Raste Sava kod Šapca, ali sporije

Nivo reke Save kod Šapca i dalje je u porastu i iznosi 654 centimetara, što je dva centimetra više nego pre sat vremena.

Izvor: Beta

Subota, 17.05.2014.

17:26

Default images

Brzina rasta Save u proteklih nekoliko sati smanjena je sa tri na dva centimetra na sat.

Obaloutvrda u Šapcu koju su noćas ojačavali dobrovoljci iz cele Srbije, uspeva da zadrži reku u koritu, a jedno od kritičnih mesta u samom gradu kod silosa dodatno se ojačava, jer voda prolazi kroz džakove.

U ostalom delu toka od 30 kilometara koji pokriva grad Šabac novoizgrađena utvrda od džakova sa peskom za sada odoleva naletima vode.

Očekuje se da će nivo Save kod Šapca dostići maksimum sutra uveče ili u ponedeljak ujutru.

Dodatni zid na obali projektovan je da izdrži vodostaj od 740 centimetara.

U Šapcu i okolini pojavile su se podzemne vode, pa je u toku evakuacija stanovništva iz prigradskog naselja Majur.

Diković: Nivo reke Save dostigao je najviši u istoriji

Nivo reke Save dostigao je najviši u istoriji i trenutno iznosi 652 centimetara, a prognoze su da će nivo i dalje da raste, izjavio je danas načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Diković je televiziji Pink rekao da je stanje u gradu Šabac je za sada stabilno i da je situacija pod kontrolom.

Preduzimamo mere i nastavljamo rad da zastitimo grad, iako zabrinjava porast Save, dodao je on.

"Reka raste po tri santimetra na sat, ali preduzimamo dalje mere na zastiti gradjana Šapca. Mi smo i danas radili na postavljanju bedema na najugroženijim mestima koja smo procenili da može da izvrši plavljenje samog grada", rekao je Diković.

On je rekao da je veliki odviz gradjana koji pomažu vojsci i policiji u Šapcu i da za sada nema potrebe za novim dobrovoljcima.

"Nemamo posebnih zahteva za dolazak gradjana iz drugih krajeva naše zemlje jer će sutra zajedno sa nama raditi i deo gradjana iz Šapca. Ukoliko bude, jer Sava nepredvidiva, mi ćemo se pravoremeno obratiti za pomoć", rekao je načelnik Generalštaba.

On je napomenuo da je dovoljno vojnika i pripadnika MUP-a za sad angažovan na zaštiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: