"Simbol književnosti 20. veka"

Akademik Matija Bećković izrazio je duboko žaljenje zbog smrti Dobrice Ćosića, ocenivši da je reč o velikom epskom pesniku srpskog naroda i jezika.

Izvor: Beta

Nedelja, 18.05.2014.

15:14

Default images

"Naš zajednički prijatelj, Milovan Đilas rekao mi je jednom prilikom da je Dobrica Ćosić najznačajniji Srbijanac posle Drugog svetskog rata. Pošto je to kazao neko pozvaniji od mene da to kaže, meni preostaje da mu se pridružim", rekao je Tanjugu Bećković.

"Ima duboke simbolike i u tome što se njegova smrt poklopila sa najnovijom kataklizmom Srbije koju je opevao", doado je Bećković povodom smrti velikog srpskog pisca i političara.

Legenda srpskog novinarstva, publicista Slava Đukić, autor već dve knjige o Dobrici Ćosiću rekao je u izjavi Tanjugu da je Chosić "deo istorije srpskog naroda" i podsetio na izuzetnu produktivnost pisca koji je radio do poslednjeg dana.

"Bolovao je od svih bolesti koje se mogu zamisliti, ali je opstajao i produžio je život koji je bio vrlo produktivan", kazao je Djukić.

Ćosić se "poistovetio sa sudbinom svog naroda" dodao je on.

"Bilo je trenutaka kada je uživao, ali i trenutaka kada je više patio, a za to nije imao više razloga", napomenuo je Đukić.

On je ispričao da je Ćosića upoznao odmah posle rata i kada su po njegovim sopstvenim rečima "obojica stigli u vojničkim cokulama u Beograd" i da je njihov odnos je bio izuzetno prisan.

Rukopis koji je upravo pripremio za štampu i koji bi trebalo da bude njegova treća knjiga o Ćosiću, sadrži razgovore koje su vodili tokom višedecenijskih susreta i u njemu će se oprostiti od svog prijatelja, rekao je Đukić.

Novinar Radovan Popović, autor dvadesetak biografija najvećih jugoslovenskih pisaca izjavio je Tanjugu: "Nisam sreo većeg pisca na prostoru bivše Jugoslavije, a jednostavnijeg".

"O sebi je vazda skromno govorio, iako je bio svedok i saučesnik u mnogim vremenima i dogadjajima", rekao je Popović.

"Ćosić je voleo da naglasi da služi srpskom narodu", istakao je on, dodajući da mu je beskrajno zahvalan na poverenju koje mu je ukazao kada mu je dozvolio da napiše njegovu biografiju "Vreme pisca" (dosada tri izdanja).

Višestruko nagradjivani pesnik i proizaista Rajko Petrov Nogo je Tanjugu povodom smrti Dobrice Chosića izjavio da je veliki pisac imao "odvažnosti da progovori o krupnim bespućima naše novije istorije, sposobnost da ostrasti i književno uobliči disparatne ideje i moć da orkestrira sa mnoštvom raznolikih ljudskih sudbina".

"Osvedočenom epskom snagom, Ćosić je impresivno mnoštvo svojih likova uveo u naše vreme i njihove sudbine osenčio dubinom one istorijske vertikale koja se neda zaboravu, koja ukida kratko pamćenje", istakao je Nogo.

Prema njegovim rečima, ovakva Ćosićeva proza "valjda i čini njegovu romanesknu tvorevinu ogromnom broju čitalaca istinski uzbudljivom".

"Ako je Desanka Maksimović (umrla u 95. godini) bila ta stoletna slovenska lipa koja je tešila Srbe, tu pastorčad istorije, Chosić (umro u 93. godini) je bio taj stoletni hrast koji je Srbe i žalio i postidjivao i uznemiravao, ne osvrćući se nimalo na one koji su ga i u starosti kamenovali", rekao je Nogo.

Akademik, pesnik Milosav Tešić govoreći o preminulom kolegi po peru kazao je da je Chosić umro "sa oreolom istinske nacionalne veličine".

Prema njegovim rečima, "ma iz kojeg ugla, ma iz koje ideološke pozicije sagledavali, književno, mislilačko i političko delovanje Chosića, on je nesumnjivo nezaobilazna pojava u istoriji srpskog naroda druge polovine 20. veka".

"Njegovo sveukuopno delo jedinstven je izraz žrtvovanja za taj narod proisteklog iz potpune ljubavi prema njemu", naglasio je Tešić, ističući da sue "njegova dramatična književna epopeja, a naročito 'Vreme smrti', izuzetna literarna svedočanstva o nesrećama biblijskih razmera koje su pratile našu naciju tokom poslednjeg stoleća".

Ćosić je, smatra akademoik Tešić, "veliki simbol žilavosti i upornosti Srba u borbi za održanje u svirepom svetu".

"Uz potopsku huku srpskih reka, napustio nas je Ćosić sa očuvanim dostojanstvom najnapadanijeg srpskog pisca", zaključio je Tešić. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je telegram saučešća porodici akademika i pisca Dobrice Ćosića, koji je umro danas u 93. godini.

"Vaša porodica ostala je bez ljubavi i podrške oca i dede, srpska književnost bez jednog od svojih simbola dvadesetog veka, a svako od nas bez mislioca čija kritička reč se uvažavala i čula. Svu Vašu tugu iskreno dele sa Vama, Tomislav i Dragica Nikolić sa porodicom", navodi se u tekstu telegrama.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je najdublje i najiskrenije saučešće povodom smrti Dobrice Ćosića, njegovoj porodici.

"Dobrica Ćosić je bio intelektualna snaga srpskog naroda, jedan od naših najvećih književnika, i partizan i Srbin, i komunista i demokrata, i običan čovek i državnik", rekao je Dačić.

Kako je dodao, Ćosić je objasnio je zbog čega je sunce daleko, koji su, zapravo, naši koreni, upozorio na deobe, opisao i vreme smrti i zla, bio i grešnik i otpadnik i vernik.

"Zalagao se za promene, spoznao vreme vlasti, ali i zmija, razumeo Kosovo, proučavao srpsko pitanje u dvadesetom veku, upitao se šta je izazvalo rat u Bosni", dodao je Dačić.

On je još rekao da su mu Ćosićevi saveti uvek bili dragoceni u vodjenju državne politike.

"Izražavam najdublje saučešće porodici Dobrice Ćosića. I najdublje saučešće Srbiji", navodi se u telegramu saučešća.

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas uputio je telegram saučešća porodici akademika Dobrice Ćosića, koji je umro danas u 93. godini.

"Odlaskom Dobrice Ćosića Srbija je izgubila ne samo jednog na najuticajnijih književnika druge polovine 20. veka već, pre svega, društvenog hroničara i mislioca", naveo je Đilas u telegramu.

"Sa njim niste morali da se slažete u svemu, ali ste morali da poštujete energiju kojom je branio svoje dosledne stavove. Njegovim odlaskom zatvara se jedno poglavlje u istoriji Srbije iz koga će mnoge generacije koje dolaze imati dosta toga da analiziraju i nauče", naveo je Djilas.

Bivši predsednik Srbije i lider NDS Boris Tadić naveo je da je Ćosić bio mislilac našeg vremena i mislilac čitave epohe.

"U teškim vremenima borbe za demokratiju, zaštitu ljudskih prava, otpora titoizmu i diktaturi preuzeo je na sebe ulogu kritičkog intelektualca birajući sudar, a ne idilu sa državom. Bio je to njegov izbor koji je podrazumevao progon, uvrede, pretnje i ponižavanja. U burnim političkim i intelektualnim sukobima bivao je često usamljen, a često je usamljenost bila i njegov izbor", naveo je Tadić.

On je naveo da koliko god bile osporavane neke njegove ideje, vrednost Ćosićevog dela i njegov doprinos razvoju demokratije u Srbiji su nesporni. Tadić je istakao da vrsta Ćosićeve društvene odgovornosti i intelektualnog angažmana nedostaje, ne samo u Srbiji.

"U zajedničkoj borbi za osnovne principe demokratije i ljudske slobode Dobrica Ćosić i moj otac izgradili su najbliže prijateljstvo. Imao sam priviligiju da odrastem uz njihove razgovore, a moji razgovori sa njim su bili neprocenjivi i onda kada me je oštro kritikovao i kada se nismo slagali", naveo je on.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac uputio je takođe telegram saučešća porodici akademika i pisca Dobrice Ćosića, koji je umro danas u 93. godini.

"Srpska kultura izgubila je najautentičnijeg autora srpske golgote i vaskrsa od pre sto godina i mnogih drugih dela, dok je društvena scena ostala bez istaknutog antifašističkog borca i veoma važnog svedoka našeg dinamičnog i teškog vremena", navodi se u tekstu telegrama.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin uputio je telegram saučešća porodici, Dobrice Chosića, jednog od najvećih srpskih književnika, akademika i državnika.

"Dobrica Ćosić je obeležio kulturnu riznicu srpskog naroda 20 veka, a njegova duboka promišljanja i briga za srpsko nacionalno pitanje su večne vrednosti koje će trajati dok bude trajao i srpski narod", navedeno je u telegramu.

"Neka nam njegove reči nedavno izrečene, da je mir jedini uslov našeg postojanja i da mi više ne smemo da ratujemo, ostanu amanet, koji će slediti i buduće generacije", navodi se u telegramu saučešća ministra Vulina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: