Šabac: Evakuacija sela uz bedeme

Kod Šapca traje evakuacija sela uz bedeme, prema odluci Štaba za vanredne situacije. Obrenovački senario nije moguć u Šapcu, poručuje ministar Bratislav Gašić.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 17.05.2014.

18:03

Default images

Sava kod Šapca i dalje raste, vodostaj 654cm. Nasipi zasad zadržavaju vodu.

Štab je oko pola osam večeras doneo odluku da se evakuiše nekoliko sela uz bedeme, kojima direktno preti poplavni talas. Šabac kao grad nije ugrožen, ističe ministar odbrane.

"Želimo da ne čekamo noć nespokojni, ja verujem da će nasip da izdrži, da ćemo da ga sačuvamo od nepogode", navodi Gašić i dodaje da je ogroman broj mehanizaciej u pogonu, kao i da se raspolaže da dovoljnom količinom goriva.

"Vojska Srbije je primila zadatak koji želi da izvrši do kraja", poručuje Gašić.

Gašić je večeras rekao da je u Županji pukao nasip i da je to "spas za Srbiju". "To je možda spas za Sremsku Mitrovicu i Šabac, za Srbiju, ali tužna vest za Hrvatsku.

General Diković ističe da preko 10.000 ljudi treba evakuisati, jer su u pitanju velika sela. "Evakuacija će se završiti sutra popodne, eventualno prekosutra", ocenjuje Diković. On navodi da je evidentna želja svih dobrovoljaca koji sui na licu mesta da pruže pomoć. "Građani zaista rade, izuzetno sam zadovoljan, kao i organizacijom vojske".

Brzina rasta Save u proteklih nekoliko sati smanjena je sa tri na dva centimetra na sat.

Nasipi u Šapcu koju su noćas postavljani, uspevaju da zadrži reku u koritu, a jedno od kritičnih mesta u samom gradu kod silosa dodatno se ojačava, jer voda prolazi kroz džakove. Savetuje se da građani budu spremni na propuštanje.

Očekuje se da će nivo Save kod Šapca dostići maksimum sutra uveče ili u ponedeljak ujutru. Dodatni zid na obali projektovan je da izdrži vodostaj od 740 centimetara.

U Šapcu i okolini pojavile su se podzemne vode, pa je već u toku evakuacija stanovništva iz prigradskog naselja Majur.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: