Francuska odgovorila na naš poziv

Francuska je u Srbiju uputila polovinu svojih ukupnih sredstava za borbu protiv poplava, kaže za B92 ambasador Denio.

Izvor: B92

Nedelja, 18.05.2014.

20:34

Default images

Ambasador Fransoa Gzavije Denio pridružio se diplomatama koje donose donacije u Kulturni centar Reks, na poziv Fonda B92.

I francuski diplomata impresioniran je solidarnošću Beograđana i građana Srbije. "Čestitam B92 na ovoj inicijativi. Opet ste pokazali da ste medij koji ume da reaguje u urgentnim situacijama kao i da ima oseæaj solidarnosti.

Impresioniran sam jer sam u Reksu video više desetina volontera koji distribuiraju skupljenu pomoch," kazze ambasador Denio.

Francuska vlada je odmah u petak reagovala na poziv u pomoch vlade Srbije, kaže Denio.

"U Srbiju upravo stiže 40 specijalista za spasavanje u slučajevima poplava. Njima komanduje pukovnik Lankri. Sa sobom su doneli i opremu - dve barže za transport ekipe, 8 čamaca, pumpe za izbacivanje vode i drugu opremu koja se koristi u ovakvim situacijama. Dakle, reakcija u Francuskoj je bila momentalna i na raspolaganje Srbiji smo stavili gotovo polovinu naših ukupnih kapaciteta specijalizovanih za borbu protiv poplava."

Denio dodaje da već četiri godine pripadnici civilne zasstite u Srbiji sarađuju sa sličnim organizacijama u Francuskoj i da su više puta radili zajedno. "Dobro se poznaju i to je sada važno".

Ambasador Denio izražava žaljenje zbog gubitaka ljudi pogođenih poplavama. "Na žalost, Srbija je često pogođena. Imali ste pre tri godine zemljotres u
Foto: B92
Kraljevu, danas ovu katastrofu u kojoj ima i žrtava i velike ekonomske štete. Nadam se da će spasioci uspeti da spasu ljudske živote a da će, kasnije u Srbiju stići i pomoć međunarodne zajednice kada dođe vreme za rekonstrukciju", kazze francuski ambasador.

U akciju Fonda B92 uključile su se i predstavnice male francuske zajednice u Beogradu. Natali Bosk kaže da će pomoć, od ponedeljka biti skupljana i u francuskoj školi. "Francuska zajednica želi da pomogne na svaki način. Daćemo donacije ali spremni smo da uložimo i vreme i da radimo tamo gde smo potrebni".

Akcija Fonda se nastavlja a vrata Jevrejske 16 ostaju otvorena svakog dana od 10 do 20 časova, za sve koji žele da pomognu postradalima u poplavama.

Abasador EU u Srbiji Majkl Davenport je izjavio danas za B92 da je saniranje posledica poplava mnogo će koštati i Evropska unija je spremna da odvoji sredstava za pomoć Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: