Evakuisan Barič, čeka se talas

Kritične tačke u Srbiji Obrenovac, Barič, Sremska Mitrovica, Krupanj, Šabac. Kod Šapca počela evakuacija sela uz bedeme.

Izvor: B92

Subota, 17.05.2014.

17:30

Default images

Vodostaj još raste, spasioci rade već skoro 48h. Uspešno izvršena hitna evakuacija Bariča, poplavni talas očekuje se između 18.30h i 19h. MUP: Prva iskra pod kontrolom, nema mesta panici.

Najveća akcija i dalje traje na području Obrenovca koji je potpuno pod vodom. Sektor za vanredne situacije saopštio da ima mrtvih, ali da će se o broju govoriti u javnosti tek kada se povuče voda.

APELI ZA POMOĆ:
  • Potrebni lekovi za šećernu bolest, hipertenziju, glukofaz, spironolakton, kortiazem, farin. Prikupljanje na aerodromu Batajnica.
  • Psiholozi da se jave najbližim centrima za prihvat i pomoć evakuisanom stanovništvu. Apel uputilo Ministarstvo odbrane.
  • Lekari i medicinsko osoblje da se jave prihvatnim centrima. Kontakt telefon: 011/715-7479.
  • Centrima za pomoć u Beograd hitno je potrebna hrana za dijabetičare
  • MUP moli da građevinci hitno dostave reflektore, rasvetu i lampe, neophodne za noćne spasilačke timove. Telefon: 011: 3110-356, ostali brojevi na ovom linku.
  • Ministarstvo energetike apelovalo na građane da se štedi struja.
  • Nadležni apelovali jutros na dobrovoljce da budu u pripravnosti
  • Rudarskom basenu "Kolubara" neophodna pomoć od oko 150.000 litara pijaće vode dnevno.
  • Gradskom štabu za vanredne situacije Beograda hitno potrebni volonteri za punjenje džakova u Makišu 1. Organizovan prevoz od 21h ispred Beogradskog sajma.

Najvažnije informacije

BORBA SA POPLAVAMA - Iz minuta u minut

Foto: Tanjug
21:41 - Saobraćaj je danas normalizovan na još nekim deonicama državnih puteva prvog i drugog reda, saopštilo je JP Putevi Srbije.

21:19 - Reka Mlava probila nasipe kod Bratinca, Maruljevca i Bradarca i večeras su hitno potrebni ljudi za odbranu Kopa "Drmno" i TE "Kostolac B".

20:55 - Svi punktovi su pokriveni, zaliha ima za tri dana zahvaljujući apelu, međutim, problem nastaje pri povratku u poplavljena područja, kaže Zlatibor Lončar.

20:41 - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić posetili su večeras selo Progare u Surčinu i danas izgrađeni nasip za odbranu od poplava čija je dužina pet kilometara. Oni su doneli hranu i piće građanima koji od jutros prave nasip i zahvalili im na trudu.

20:37 - U evakuaciji građana iz Obrenovca angažovano je deset helikoptera Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane, dodajući i da je u Sremsku Mitrovicu upućeno 70 vojnika i 30 oficira i podoficira koji organizuju rad dobrovoljaca na nasipu.

20:33 - Kod Šapca počela evakuacija sela uz bedeme, prema odluci Štaba za vanredne situacije. Obrenovački senario nije moguć u Šapcu, poručuje ministar Bratislav Gašić.

20.31 - Duž čitavog puta ka Obrenovcu kroz Umku građani postavljaju bedeme od džakova sa peskom, kako bi se branili od poplavnog talasa na Savi. Saobraćaj je otvoren samo za autobuse koji prevoze evakuisane stanovnike Obrenovca, vozila Hitne pomoći i spasilačke ekipe.

20:28 - Iz poplavljenih područja u Srbiji evakuisano je oko 16.300 ljudi, a evakuacija se obavlja u Obrenovcu, Bariču, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Šidu u mestu Jamena, Ubu i okolini Požarevca, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

20:20 - Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je večeras da je sve spremno za nalet reke Save koji se večeras očekuje kod Šapca. "Napravljeno je 20 kilometara širokog nasipa kod Šapca koji bi trebalo da izdrži nalete Save u narednih 24 sata.

Zaštitili smo i neke rizične tačke oko Šapca", rekao je Gašić za RTS.

20:05 - Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je večeras u Šapcu da tokom noći, zbog poplave, predstoji evakuacija desetak sela u okolini tog grada.

Ona je novinarima rekla da su najveća medju tim selima Ševarice, Pričinović, Tabanović i Orid, rekavši da u proseku u tim selima živi po oko 1.500 ljudi.
BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV
19:57 - Gradskom štabu za vanredne situacije Beograda hitno potrebni volonteri za punjenje džakova u Makišu 1 radi zaštite od poplava. Prevoz do Makiša je organizovan u 21 sat ispred Beogradskog sajma. Takođe, apeluje se na građane koji imaju čamce da se jave najbližim štabovima za vanredne situacije.

19:44 - Saobraćaj na državnom putu od Velike Plane, preko Markovca, do Lapova, je normalizovan, saopštilo je JP "Putevi Srbije". Kako se navodi, saobraćaj na državnom putu II A reda broj 158, odvija se uobičajeno.

19:40 - Snabdevanje strujom u Lazarevcu ponovo je uspostavljeno danas oko 18 sati, saopštila je Elektroprivreda Srbije.

19:30 - Evakuacija građana iz Obrenovca i okolnih mesta, koja su potpuno poplavljena, i dalje je u toku.

19:19 - Pojavio se lažni broj za pomoć 33.

19:17 - Radio B92 eituje vanredni program iz Rexa.

19:06 - Štab Vlade Vojvodine za vanredne situacije naložio je danas evakuaciju pacijenata iz bolnica u Sremskoj Mitrovici, i evakuacija je započeta oko 18.30.

19:01 - Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić poručio je danas gradjanima Sremske Mitrovice da nema razloga za paniku i dodao da je evakuacija pojedinih delova toga grada pre svega preventivna.

18:50 - Ivica Dačić izjavio da je sada pre svega potrebna pomoć u opremi i spasilačkim ekipama kako bi se spasili svi ugroženi gradovi i građani, a da će potom uslediti rad na obnovi zemlje.
AP Photo/Darko Vojinovic
18:35 - Vodostaj reke Save kod Sremske Mitrovice i dalje raste i u 17 sati, on je iznosio 861 centimetar a ojačani nasipi odolevaju, saopštilo je danas Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

18.30 - Pripadnici Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova sa četiri helikoptera tokom današnjeg dana, do 18 sati, evakuisali su 1.548 ljudi, među njima najviše žena i dece.

18:27 - Gradski sekretar za poljoprivredu Ivan Sočo apelovao je danas na sve građane koji se evakuišu iz poplavljenih područja da prilikom napuštanja domova odvežu domaće životinje i stoku i puste ih ograđenih delova.

Takvim postupanjem, životinje će imati šansu da preplivaju vodu i spasu se, objasnio je Sočo, navodi se u saospstenju Gradske uprave.

18:18 - Sednica Republičkog štaba za vanredne situacije biće održana u nedelju, 18. maja 2014. godine u 11 sati u zgradi Vlade Srbije. Sednica će biti otvorena za medije.

18:13 - Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović izjavio da Beograd ima kapaciteta za prijem evakuisanih stanovnika Obrenovca i Bariča, kao i da je u zdravstvenim centrima oslobođeno dovoljno mesta za građane kojima je potrebna medicinska pomoć.

18:12 - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički uputila apel građanima u ugroženom području da poštuju uputstva štabova za vanredne sitaucije i da razumeju da, u područjima gde treba da se izvši evakuacija, to i učine.

18:08 - Iz Italije stižu čamci za spasavanje i 200 hiljada evra humanitarne pomoći.

18:06 - Mladić M. D. (27) iz Obreža kod Varvarina vodi se od 16 sati kao nestao, saznaje agencija Beta. On je, prema saznanjima Bete, traktorom neoprezno ušao u vodu i potom ga je odnela bujica.

17:57 - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić odložio je sutrašnju posetu Austriji zbog teške situacije u Srbiji i neophodnosti otklanjanja katastrofalnih posledica poplava, saopšteno je iz vlade.

17:51 - MUP: Mesto Barič je uspešno evakuisano i situacija na ternu je stabilna. Postrojenje preduzeća „Prav iskra - bazna hemija“ iz Bariča, je pod kontrolom i nema mesta panici.
BETAPHOTO/EMIL VAS/EV
17:40 - Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da će poplavni talas stići u Barić između 18.30h i 19h.

17:35 - Kako javlja reporter B92, evakuacija Bariča je izvršena, u tom mestu više nema ljudi.

17:30 - Sve više zemalja EU pridružuje se naporu da se saniraju posledice teških poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

"Za manje od dan i po, 14 zemalja članica, što je pola Evrope, odazvalo se zahtevu za pomoć iz Srbije i Bosne i Hercegovine", poručeno iz kabineta evropske komesarke za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristaline Georgijeve

17:22 - Evakuisani pacijenti iz Obrenovca koji su na dijalizi zbrinjavaju se u Urgentnom centru, Gradskoj bolnici i jednom privatnom dijaliznom centru.

17:15 - Pomoć se prikuplja i za životinje ugrožene poplavama. Opširnije ovde.

17:10 - Ministarstvo odbrane apelovalo da se hitno donesu lekovi na aerodrom Batajnica. Opširnije u posebnoj vesti.

17:07 - Iz Makedonije stiže 75 specijalaca policije i vojske u Srbiju i BiH. Iz Mađarske u Srbiju stiže prvi helikopter.

17:00 - Uhapšen jer je tokom evakuacije komšijama ukrao novac.

16:45 - Beogradska obala Save raste tri centimetra na svakih sat vremena. Iz Štaba poručuju da je Beograd spreman za svaku situaciju.

16:40 - Kako se razvijala situacija od jutros pročitajte u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: