Neizvesna sudbina starih studenata

Povučene izmene Zakona o visokom obrazovanju, pa se i dalje ne zna sudbina studenata koji su fakultete upisali pre 2006. godine, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 15.05.2014.

21:32

Default images

Večitim studentima, kojih je najmanje 20.000, rok za završetak studija ističe 30. septembra i još ne znaju da li će dobiti drugu šansu za sticanje diplome.

Bivši ministar prosvete Tomislav Jovanović, u tehničkom mandatu, obećao im je da će rok za završetak studija biti produžen do školske 2016/17. godine, ali su sa promenom Vlade Srbije svi predloženi zakoni povučeni iz skupštinske procedure, pa je i ovo obećanje, bar zasad, palo u vodu.

Od novog ministra prosvete, Srđana Verbića, zavisi da li će akademci koji su indeks dobili pre 2006. godine dobiti šansu da studije privedu kraju.

“Naš stav je da studentima koji su upisali po starom programu treba omogućiti da dovrše studije. Zato smo saglasni da ta odredba Zakona o visokom obrazovanju bude usvojena”, kažu u Ministarstvu prosvete.

Kada će se to dogoditi, još nije poznato. Na univerzitetima su podeljena mišljenja o tome da li onima koji ni za 10 ili 15 godina nisu uspeli da se domognu diplome treba produžiti studentski status.

Studenti smatraju da bi ”prebolonjcima“ trebalo omogućiti da polože zaostale ispite, dok profesori uglavnom tvrde da bi bilo dobro da se u što kraćem roku status starih studenata reši i da više ne bude duplih studijskih programa - starih i novih.

“Tim studentima treba dati još jedan rok, ali ne duži od godinu dana. Jer ako je neko odlučan da studije privede kraju, to je dovoljno”, smatra Miodrag Popović, prorektor Univerziteta u Beogradu.

“Odugovlačenje je loše i pitanje je koji poslodavac će uopšte ozbiljno da tretira nekoga ko je studirao 15 godina. Bolje bi bilo da što većem broju tih mladih ljudi omogućimo da pređu na ‘bolonjske’ studije, pa da bar imaju diplome prema inoviranim nastavnim planovima i programima”, smatra on.

Najviše ”starih“ studenata ima na Univerzitetu u Beogradu. Prema podacima prikupljenim na 17 od ukupno 31 fakulteta, 9.166 ”večitih“ još ima indeks. Na samo jednom od fakulteta Univerziteta umetnosti izbrojano ih je 1.186, na Univerzitetu u Novom Sadu (pet fakulteta) - 2.196, u Nišu (šest fakulteta) - 3.046, u Kragujevcu (šest fakulteta) 998, u Novom Pazaru 27, a na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici 2.242 akademca.

Da bi svim ovim kolegama trebalo omogućiti da privedu kraju studije smatra Miloš Obradović, student prorektor Univerziteta u Beogradu.

“Pregovarali smo s bivšim ministrom prosvete, prof. Jovanovićem, i nadamo se da će i novi ministar prihvatiti to što je prethodno dogovoreno. A produženje roka nije potrebno samo onima koji se školuju po starim programima, već i prvoj generaciji ‘bolonjaca’, koja je upisala 2006/07. godine. Jer pravila su takva da četvorogodišnje studije ‘po bolonji’ mogu da traju najduže osam godina”, napominje Obradović.

Da li će Zakon o visokom obrazovanju da bude izmenjen interesuje sve akademce, jer od toga zavisi hoće li im ostati isti uslovi za školovanje o trošku države.

“Od bivšeg ministra prosvete dobili smo obećanje da će i ove godine uslov za budžetske studije biti 48 bodova. Da bi se to i ostvarilo, mora da bude promenjen Zakon o visokom obrazovanju, prema kom je sada donja granica za budžet 60 bodova”, objašnjava Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: