"Šteta ogromna, procena u sredu"

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je danas da će prva procena štete od poplava biti predočena u sredu i ocenio da se radi o "ogromnoj" sumi.

Izvor: Beta

Subota, 17.05.2014.

20:51

Default images

"Biće potrebno da sačekamo pre nego što budemo mogli da govorimo o konkretnim ciframa, ali u svakom slučaju to će svakako biti ogromna šteta", rekao je Krstić za Televiziju Pink.

Ministar finansija je kazao da u budžetu postoje skoro dve milijarde dinara za saniranje posledica poplava i 1,5 milijardi za operacije različitih službi.

On je istakao da će ukupna šteta biti utvrdjena tek neko vreme nakon što se voda potpuno povuče, jer se radi o najvećoj prirodnoj katastrofi koja se dogodila Srbiji po broju pogodjenih ljudi, kao i po veličini poplavljene teritorije.

Prema njegovim rečima, država je dovoljno jaka da zaštiti ugrožene, kao i da kazni pojedince koji bi se okoristili nastalom situacijom, i učiniće sve da pomogne gradjanima bez obzira na lošu ekonomsku situaciju.

"U poslednjih par dana mi smo dobili puno donacija sa svih strana sveta, i to i dalje pristiže. Takodje imamo novac u budžetu opredeljen za te situacije, ja ne mogu da kažem da li će to biti dovoljno ili ćemo morati da opredelimo više", rekao je Krstić.

On je dodao da se kod diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u inostranstvu otvaraju računi za uplatu pomoći i da se sa kompanijom Pej-pal radi na prevazilaženju prepreka da ljudi direktno doniraju novac.

"Imaćemo u sredu neku vrstu donatorskog sastanka da bismo predočili prve procene, odnosno obim štete. Već smo razgovarali sa Evropskom investicionom bankom oko nekih kredita ročnosti oko 30 godina", dodao je ministar.

Upitan šta će biti prioritet prilikom obnove štete, Krstić je rekao da tek treba videti kolika je šteta pričinjena, a da za sada glavno sačuvati živote i obezbediti minimum životnih uslova za ugrožene.

On je zadovoljan reakcijom države i rekao da će konačan sud o tome dati najugroženiji gradjani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: