"Besmislena inicijativa Džudževića"

Političari iz Sandžaka, ali i istoričari, ne slažu se sa inicijativom Esada Džudževića o promeni prezimena Bošnjaka u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2014.

20:45

Default images

Najava predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća Esada Džudževića da će pripadnici bošnjačkog naroda iz svojih prezimena odstraniti dodatke "vić" i "ić" naišla je na neodobravanje i osudu. Njegovi sunarodnici kažu da se radi o represiji nad sopstvenim narodom.

Za inicijatora Esada Džudževića reč je o dugoročnom nacionalnom projektu od izuzetnog značaja za Bošnjake. On najavljuje osnivanje komisije koja ce se time baviti.

“Upravo u tim godinama balkanskih ratova su popaljene sve matične knjige na prostoru Sandžaka. Svim prezimenima bošnjačkim, koja su se uglavnom zavrsavala na ia, in, ac ili slično, nakon obnavljanja matičnih knjiga i nakon balkanskih ratova, svim bošnjackim prezimenima je dodato -vić i –ić“, tvrdi Džudžević.

Kada bi Džudževiceva ideja postala stvarnost, on sam bi ostao bez dela svog prezimena, a i ostali poznati rođeni Pazarci bi se ubuduće drugačije zvali. Istoričar Predrag Marković kaže da su sadašnja prezimena za Bošnjake uvedena u 19. veku pod Austrougarskom.

“Plemenite porodice su imale prezimena i pre toga. Sokolovići, Rizvanbegovići, Gradaščevići. Najstarije muslimanske porodice u Bosni imale su prezimena na ić, jer to je njihovo slovensko poreklo. Zapravo, kada bi se to stvarno realizovalo, onda bi se sandžački Bošnjaci odvojili od Bošnjaka u Bosni“, objašnjava on.

Marković kaže da u novijoj istoriji Evrope nije bilo mnogo primera da cela etnička zajednica menja prezimena.

“To su uradili Bugari osamdesetih godina kada su popravoslavili sva imena njihovih Turaka i Pomaka. Pomaci su nekakvi slovenski Muslimani. Ali posle Todora Živkova to niko nije uradio. To je stvarno neobično“, ukazuje on.

Džudzevićevu ideju o promeni prezimena osudili su predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović i zamenik reis-ul-uleme i muftija beogradski Muhamed Jusufspahić, ocenjujući da je to samo potvrda njegove želje da po svaku cenu bude u medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: