Otkud helikopter UN u napadu vojske

UN zabrinut jer je ukrajinska vojska "očigledno upotrebila helikoptere sa oznakom UN" u vojnoj operaciji protiv regionalne milicije u Donjecku.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.05.2014.

13:32

Default images

To, kako je upozorila svetska organizacija, predstavlja krišenje pravila Ujedinjenih nacija.

Video snimak sa upotrebljenim UN-ovim vojnim helikopterom Mi-24 pojavio se juče na "LifeNews" televiziji, uz reči dopisnika da je letelica korišćena u operaciji ukrajinske vojske u regionu Donjecka, u blizini Kramatorska.

Ta televizija je javila da su najmanje tri borbena helikoptera Mi-24 i jedan transportni Mi-8 sa oznakom UN snimnjeni u tom području. Na pitanje o upotrebi vojne opreme svetske organizacije u operacijama koje nisu mirovnog karaktera, iz Kancelarije generalnog sekretara UN Ban Kimuna je navedeno da bi takva upotreba značila ugrožavanje pravila UN.

"To je odgovornost Trupa država za pomoć, koji obezbeđuju Kontigente svoje oprema za mirovne misije (UN), da uklone sve logotipe i obeležja koji nose ime UN, jednom kada takva oprema bude vraćena zemlji ili je prestala da se koristi u službene svrhe UN", rečeno je iz Kancelarija svetske organizacije za Raša tudej.

Iz Kancelarije generalnog sekretara se dodaje da letelice obeležene znakom UN mogu da se koriste samo za misije UN i Odeljenja UN za mirovne operacije i terensku podršku i da će kontaktirati ukrajinske vlasti da bi razjasnili situaciju.

Raša tudej navodi da je ukrajinski vojska obezbedila opremu za nekoliko mirovnih misija UN, posebno za misiiju UN u Demokratskoj Republici Kongo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: