Kijev danas o predlogu OEBS-a

Vlada Ukrajine započeće danas razgovore o davanju većih ovlašćenja regionima, prema mirovnom planu OEBS, ali bez proruskih predstavnika.

Izvor: B92

Sreda, 14.05.2014.

11:34

Default images

Učesnici "Okruglog stola nacionalnog jedinstva" biće vršioci predsednika i premijera Ukrajine Oleksandar Turčinov i Arsenij Jacenjuk, bivši predsednici Ukrajine Leonid Kravčuk i Leonid Kučma, članovi ministarskog kabineta, poslanici Vrhovne rade, kandidati predsedničkih izbora, rukovodioci oblasnih administracija i predstavnici društvenih organizacija, preneo je Glas Rusije.

Kako je naveo Glas Rusije, na dnevnom redu je pet tema - ustavna reforma, decentralizacija vlasti, borba protiv korupcije, ekonomska i humanitarna politika.

Agencija AP prenela je da će u Kijevu biti održan okrugli sto, što je prvi u nizu razgovora prema preporukama OEBS, ali da ukrajinska vlada nije uputila poziv proruskim snagama, koje naziva "separatistima".

Bivša premijerka Julija Timošenko, kandidat na predstojećim prevremenim predsedničkim izborima 25. maja, kritikovala je aktuelne vlasti u Kijevu, jer nisu pozvali svoje protivnike i pozvala je vladu da razgovore premesti u Donjeck.

Rusija snažno podržava "mapu puta" koju je uradila Švajcarska kao predsedavajuća OEBS, dok je Ukrajina prilično suzdržana prema tom planu, za koji su američki zvaničnici rekli da ima malo izgleda da uspe, prenela je agencija AP.

Prema planu OEBS, od svih strana u sukobu traži se prekid nasilja, zatim, zahteva se amnestija za one koji su uključeni u pobunu, kao i otpočinjanje razgovora o decentralizaciji i statusu ruskog jezika.

Ukrajina i zapadne zemlje optužile su Moskvu da je inicirala pobunu na istoku Ukrajine, gde su proruske snage zauzele zgrade regionalne administracije, sukobile se sa vladinim snagama i posle referenduma održanog 11. maja u dva istočna regiona, Donjeck i Lugansk, proglasile nezavisnost. Ukrajinska vlada i zapadne sile su odbacile referendum, smatrajući ga nelegalnim i nelegitimnim.

Jacenjuk je u utorak u Briselu zahvalio OEBS-u na "mapi puta", ali je istakao da Ukrajina ima svoj plan za okočanje krize kao i da narod u njegovoj zemlji sam treba da to pitanje reši. Jacenjuk nije tom prilikom otkrio detalje tog plana, navela je agencija AP.

Ukrajinske snage pojačale su ofanzivu protiv naoružanih proruskih snaga, a u sukobima na istoku Ukrajine ima na desetine poginulih. Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je u utorak da je šest vojnika poginulo u napadu na konvoj nedaleko od grada Kramatorska u regionu Donjeck.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: