Ko sve šalje pomoć Srbiji

Pomoć Srbiji zbog obilnih poplava uputilo je osam zemalja članica EU, Rusija, SAD, Izrael, Hrvatska i Makedonija, a aktivirala se i srpska dijaspora.

Izvor: Beta

Subota, 17.05.2014.

07:56

Default images

EU je aktivirala Mehanizam civilne zaštite nakon zahteva za pomoć koji je uputila Srbija zbog obilnih poplava koje su pogodile velike delove zemlje, a u prvom odgovoru danas su reagovale Francuska, Slovenija, Bugarska, Nemačka, Madjarska, Austrija, Češka i Hrvatska. EU info centar u Srbiji navodi da se i ostale države članice EU pripremaju da upute pomoć u našu zemlju.

Francuska hitno šalje misiju spasilaca na vodi u Srbiju kako bi joj pomogla u borbi protiv poplava, saopštila je Ambasada Francuske u Beogradu.

U odgovoru na apel koji je Srbija uputila za medjunarodnu pomoć zbog poplava koje su je pogodile, Vlada Francuske je, u okviru koordinirane evropske pomoći, odlučila da srpskim vlastima stavi na raspolaganje 34 spasilaca na vodi, 10 motornih čamaca i 13 tehničkih sredstava za spašavanje, navodi se u saopštenju.

Predviđen je dolazak u Srbiju tri tima civilne zaštite Slovenije, sa pumpama velikog kapaciteta za izvlačenje vode. Tim čini 19 ljudi i dve pumpe visokog kapaciteta.

Slovenačka vlada uputila je juče u Srbiju pomoć u borbi s poplavama, veću od najavljene, koja će na ugrožena područja stići do večeras, potvrdio je Tanjugu ambasador te zemlje u Beogradu Franc But i dodao da će danas u Srbiju biti upućen i specijalni vojni helikopter.

Vlada Slovenije je, precizirao je diplomata, poslala u Srbiju specijalnu jedinicu civilne zaštite, zajedno sa deset (umesto najavljana četiri) vozila i prikolicu, 19 stručnjaka, dve velike i četiri dodate male specijalne pumpe za ispumpavanje vode i mulja, kao i dva agregata.

Iz Bugarske su u Srbiju upućena dva vatrogasna vozila sa 10 motornih pumpi velike crpne snage i više vozila i čamaca sa 16 pumpi visokog kapaciteta za izvlačenje vode, a na raspolaganje su stavljena i dva motorna čamca za spasavanje.

Očekuje se da danas u Srbiju stigne i pomoć iz Nemačke, u čijem sastavu će biti 15 spasilaca sa tri pumpe velike crpne snage (15.000 lit/min i 5.000 lit/min), pet kamiona i agregat od 50kw.

Delegacija EU u Srbiji navodi da će iz Austrije tokom vikenda biti upućen tim civilne zaštite za spasavanje sa pumpama visokog kapaciteta, a očekuje se i potvrda o angažovanju čamaca i helikoptera.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije zatražilo je od spasilačke jedinice na vodi u pokrajini Koruškoj upućivanje jedinice u poplavljene regione Bosne i Hercegovine i Srbije.

Prema saopštenju spasilačke jednice spasilački timovi krenuće na put sa 15 čamaca.

Kako se dodaje timove će činiti spasioci iz Koruške, Beča, Donje Austrije i Salcburga. Misija pomoći trajaće, kako je predvidjeno, osam dana.
Foto: Tanjug
Mađarska je odobrila angažovanje pet čamaca i helikoptera za spasavanje, a Češka je odobrila angažovanje tima spasilaca sa pumpom velikog kapaciteta, čamac i sedam vozila različitih namena.

Češka je u poplavljene oblasti u zapadnom delu Srbije poslala pumpu visokog kapaciteta sa vatrograscima iz češke Vatrogasne spasilačke službe, saopštila je Ambasada Češke u Srbiji .

Republika Češka će potom pružiti pomoć pri obnovi oštećene infrastrukture i prevencije daljih katastrofa.

Za pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini izdvojeno je ukupno 5 miliona českih kruna (182 hiljada evra), navedeno je sapštenju.

Tokom vikenda očekuje se angažovanje dodatnih kapaciteta iz zemalja članica EU, dok u subotu u Srbiju stiže tim iz Biroa za humanitarna pitanja Evropske komisije čiji će zadatak biti da angažuje pomoć za otklanjanje posledica poplava.

Koordinacioni centar za urgentnu pomoć Evropske komisije je u neposrednom kontaktu i sa Centrom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, kao i sa zemljama učesnicama mehanizma, kako bi se istražile dalje mogućnosti za pružanje pomoći, zaključuje se u saopštenju.

Avion Iljušin Il-76 ruskog Ministarstva za vanredne situacije sleteo je danas oko 8.30 na aerodrom u Nišu, sa 76 ruskih spasilaca koji su se odazvali pozivu da pomognu Srbiji koje su zadesile poplave.

Kako je rekao zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Eduard Nikolajevič Čižikov, medju ruskim spasiocima nalazi i 20 ronilaca, koji su opremljeni najsavremenijom opremom.

Još dva aviona ruskog Ministarstva za vanredne situacije dopremiće humanitarnu pomoć Srbiji, saopštio je šef Nacionalnog kriznog centra ovog ministarstva Oleg Voronov.

Rusko ministarstvo trebalo bi da dopremi oko 70 tona humanitarne pomoći, uključujući čamce, opremu za ispumpavanje vode i snabdevanje strujom, hranu i ćebad, rekao je Voronov za Itar-Tas s.

U još dva aviona trenutno se pakuje humanitarna pomoć i oni će za Srbiju poleteti uskoro, najavio je Voronov.

Ekipa ruskih spasilaca koja je upućena u Srbiju radi pužanja pomoći zbog obilnih poplava opremljena je svim što je neophodno za izvršavanje spasilačkih akcija i potrage za nestalima u zoni poplava, a spremna je da deluje autonomno do 15 dana, saopštila je sinoć Ambasada Rusije u Beogradu.
Foto: Tanjug
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu izrazila je juče duboko saosećanje sa hiljadama gradjana Srbije koji su pogodjeni poplavama i saopštila da je obezbedila pomoć od 100,000 dolara.

U skladu sa vanrednim stanjem koje je proglasila Vlada Srbije, i u odgovoru na poziv za pomoć koje je uputilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, američki ambasador Majkl Kirbi je u okviru svojih ovlašćenja naložio isplatu 100.000 američkih dolara za nabavku opreme i neprehrambenih artikala neophodnih za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji, stoji u saopštenju.

Ambasada SAD, takodje, navodi da će u skladu sa tim američka Kancelarija za pomoć u vanrednim situacijama u inostranstvu uplatiti 100.000 američkih dolara Crvenom krstu Srbije za kupovinu neophodnih artikala koji bi se odmah iskoristili za pomoć ugroženima.

Država Izrael počela je juče da isporučuje pomoć Srbiji nakon nezapamćenih vremenskih nepogoda koje su pogodile zemlju, saopštila je Ambasada Izraela u Beogradu.

Stanovništvu ugroženom poplavama, posredstvom izraelske ambasade, biće uručena hitna pomoć u vidu lekova, ćebadi, kabanica, gumenih čamaca, hrane...

U medjuvremenu, hrvatski Crveni krst je pokrenuo prikupljanje pomoći za stanovništvo ugroženo katastrofalnim poplava koje su pogodile područja Bosne i Hercegovine i Srbije, saopšteno je iz te humanitarne organizacije.

Prikuplja se isključivo novčana pomoć onlajn donacijama na internetskim stranicama hrvatskog Crvenog krsta, prenosi portal Seebiz.

Hrvatski Crveni krst će, kako se navodi, prikupljena sredstva dostaviti Crvenom krstu u Srbiji i BiH.

Istovremeno, makedonska vlada je odlučila da uputi 75 specijalaca iz Ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane i Direkcije za zaštitu i spasavanje kao pomoć Srbiji i BiH, pogodjenim poplavama.

Na sednici je odlučeno i da se uputi 45 pumpi za ispumpavanje vode, 35 agregata, devet čamaca, 3.000 ćebadi, lekovi, prenela je agencija MIA.

I humanitarna organizacija "Srbi za Srbe", koja okuplja više hiljada članova iz rasejanja i Srbije, pokrenula je veliku akciju pomoći ugroženim domaćinstvima u Srbiji čija su imanja pogodjena jednom od najvecih elementarnih nepogoda u poslednjih 100 godina, navedeno je u saopštenju te organizacije.

Srpska dijaspora u Austriji odlučila je da pomogne Srbiji i Republici Srpskoj u borbi protiv katastrofalnih poplava sa kojima se suočavaju.

Tako je u Beču, juče osnovano koordinaciono telo za sakupljanje humanitarne pomoći poplavama pogodjenih područja u Srbiji i Republici Srpskoj na reonu "Beč-Zapad", koje čine predstavnici srpskog kluba "Bambi", Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u 19. bečkom okrugu i udruženje građana "G19+".
Foto: Tanjug
Vojska Crne Gore najavila je da će danas u Srbiju poslati jednu svoju jedinicu koja bi se pridružila naporima u toj zemlji u borbi sa poplavama. Crnogorska vojska je, kako je saopšteno, spremna da sve resurse stavi na raspolaganje i Bosni i Hercegovini, takodje, ugroženoj poplavama.

Kompanija Telekom Crne Gore je otvorila posebnu donatorsku liniju za korisnike moblne telefonije, radi prikupljanja novčane pomoći za ugrožena područja u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Pozivom odredjenog broja, korisnici mogu donirati po jedan evro kao pomoć za poplavljene.

Crveni krst Crne Gore otvorio je kod poslovnih banaka posebne račune za prikupljanje novčane pomoći za pomoć ugroženom stanovništvu Srbije i Bosne i Hercegovine. Gradonačelnici glavnog grada i prestonice Crne Gore Miomir Mugoša i Aleksandar Bogdanović najavili su, takodje, da će Podgorica i Cetinje pružiti pomoć poplavljenima u Srbiji.

Aviokompanija Montenegroerlajnz je saopštila da će obezbediti besplatan prevoz za lečenje i oporavak povredjenih sa poplavljenih područja u Zdravstveno-rehabilatacinom centru u Igalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: