim danima biti i veći.

17:59 - Tviteraši počeli sa akcijom prikupljanja pomoći za Krupanj i Smederevsku Palanku.

17:55 - U zemljama Evropske unije u toku su pripreme za slanje čamaca za spasavanje, pumpi velikog kapaciteta i operativnih timova u Srbiju, a veći deo te pomoći će stići do sutra.

17:51 -
Sva raseljena lica pogođena poplavom sa teritorija drugih opština su u obavezi da se jave štabu za vanredne situacije Gradske opštine Grocka ili policijskoj stanici Grocka na brojeve telefona: GO Grocka 011/8501-312 PU Grocka 011/8501-401.

17:34 - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna ptianja Aleksandar Vulin obišao je u Šapcu grupu od 150 Srba iz Štrpca, najudaljenije srpske enklave na Kosovu, koji su se priključili spasavanju grada od poplava. Oni su ugroženom stanovništvu doneli tri tone flaširane vode sa Šarplanine.

17:21 - Direktor TE "Kostolac" Dragan Jovanović rekao je da se ulažu napori da se spreči prodor vode u tu elektranu, ali da je situacija za sada pod kontrolom.

"Vode je sve više i sve je bliže, ali nasipi za sada odolevaju", rekao je Jovanović za Tanjug. On je naveo da se preduzimaju mere da se poplavni talas oslabi i da se spreči prodor vode u termoelektranu.

17:20 - Kameni most preko reke Belice, na nekoliko stotina metara od centra Jagodine, više nije u upotrebi jer ga je u oštetila nabujala reka, saopšteno je danas. Saobraćaj će biti preusmeren preko obližnjeg mosta kod Navipa koji je izgrađen pre nekoliko godina.

17:15 - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da nivo Save u Šabcu opada i najavio da je sve spremno da se reaguje ako dođe do novog poplavnog talasa

16:46 - Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izjavio je da je u Obrenovcu u toku akcija doturanja hrane, vode, bebi hrane, opreme za decu i sredstava za higijenu za građane koji žele da ostanu u svojim domovima.

16:39 - Odlukom Pokrajinskog štaba za vandredne situacije, obavljena je preventivna evakuacija pacijenata iz sremskomitrovačke bolnice u novosadske zdravstvene ustanove, saopštio je danas Klinički centar Vojvodine (KCV).

16:16 - Lider Nove demokratske stranke (NDS) Boris Tadić apeluje na sve članove i simpatizere te stranke da se uključe u akcije odbrane od poplava i prikupljanje materijalne pomoći u skladu sa svojim mogućnostima.

16:15 - Crveni krst Kragujevca je danas do 16.00 časova isporučio oko 20 tona pomoći ugroženima od poplava u Svilajncu, Smederevskoj Palanci, Paraćinu i Rekovcu, saopsteno je iz te humanitarne organizacije.

15:59 - Svi magistralni putevi u Rasinskom okrugu su prohodni, nivo Zapadne Morave opada, i u toku je saniranje posledica od poplava, izjavio je Tanjugu načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kruševcu Aleksandar Lazarević.

15:57 - Selima u priobalju Dunava u opštini Negotin, za sada ne preti opasnost od poplava, izjavio je danas predsednik te opštine i komandir Štaba za vanredne situacije Jovan Milovanović.

15.15 - Beograd spremno dočekuje vrh poplavnog talasa koji se očekuje u narednih nekoliko dana na reci Savi, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

15:01 - U poplavama na području opštine Ljig reka odnela sistem za snabdevanje gradske vode i oštetila prostorije za pročišćavanje vode, pa je gradu potrebna pijaća voda.

14:58 - Ministarka poljoprivrede apeluje na građane da sami ne uklanjaju leševe životinja stradalih u poplavama već da se prvo konsultuju sa Veterinarskom inspekcijom.

14:52 - Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas u Krupnju da je toj nerazvijenoj opštini neophodna što brža i veća pomoć države u ljudstvu i materijalnim sredstvima.

14:48 - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Šabac gde je u toku sastanak sa Štabom za vanredne situacije tog grada. Nakon sastanka, Vučić će obići nasipe kod Save koje obezbedjuje veliki broj dobrovoljaca i pripadnici Vojske i policije.

14:45 - Vodostaj reke Save kod Sremske Mitrovice je opao i u 14 sati je iznosio 831 centimetar, saopštio je Štab za odbranu od poplava iz toggrada.

14:41 - U Krupnju preko 500 kuća više nisu za upotrebu jer su bujične vode ta domaćinstva napunile muljem visine do 1,5 m, izjavio je ministar pravde Nikola Selaković.

14:40 - Pokrajinski štab za vanredne situacije naredio je danas preventivnu evakuaciju u naseljenim mestima Sremska Rača, Višnjićevo, Adaševci, Vašica i Morović.

14:30 -Desnoj obali Save u Beogradu za sada ne preti opasnost od izlivanja jer nivo vode ne prelazi granicu odbrane. Sava se kod Kule Nebojše izlila do šetališta.

14:20 - Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević podneo je danas ostavku, nakon što je pre dva dana smenjen sa mesta komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije.

14:11 - Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Raškog okruga Radoica Kočović rekao je danas da je u priobalju Zapadne Morave poplavljeno oko 1.500 domaćinstava, a da je na Gledićkim planinama odsečeno oko 3.500 ljudi.

14:02 - Voda se iz poplavljenog naselja Grdica povukla, a u Gledićkom kraju je već postavljen jedan pontonski most od deset porušenih bujičnim vodama, rečeno je danas u Štabu za vanredne situacije u Kraljevu.

13.56 - Sa potopljenog područja u opštinama Bajina Bašta, Kosjerić i Požega voda se povlači, ali se javlja problem velikog broja klizišta.
U opštini Bajina Bašta evakuisano je i dalje 400 ljudi, 31 trafo stanica je još u kvaru pa su meštani pojedinih sela još uvek bez struje, izjavio je Tanjug predsednik ove opštine Radomir Filipović.

13:55 - Pripadnici Vojske Srbije (VS) evakuisali su danas do podneva 150 ljudi vazdušnim putem i nastavili sa dopremanjem neophodnih potrepština, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

13:47 - Veliki broj kamiona i teška mehanizacija ubrzano učestvuju u izgradnji trećeg pojasa odbrane od nabujale Mlave, izmedju mesta Bradarac i Drmno, blizu Kostolca.

13:47 - Koalicija udruženja izbeglica pohvalila je danas posvećenost i maksimalnu angažovanost pripadnika Vojske Srbije, Žandarmerije i vatrogasno-spasilačkih jedinica u evakuaciji ugroženih iz Obrenovca.

13:45 - Ministarstvo omladine i sporta predložilo da se volonteri, koji pomažu na odbrani gradova i pri evakuaciji, oslobode obaveza u školama i na fakultetima.

13:37 - Na teritoriji Gornjeg Milanovca voda se povlači u rečna korita, situacija se polako stabilizuje, spasiocima i gradjanima pozreban je odmor, dok posao za teške mašine i opremu tek predstoji na otklanjanju i saniranju šteta.

13.35 -Vojislav Ilić izjavio da je u Čačku počela dezinfekcija objekata koji su bili poplavljeni. Počeće dezinfekcija poplavljenih područja i u Kraljevu.

13:30 - Ambasador Republike Srbije u Austriji Pero Janković danas je na Evropskom forumu u Vahau zahvalio svim državama koje su uputile pomoć Srbiji.

13:24 - Predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić potvrdio je da je u tom gradu alarmantna situacija jer preti pucanje brane na Velikoj Moravi.

13:15 - Štab Vlade Vojvodine za vanredne situacije saopštio je danas da je voda zbog zamućenosti zabranjena za piće u naseljima Višnjićevo u opštini Ssid i Obrež u opštini Pećinci.

13:00 - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da mu je hrvatska koleginica Vesna Pusić predložila da Srbija i Hrvatska zajedno apliciraju za pomoć EU posle prirodnih katastrofa. "Koleginica Pusić mi je poslala SMS poruku gde je predlozila da Hrvaska i Srbija zajedno apliciraju za pomoć EU posle prirodnih katastrofa, imajući u vidu da su oni to radili već nekoliko puta i da imaju iskustva kako se to radi, ali to je sledeća faza koju ocekujemo", rekao je Dačić, preneo je "Blic".

12:45 - Crveni krst - Zbog velikog odziva nisu još potrebni volonteri u prihvatnim centrima u Beogradu, otvara ne novi centar u Areni.

12:43 - Voda se povlači u Loznici, ali nove poteškoće stvara pojava novih klizista i odrona, saopšteno je danas iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

12:30 - Reka Mlava koja preti Kostolcu probila je danas drugi pojas odbrane od poplave, između mesta Bradarac i Drmno.

12:15 - Sve raspoložive snage MUP-a su na nogama, saopštilo ministarstvo. Pripadnici Žandarmerije su proteklih dana angažovani na pružanju pomoći stanovništvu ugroženom poplavama u Obrenovcu, Ljuboviji, Čačku, Loznici, Šapcu i Sremskoj Mitrovici, navedeno je u saopštenju MUP-a Srbije.

12.11 - U Srbiju i danas nastavljaju da pristižu spasilački timovi i humanitarna pomoć iz Ruske Federacije, EU i zemalja regiona.

12.06 - Spasilački helikopter Euleksa, koji je jutros sleteo na beogradski aerodrom, biće tokom dana uključen u akciju evakuacije gradjana iz ugroženih područja, saopštio je Info centar EU u Beogradu.

12:05 - Nivo reka u takovsko-rudničkom kraju opada, ali se stalno beleže nova klizišta koja ugrožavaju stambene i poslovne objekte i puteve, rečeno je na današnjoj sednici Opštinskog staba za vanredne situacije.

12:00 - Načelnik odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić izjavio je da su vodostaji svih reka na ovom području u sporom opadanju.

11:59 - Prema merenjima obavljenim danas u 10.00 i u 10.30 sati vodostaj Save kod Sremske Mitrovice stagnira na nivou od 838 centimetara, što je značajan pad u odnosu na 836 centimetara prethodnog dana, ali su sve odbrambene službe i dalje na nasipima, saopštile su “Vode Vojvodine”.

11:57 - Ukupno 1.350 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) je od prvog trenutka sa gradjanima Šapca na odbrani ovog grada, saopštio je danas republički MUP.

11:56 - Narednih dana najkritičnija hidrološka situacija biće na Savi, ali poplavni talas koji će tokom dana doći do Beograda ostaće ispod granice vanredne odbrane od poplava, navodi se u izveštaju Republičkog hidrometoorološkog zavoda.

11:55 - Marić na Štabu: Ne računajući Obrenovac - 5 žrtava, jedno lice se vodi kao nestalo, evakuisano 24.352 lica, potopljeno 2.260 objekata, 763 ugroženo.

11:52 - Opširnije sa Štaba u ovoj vesti. Sledeće zasedanje za dva dana.

11.30 - Velika Morava kod Ćuprije stagnira i nije došlo do prelivanja nasipa, iako je tokom noći izmedju subote i nedelje postojala opasnost od toga, rečeno je danas u Odeljenju za vanredne situacije za Pomoravski okrug.

11:29- Savez ratnih veterana Srbije pridružio se pomaganju najugroženijima u poplavama, šaljući dobrovoljce na odbrambene linije u Šabac kao i prikupljanjem pomoći za postradale, saopštila je danas ta organizacija.

11:26 - Socijalisti Kragujevca prikupili su oko dve toni pomoći koja je oko 11 časova krenula put Svilajnca, izjavio je predsednik gradskog odbora te stranke Zoran Prokić.

11:25 - Rusija je danas dopremila dodatnu opremu za spasavanje i humanitarnu pomoć za stanovništvo Srbije pogođeno poplavama.

11:13 - Zaseda republički Štab za vanredne situacije. Premijer Vučić rekao da je, nažalost nesreća pogodila neke druge zemlje, ali da je Srbija tako dobila priliku i još vremena da se pripremi. Uskoro opširnije na našem sajtu.

10:55 - U Šapcu situacija stabilna, javlja reporter B92. Postavljeno više redova nasipa, nadležni kažu da je moguće da bude problema večeras, kada stiže talas. Jutros u grad stiglo i 30-ak bajkera da pomogne.

10:48 - Evakuiše se radničko naselje kod Kostolca, saopštio MUP. Ojačavaju se nasipi.

10:46 - Predrag Marić za B92: Odlučno demantujem priče o velikom broju žrtava u Obrenovcu, o tome da je žrtvovan zbog Valjeva, o tome da nema vode u Makišu.

10:25 - Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je danas da se situacija u ovom gradu stabilizuje, vode je još u nekoliko ulica, ali su gradu neophodne pumpe za crpljenje vode iz potopljenih zgrada.

10:19 - Veliki problemi i u regionu. Sava raste kod Gradiške, kod Srpca stagnira, prema Rači opada. U Slavoniji dvoje nestalih. Opširnije u posebnoj vesti.

10:13 - Formiran krizni štab u Obrenovcu. Više o situaciji u jednoj od najkritičnijih tačaka u Srbiji u posebnoj vesti.

09:56 - Mobilne mreže se ponovo uspostavljaju u Obrenovcu.

09:55 - Mali Zvornik: Klizišta i dalje prave probleme, magistralni put presečen.

09:50 - Za razliku od Save, Velika Morava raste - dramatično sinoć bilo u Ćupriji. Situacija je sada bolja.

09:39 - Nivo Save stagnira ili blago opada kod Sremske Mitrovice ili Šapca.

09:21 - Bez struje u Srbiji su trenutno samo domaćinstva u područjima direktno pogođena poplavama i onima koja se napajaju sa trafostanica koje su pod vodom.

09:08 - Definitivno stabilno i u Šapcu. General Diković poručio da su bedemi stabilni, a da nema indicija da će se situacija pogoršati.

08:59 - Helikopter i kamioni sa humanitarnom pomoći Euleksa stigli u Beograd. Dopremljeno 5.000 obroka, 7.000 litara vode, po 200 poljskih kreveta i vreća za spavanje. Helikopter će pružati pomoć jedinicama MUP-a.

08:50 - Gradski Štab zaseda u 10h, republički Štab u 11h. Očekujte mnogo više informacija tada.

08:30 - Stigli ruski avioni sa tehnikom, specijalcima i humanitarnom pomoći.

08:14 - Iz Sektora za vanredne situacije kažu da situacija u Beogradu nije alarmantna, da vrh talasa u prestonicu stiže u utorak ili u sredu, i da su toku preventivne aktivnosti. Svi nasipi izdržavaju, a veći deo kritičnih delova je obezbeđen protekle noći.

08:07 - Kako javlja reporter RTS, u Obrenovcu se formiraju "suvi džepovi", pa ljudi mogu da se sklone na sigurnije mesto i sačekaju pomoć.

08:03 - Poslednje procene: Evakuisano više od 20.000 ljudi, ima žrtava, ali se sa brojem neće izlaziti u javnost dok se situacija ne stabilizuje.

07:57 - Dobre vesti iz Obrenovca - voda se povukla oko pola metra i evakuacija se nastavlja kamionima. Čamci sve manje rade, a dovoljno je prohodno, pa su stigle i cisterne sa vodom.

07.29 - Danas stižu još dva aviona iz Ruske Federacije sa humanitarnom pomoći i tehničkom opremom za najugroženije teritorije.

07:20 - U S. Mitrovici mirno, Ješić kaže da se šleperi sa džakovima sa peskom šalju u Beograd.

07:19 - Podrška stiže i iz Crne Gore: 06:31 - Kako prenosi RTS, oko 130 stanovnika Umke i Ostružnice je evakuisano. U Obrenovcu nivo vode počeo da opada.

06:21 - Termoelektrane u Obrenovcu i Kostolcu u ovom trenutku bezbedne

05:53 - Pomoć Srbiji u ljudstvu, tehnici, namirnicama i novcu pružile desetine država regiona i celog sveta.

05:24 - Evakuisani iz Obrenovca dolaze u prihvatne centre bez prekida. Najpotrebniji artikli u svim centrima su srdstva za higijenu i sve od opreme za bebe.

05:12 - Svanulo je mirno jutro u Šapcu i Sremskoj Mitrovici. Nivo Save u laganom padu.

05:10 - Kako je protekla prethodna noć u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: