Prvi ruski avion sleteo u Niš- FOTO

Na Niški aerodrom jutros oko 08.30 sleteo ruski avion "Iljušin 76" sa preko 70 spasilaca. Oni su oko 12 h krenuli ka Beogradu.

Izvor: Tanjug

Petak, 16.05.2014.

07:04

Default images

Drugi ruski avion sleteće u 11 sati i on donosi pomoć u hrani.

Ruski timovi će zatim, po stizanju u Beograd, biti dalje upućivani prema mestima gde je situacija najkritičnija. Put Beograda krenula je kolona autobusa i šlepera, a jedan deo hitno je prebačen vojnim avionom "Antonov".

Zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Eduard Nikolajevič Čižikov rekao je da se među ruskim spasiocima nalazi i 20 ronilaca, da su oni opremjljeni najsavremenijom opremom i da su u sličnim akcijama učestvovali na dalekom istoku.
Tanjug
U avionu je, kako se navodi, visokotehnološka spasilačka oprema, a osim ronilačke, ima i specijalnu opremu, kao i motorne čamce. Ruski odred opremljen je svim što je neophodno za potragu i spasavanje u zoni poplava i spreman je da deluje autonomno duže od 15 dana.
Tanjug
Čizikov je rekao da će ruski spasioci ostati u Srbiji onoliko koliko je potrebno. On je najavio sletanje još jednog ruskog aviona tokom dana koji će u Niš dopremiti humanitarnu pomoć.

Prema informacija koje su date novinarima prilikom sletanja aviona ruski spasioci će odmah biti upućeni na područje Obrenovca.
Tanjug
Ruske spasioce na aerodromu su sačekali kodirektor Srpsko - ruskog centra Viktor Viktorovič Safijanov, načelnik Nišavskog upravnog okruga Aleksandar Cvetković, načelnik niške policije Srđan Grekulović, predstavnici Sektora za vanredne situacije i grada.
Tanjug
Neposredno u Srbiji, navodi Ministarstvo, angažovani su specijalisti Rusko-srpskog humanitarnog centra, čiji je jedan od zadataka otklanjanje posledica prirodnih nepogoda na teritoriji Srbije i drugih zemalja balkanskog regiona, a već su angažovani mobilni agregati i pumpe.

Stiže i pomoć iz Slovenije

Slovenačka vlada uputiće danas, prema najavi ambasadora te zemlje u Beogradu Franca Buta, specijalnu jedinicu civilne zaštite kao pomoć u borbi s poplavama koje su pogodile Srbiju.

Stići će i četiri vozila, 19 ljudi i dve specijalne pumpe za ispumpavanje vode i mulja, najavio je sinoć ambasador Slovenije u Beogradu, Franc But.

But je za Tanjug rekao da je slovenački ministar odbrane Roman Jakić, dobio pismo od svog srpskog kolege Bratislava Gašića i odmah reagovao, predloživši svojoj vladi da pošalje pomoć Srbiji.

Ambasador je rekao i da je ekipa, koja će stići u Srbiju, ista ona koja je pre nekoliko nedelja bila u našoj zemlji na sličnom zadatku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: