Stiže pomoć iz svih delova Srbije

Pomoć za postradale u najgorim poplavama u poslednjih 100 godina stiže iz inostranstva, ali i iz svih delova Srbije, od kompanija i pojedinaca.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.05.2014.

13:15

Default images

Gradjani Vojvodine, Kosovske Mitrovice i mnogih drugih delova Srbije, sportisti, kulturni radnici, privatne kompanije, predstavnici lokalnih samouprava, političkih partija, organizuju se kako bi što više pomoći, finanijske, ali i u hrani, odeći i drugim potrepštinama što pre stiglo do najugroženijih.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalne pitanja, zbog vanredne situacije u zemlji, stavilo je na raspolaganje Republičkom štabu za vanredne situacije vozila i objekte kojima raspolažu to ministarstvo, Nacionalna služba za zapošljavanje i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Zaposleni u centrima za socijalni rad sarađuju sa Opštinskim kriznim štabovima i pomažu u zbrinjavanju najugroženijih, a Sektor za brigu o porodici i socijalnu zaštitu uveo je 24-oročasovna dežurstva, saopšteno je iz tog ministarstva.

Ministarstvo će sredstva planirana za finansiranje određenih projekata usmeriti za pomoć ugroženim ustanovama socijalne zaštite.

Predstavnici štaba za vanredne situacije beogradske opštine Vračar dostaviće danas evakuisanim građanima u odmaralištu "Šuplja stena" dodatnu količinu neophodnih sredstava za raseljene ljude iz ugroženih područja.

Ustanove za smeštaj dobiće donaciju hrane od kompanija "Frikom", "Agrikor" i "Merkator".

Zaposleni u Novinskoj agenciji Tanjug izdvojiće, prema svojim mogućnostima, novčanu pomoć za građane ugrožene u poplavama, a prikupljena sredstva biće uplaćena na namenske račune Vlade Srbije.

Fondacija Dragice Nikolić donirala je juče Kliničkom centru Srbije pomoć za ugroženo stanovništvo u vrednosti oko 600.000 dinara, najavljujući svakodnevne akcije prikupljanja potrepština.

Centralnoj apoteci KCS isporučene su pampers pelene, vlažne maramice, konzervirana hrana i mleko u prahu za bebe do šest meseci i do godinu dana.

Opština Pirot donela je odluku da se iz budžeta za interventnu pomoć poplavljenima izdvoji 1.5 miliona dinara.

"Pomoć je namenjena za pet najugroženijih opština u Srbiji. Iz Pirota je sinoć u Paraćin otišao šleper sa humanitarnom pomoći koju su građani Pirota u ogromnom broju donirali Crvenom krstu", rekao je danas Tanjugu zamenik predsednika Skupštine opštine Pirot Aleksandar Chirić.

Socijalisti Kragujevca prikupili su oko dve tone pomoći koja je oko 11 časova krenula put Svilajnca, izjavio je danas Tanjugu predsednik gradskog odbora te stranke Zoran Prokić."Pomoć se sastoji od flaširane vode, hrane, garderobe i sredstava za higijenu", rekao je Prokić i dodao da će akcija prikupljanja pomoći biti nastavljena.

Subotičani su tokom prethodnog dana prikupili 30 tona humanitarne pomoći za ugrožene od poplava, koja će danas biti upućena ka ugroženim područjima, rečeno je Tanjugu u Gradskoj organizaciji Crvenog Krsta.

Odeće ima više nego dovoljno, a nadležni apeluju da se pomogne donošenjem vode, sredstava za higijenu, hrane za bebe i pelena.

Kako je izjavio zamenik sekretara Mihalj Pece, u toku jučerašnjeg dana prikupljeno je više od 30 tona garderobe za decu i odrasle, dve tone prekrivača, ćebadi i jorgana, 5.000 litara flaširane pijaće vode, tonu i po konzervirane i hrane za bebe, tonu papirne galanterije i sredstava za higijenu.

Šoping mol Delta Siti i Crveni krst Beograda prikupili su veliku količinu neophodnih potrepština za ugrožene od poplava i prva tura pomoći donirana je Domu učenika na Zvezdari, dok je drugi kombi sa prikupljenom pomoći otišao u Sportski centar Šumice.

Crveni krst Beograda i Delta Siti nastavljaju sa akcijom i još jednom pozivaju građane da pokažu solidarnost i u skladu sa svojim mogućnostima doniraju pomoć za ugrožene osobe u poplavljenim područjima.

Eliksir grupa iz Šapca u čijem sastavu posluju Elixir Zorka Šabac, Elixir Prahovo i ostale članice, donirala je 10 miliona dinara, kao prvu pomoć za saniranje posledica poplava.

Zaposleni u toj kompaniji uključili su se u akcije zaštite Šapca od poplava.

Predstavnici Humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" isporučili su prvih nekoliko kontigenata pomoći preostalom ugroženom stanovništvu u Obrenovcu koji nisu još evakuisani iz tog grada, navedeno je u saopštenju te organizacije koja okuplja više hiljada članova iz rasejanja i Srbije.

Uz svesrdnu pomoć pripadnika Žandarmerije Srbije, velike zalihe vode, hrane, lekova, opreme za spasavanje i druge najrazličitije humanitarne pomoći su uspešno isporučeni.

Organizacija "Srbi za Srbe" je samo u poslednjih 48 sati prikupila preko 50.000 evra u donacijama širom sveta, navedeno je u saopštenju te organizacije.

Iz Beča su juče, kao pomoć ugroženima u poplavama u Srbiji, krenula tri kamiona sa odećom, obućom, opremom za bebe i sredstvima za higijenu, saopštio je MUP Srbije.

Udruženje književnika Srbije apelovao je na svoje članove i prijatelje da se pridruže organizovanju i pružanju humanitarne pomoći stanovništvu ugroženom katastrofalnim poplavama.

U svom saopštenju, Udruženje moli članove da prikupe pomoć u odeći, konzerviranoj hrani, flaširanoj vodi, sredstvima za higijenu i posebno knjiga za obnovu Biblioteke u Obrenovcu.

Pomoć će moći da dostave od 19. maja u prostorijama Udruženja književnika Srbije, u Francuskoj 7.

U Kultunom centru REX poručuju da će i danas njihova vrata od 10 časova biti otvorena za prikupljanje pomoći namenjenoj postradilma od katastrofalnih poplava.

Od 17 časova u REX-u pesnici će učestvovati u prikupljanju pomoći i izvodiće stihove kao podršku volonterima i svima koji pomažu ugroženima.

Akciji solidarnosti i pesničkoj podršci pridružju se: Dnevni centar i klub "Stari grad 1", supertalentovane komšinice Zorica i Aleksandra, Gradska organizacija Saveza slepih, pesnička grupa DUŠA, pesničke snage PESNIČENJA, Ljubica Toroman, Mira Danilović...

Prikupljaju se ćebad, odeća i obuća, konzervirana hrana i sredstava za higijenu za ugrožene u poplavama.

Grupa kosarkaskih trenera predvođena Božidarom Maljkovićem, Batom Djorđevićem, Dragoslavom Ražnatovićem i Radetom Geogievskim posetila je sabirni centar na Novom Beogradu i među prvima odnela pomoć u hrani i odeći.

Oni su pored Novog Beograda obišli i centar u staroj zgradi Ateksa odnevši odevne predmete i ćebad.

"Uključićemo se u sve sledeće akcije koje organizuju sportske institucije. Nastavljamo dalje da pomažemo. Od sutra ćemo se priključiti akciji Udruženja Mini basket Srbije za pomoć najmlađima", rekao je Djorđević.

Pomoć sakupljaju i članovi Dejvis kup reprezentacije Srbije, kao i bivši kapiten fudbalskog nacionalnog tima Dejan Stanković.

Apel za pomoć uputili su i fudbalski klubovi Partizan i Rad, dok je košarkaški klub Crvena zvezda otvorio vrata hale u Železniku kako bi se zbrinuli ugroženi ljudi.

Pomoć se šalje i u Republiku Srpsku, koja je takođe pogođena poplavama.

Opština Kosovska Mitrovica u koordinaciji sa Odborom za pomoć Srbima Kosmeta danas je pokrenula prikupljanje pomoći za najugroženije opštine u Republici Srpskoj (RS).

Kako je potvrdio predsednik Odbora za ugrožene Milorad Arlov pomoć se prikuplja za opštine Šamac, Doboj, Bijeljina, Srbac, Zvornik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: