Ubijena dva palestinska tinejdžera

Izraelski vojnici ubili su dva palestinska tinejdžera u sukobu koji je izbio nakon što su Palestinci demontracijama obeležili 66 godina stvaranja Izraela.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2014.

18:33

Default images

Tri Palestinca su ranjena kada su vojnici otvorili vatru da rasteraju mladiće koji su bacali kamenice kraj izraelskog vojnog kontrolnog punkta na Zapadnoj obali, rekao je dr Samir Saliba u bolnici u Ramali.

On je precizirao da su ubijeni jedan petnaestogodišnjak i jedan dve godine stariji mladić i da su obojica pogođeni živim mecima u grudi. Izraelski policijski portparol Miki Rozenfeld rekao je da su vojnici rasturali nerede, ali je porekao da su koristili pravu municiju.

Sukob je izbio samo nekoliko sati nakon što su Palestinci marširali na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, u znak sećanja na raseljavanje u ratu koji je izbio nakon proglašenja nezavisnosti Izraela 14. maja 1948. godine.

Svake godine Palestinci obležavaju taj dan, sećajući se da je više od 700.000 ljudi pobeglo ili je isterano iz svojih domova na teritoriji današnjeg Izraela. Mnoge izbeglice i njihovi potomci žive sada na Zapadnoj obali i pojasu Gaze i susednoj Siriji, Libanu i Jordanu. Više od pet miliona Palestinaca su registrovani kao izbeglice u UN.

Sudbina palestinskih izbeglica jedno je od najeksplozivnijih nesporazuma u izraelsko palestinskom sukobu i ključno pitanje u nedavno propalom mirovnim pregovorima s Izraelom, posle devet meseci pokušaja da se postigne sporazum koji bi doveo do stvaranja palestinske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: