Lončar: Neće biti nestašice lekova

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručuje da neće biti nestašice lekova.

Izvor: B92

Sreda, 14.05.2014.

15:56

Default images

Lončar kaže da je na sastanku sa proizvođačima lekova i predstavnicima zdravstvenog fonda dogovoreno da se snižavanje cena lekova odloži za januar naredne godine.

"Pojavile su se pojedine informacije da će biti nestašica lekova i otpuštanja radnika iz farmaceutske industrije. Već dve nedelje pregovaramo sa predstavnicima farmaceutske industrije i RFZO i dogovoreno je da sigurno nestašice lekova neće biti", rekao je Lončar novinarima nakon današnjeg sastanka u Palati "Srbija".

On je rekao da će se na tržištu lekova uvesti pravila koja važe u EU i da će cena lekova u Srbiji biti niže ili iste kao i u zemljama Evropske unije i da neće biti viša.

Da ne bi došlo do nestašice lekova, kako kaže, farmaceutskoj industriji je bio potreban period od par meseci da se prilagode novim uslovima, novom tržištu.

"Odredba pravilnika kojom se snižavaju cene lekova ne kreće odmah, već od 1. januara, jer proizvođači lekova imaju ugovore koji njima važe od 31. decembra", naglasio je Lončar.

Ministar zdravlja kaže da su se proizvođači lekova obavezali da će u međuvremenu donirati veće količine lekova.

Direktor RFZO Momčilo Babić kaže da čim je od ministarstva zdravlja dobio obrazloženje da se član 29 Pravilnika o listama lekova stavi van snage da je to i učinjeno jer zdravstvenu politiku kreta Ministarstvo zdravlja a ne zdravstveni fond.

"Lista će stupiti na snagu od 1. januara naredne godine, a Pravilnik i dalje ostaje. Time se postiže da nemamo nestašice lekova", rekao je Babić.

Pravilnik o uslovima i kriterijumima za stavljanje leka na listu stupio je na snagu početkom aprila, a član 29 predviđeno je snižavanje cena lekova i do 50 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: