Zaraze prete pri povratku u domove

Svi punktovi su pokriveni, zaliha ima za tri dana zahvaljujući apelu, međutim, problem nastaje pri povratku u poplavljena područja, kaže Zlatibor Lončar.

Izvor: B92

Subota, 17.05.2014.

20:45

Default images

Kada je u pitanju pomoć bebama, ministar zdravlja kaže su na svakom punktu ekipe Hitne pomoći, i da je svaki automobil opremljen mlekom u prahu i pelenama.

"To imamo u dovoljnim količinama zahvaljujući apelu i dobroj volji. Ovo što sada imamo je dovoljno za tri dana. Svaki dan se otvaraju novi punktovi, imamo lekare, medicinske ekipe... svi punktovi su pokriveni, akcija ide preko ministarstva zdravlja, na vezi smo sa direktorima bolnica", dodaje on.

Lončar, takođe, ističe da Dom za stare u Obrenovcu, koji je trenutno ugrožen, biće u najskorijem roku snabdeven bocama sa kiseonikom i lekovima za pritisak... "Ceo dan smo evakuisali osnovnu školu Jefimija, niko nam nije javio da će to zafaliti u Domu za stare, to će uskoro biti rešeno", poručuje ministar.

Lončar dodaje da kada je reč o ugroženim mestima, poput Uba, do kog ekipe nisu mogle da stignu, u pomoć su pritekli helikopteri sa svom neophodnom pomoći.

Lončar, međutim, upozorava na novi problem koji nas očekuje već od ponedeljka, a to je povratak u poplavljena područja. "Ako sada ne odreagujemo dobro, imamaćemo još veću katastrofu ako se ne budemo prdržavali pravila kako da se vratimo u te kuće koje su poplavljene, da bi se izbegla zaraza. Sve stravi moraju da se dezinfikuju, operu, to je samo jedan korak koji je neophodan. To sada izgleda nebitno, ali kada ljudi krenu da se vraćaju u svoje kuće, onda ćemo tu situaciju moći teško da kontrolišemo", upozorava ministar.

On dodaje da će sredstva za dezinfekciju morati da se povuku iz inostranstva, jer stanje na lageru nije dovoljno. "Svaka kuća će morati da ima na desetine litara dezinfekcionog sredstva u svojim domovima", zaključuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: