Vanredna situacija širom Srbije

Zbog kiše vanredna situacija u Loznici, Valjevu, Ljigu, Lajkovcu, G. Milanovcu, Lučanima, Ubu, Mionici, Osečini, Malom Zvorniku, Obrenovcu, Koceljevi i Grockoj.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 14.05.2014.

11:28

Default images

Vanredna situacija proglašena je i u Kosjeriću, Požegi i Vladimircima.Kako kažu u RHMZ, za dva dana pašće toliko kiše koliko inače padne za ceo mesec.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da se situacija prati iz minuta u minut i da su na potencijalno ugrožena mesta upućeni timovi za spasavanje.

Lokalne samouprave moraju da budu spremne da reaguju, dadao je on.

Kako je saopštio MUP, deset domaćinstava u naselju Begaljica kod Grocke je ugroženo zbog izlivanja Begaljičke reke, ali voda nije prodrla u kuće.

Deca u osnovnoj školi u Ljigu imaju poteškoća da se vrate kućama, a ugroženo je pet-šest kuća iz tog mesta. Takođe, nekoliko putnih pravaca je zatvoreno na teritoriji te opštine. U naredna dva dana biće obustavljena nastava u osnovim i srednjim školama na području opština Ljig i Osečina.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković uveo je vanredno stanje u čitavom rudničko-takovskom kraju, jer kiša neprekidno pada skoro dva dana i sve je veća opasnost od izlivanja reka. Kako je saopšteno, poplava preti u 11 sela, zbog čega su organizovana neprekidna dežurstva. Danas je obustavljena nastava u školama u Brezni, Boljkovcima i Kamenici, jer đaci ne mogu da pređu nabujale reke i potoke.
Valjevo (B92, printskrin)
Zbog izlivanja reka, obustavljen je saobraćaj na državnom putu drugog stepena br. 141 Koceljeva-Osečina, kod mesta Šabačka
Kamenica, državnom putu drugog stepena br. 63 Maljević-Dudovica, kod mesta Latković, državnom putu drugog reda br. 138 Lipnički Šor-Tekeriš, kod mesta Joševa, opštinskom putu br. 1 Koceljeva-Svileuva kod mesta Jazovnik i opštinskom putu Loznica - Banja Koviljača.

U selu Dublje kod Valjeva pripadnici Sektora za vanredne situacija evakuisali su šest osoba, među kojima dva učenika i jednu ženu. Vanredna situacija je tokom dana proglašena u Valjevu, delovima opština Lajkovac i Ub, Gornjem Milanovcu i Ljigu, dok je na celom slivu Kolubare na snazi je vanredna odbrana od poplava.

"U saradnji sa Javnim preduzećem 'Srbija vode' preduzete su sve mere i na sva kritična mesta upućene su ekipe Sektora i timovi za spasavanje na vodi iz Beograda i Novog Sada. Sve lokalne samouprave moraju da u narednih 48 sati budu u stanju potpune pripravnosti i spremnosti za reagovanje. Kada to kažem, posebno mislim na opštine Osečina i Loznica i sva sela između Osečine i Loznice, duž toka Jadra, reke Lešnice opštine Lučani...", rekao je Marić.
Grocka (Foto: B92)
Prema njegovim rečima, puna pripravnost lokalnih samouprava neophodna je i u mestima u kojima je prethodnom poplavnom talasu bilo dosta problema - Zaječar, Kraljevo, Kruševac, Užice...

"Pratićemo situaciju i dalje i biti u punoj pripravnosti, a ono što je za nas u Sektoru najvažnije je da se spasu ljudski životi", rekao je Marić.

Prema njegovim rečima, novosadski tim za spasavanje upućen je u Lučane, beogradski je u Osečini, a iz srpsko-ruskog centra u Zaječar je poslata veštačka brana, čije je montiranje počelo po podne.

Kiša trenutno jako pada u Valjevu, Beogradu, na Crnom vrhu, u Negotinu, na Zlatiboru i u Sjenici. Kiša umerenog intenziteta pada u Loznici, Smederevskoj Palanci i Zaječaru, a slaba kiša pada u Banatskom Karlovcu, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Velikom Gradištu, Požegi, na Kopaoniku, u Kuršumliji, Kruševcu, Ćupriji i Vranju.

Republički hidrometeorološki zavod ukazao je na porast vodostaja na rekama u Srbiji, lokalne samouprave su upozorene da naredna 72 sata budu u stanju potpune pripravnosti.

Kako je najavljeno, obilne padavine će u Srbiji trajati do petka.

Kosjerić pod vodom

Valjevo (Printskrin, B92)
I u opštini Kosjerić uvedena je vanredna situacija zbog toga što kiša pada neprestano već 24 sata, što je prouzrokovalo veoma dramatičnu situaciju, navodi se u saopštenju predsednika opštine Milijana Stojanića.

"Poplavljeno je oko 200 kuća, a u 50 domaćinstava je načinjena velika materijalna šteta. Poplavljeno je preko 3.000 hektara oranica, odneti su seoski putevi, kao i 20 mostova i propusta", navodi u saopštenju Stojanić.

Zbog bezbednosti dece obustavljen je rad u školama, "angažovali smo svu raspoloživu radnu snagu i mehanizaciju ali nas očekuje teška noć zbog neprestanih padavina", naveo je predsednik opštine Kosjerić. On je ranije danas istakao da, ukoliko bude bila potrebna evakuacija stanovništva, za privremeni smeštaj su obezbeđene školske učionice po selima.

Gradska uprava Loznice proglasila je danas vanrednu situaciju zbog poplava, rekao jenačelnik Okružnog štaba za vanredne situacije Aleksandar Stojković. Proglašenje vanredne situacije se priprema i za opštinu Mali Zvornik.

Prema rečima Stojkovića, Štab za vanredne situacije je preduzeo sve mere, radnje i postupke i blagovremeno obavestio lokalne samouprave.

"Na području grada Loznice očekuju se problematične situacije zbog velikih količina kiše i nadolaska reke Jadar", rekao je Stojković Tanjugu, dodajući da su na terenu ekipe republičkog Sektora za vanredne situacije zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave, spasiocima i vatrogascima.

"Punimo vreće sa peskom i nadamo se da će se i ovaj deo odbraniti i da neće biti poplava", rekao je Stojković.

Zamenik načelnika gradskog štaba za vanredne situacije Janko Aleksić rekao je Tanjugu da su evakuisani radnici italijanske fabike čarapa "Golden ledi", kao i nekoliko stanovnika iz naselja na izlazu iz grada Banjički Šor, među kojima su i dve trudnice. Grad Zrenjanin uveo je pripravnost u štabovima za odbranu od poplava, radi podizanja spremnosti za sprovođenje operativnih i preventivnih mera.

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak je saopštio da je takve mere neophodno uvesti na osnovu akta Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, shodno dobijenom preliminarnom upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

U Pirotu je situacija trenutno stabilna, ali je Štab za vanredne situacije pripravan da u slučaju nailaska velikog poplavnog talasa adekvatno reaguje, izjavio je član Opštinskog veća i član Štaba za vanredne situacije u Pirotu Sreten Savov.

"Već smo obavili razgovore sa predstavnicima javnih preduzeća 'Vodovod i kanalizacija' i 'Komunalac' o njihovom učešću u eventualnim nepogodama, a obilazimo i sve kritične tačke na terenu gde može da ima problema", rekao je Savov.

Prema njegovim rečima, za sada je situacija normalna.

U Kruševcu štab za vanredne situacije je u pripravnosti, rekao je član štaba Dušan Todorović. On je precizirao da se radi sanacija klizišta na regionalnom putu 221 kroz naseljena mesta Ribare, Gari i Globare.

"Radarski centar Kruševac ispalio je 122 protivgradnih raketa iznad svih 11 lokalnih samouprava", naveo je on i dodao da su grad prijavila sela Kamenare, Padež, Crkvina, Bukovica, Modrica, Dvorane i Veliki Šiljegovac.

Na području Kragujevca raste nivo vodostaja u rekama i u ovom trenutku nema ugroženih kuća i domaćinstava, izjavio je načelnik odeljenja za preventivnu zaštitu od elementarnih i drugih nepogoda Dragoš Radovanović.

Naglašavajući da je Gradski štab u pripravnosti i da su preduzete mere kopanja kanala na spornim tačkama, Radovanović je rekao da je i građanima upućen apel za preduzimanje preventivnih mera zaštite.

Ako kiša ne prestane da pada, moglo bi doći do izlivanja reke Uglješnice, koja na sreću, ne bi ugrozila građane, ali bi zato bile poplavljene njive.
Novi Sad (Foto: Tanjug)
U Gornjem Milanovcu su od jutros u pripravnosti predsednici svih mesnih zajednica, i članovi štaba za vanredne situacije, direktori javnih preduzeća i ustanova, privredne organizacije i inspekcijske službe.

Predsednik opštine Milisav Mirković izjavio je da se nivo vode u rekama i potocima iz sata u sat povećava i ukoliko dođe do njihovog izlivanja, mora se brzo reagovati, te će u tom slučaju biti upotrebljena sva raspoloživa mehanizacija i oprema.

Mirković je naložio da se o stanju vodostaja i merama koje se preduzimaju izveštava Opštinski štab za vanredne situacije, a sve radi blagovremenog reagovanja i sprečavanja šteta koje bi poplave izazvale.

U selu Bogdanica na padinama Maljena, reke Kamenica i Tinja odnele su mostove zbog čega je 12 domaćinstava potpuno odsečeno i nepristupačno, saopsteno je u toj Mesnoj zajednici.

Tri domaćinstva porodice Čolović potpuno su opkoljena vodom zbog čega su svi ukućani napustili objekte i preselili se kod komšija u brdima.

Planinska reka Kamenica poplavila je sve kuće koje se nalaze u njenoj blizini u selu Bogdanica, a meštani se evakuišu, potvrdio je večeras Tanjugu odbornik u Skupstini opštine Milanovac Boško Milovanović.

Prema njegovim rečima, kritično stanje je i u varošici Kamenica gde je voda poplavila domaćinstvo Dragana Tomića dok je porodica Veselina Šišovića iseljena iz kuće.

"Meštani trenutno pokušavaju da dodju do kuće u kojoj živi sama Zdravka Trifunović koja je opkoljena bujičnom vodom. Pored njene kuće voda je opkolila više domaćinstava u dolini reke Kamenice do kojih je gotovo nemoguće prići", dodao je on i istakao da su oba sela bez struje, a telefonske linije u prekidu.

On je rekao da situaciju dodatno otežava kiša koja neprekidno pada i mrak, apelujući da im se pritekne u pomoć. Zbog opasnosti od izlivanja reke Čemernice u Čačku je počela evakuacija meštana iz Preljine i Preljinske Baluge . Meštani su se sami organizovali i počeli da premeštaju stoku. Čemernica preti da se izlije preko postavljenih bedema.

Kako je najavljeno u gradskoj upravi, očekuje se dolazak ministra bez portfelja zadužnog za vanredne situacije Velimira Ilića i angažovanje vojske.

Zamenik gradonačelnika Čačka Radenko Luković kaže da se posle prethodnih problema radilo na pročišćavanju kanala i sanirano je ono što se moglo u tom periodu uraditi.

"Mehanizacija svih javnih preduzeća stavljena je u funkciju i očekujemo da će oni pravovremeno i blagovremeno reagovati. Posledica će biti, to je neizbežno, imajući u vidu obim padavina, ali važno ih je svesti na najmanju moguću meru", zaključio je Luković.

Obilne padavine koje u Kraljevu traju već nekoliko dana, izazvale su izlivanje više potoka, zbog čega je došlo do zapušenja kanalizacionih otvora u prigradskom naselju Ribnica i selima Adrani i Vrdila.

"U Ribnici zbog izlivanja Kovačkog potoka crpimo vodu koja se izlila na Kordunsku, Žičku ulicu i druge ulice, jer atmosferska kanalizacija zbog obilnih padavina i nepropisno urađenih kanala, više ne može da primi vodu", rekao je načelnik Sstaba za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović.

Načelnik je naveo da je jedna žena iz Kordunske ulice evakuisana, jer je voda prodrla u njenu kuću, kao i da je voda u Ribnici poplavila dvadesetak dvorišta.

Prema njegovim rečima, Ibar i Zapadna Morava još nisu dostigli kritične tačke vodostaja.

Štab za vanredne situacije opštine Koceljeva proglasio je vanredne mere na teritoriji cele opštine zbog izlivanja reke Tamnave i njenih pritoka.

Predsednik opštine Koceljeva Veroljub Matić rekao je da je stanje najgore u selima Kamenica, Ljutice, Batalage i Donje Crnjiljevo.

"Stanje nikada nije bilo gore, pa smo tražili pomoć od državnih organa, jer po prvi put u poslednjih deset godina ugroženo je i samo mesto Koceljeva. Mi smo tražili pomoć u mehanizaciji, da bismo otvorili tok reke na odgovarajućim mestima i sprečili plavljenje Koceljeve", rekao je Matić.

Po njegovim procenama, poplavljeno je sedam stotina hektara zemljišta, mahom zasejanog kukuruzom, i ugroženo 85 kuća. Matić je naveo da iseljavanje ugroženih domaćinstava još nije počelo, jer građani čekaju i nadaju se da će biti "bolje".

Na teritoriji opštine Obrenovac, danas je zbog velikih i obilnih padavina i porasta nivoa reka Peštan, Kolubara i Sava, proglašena vanredna odbrana od poplava.

Predsednik opštine Obrenovac i šef štaba za vanredne situacije Miroslav Čučković rekao je da taj štab neprestano zaseda i da je spreman na angažovanje ljudi, mašina i opreme za otklanjanje posledica bujičnih nanosa.

"U nekim delovima grada su se pojavili veliki problemi, pre svega u naselju Senjak, u ulici Ljube Nenadovića, u delovima Bariča, u Mislođinu, a ima problema i zbog probijanja nasipa u Velikom Polju", naveo je on. ...

Poplave u BiH, deo Hrvatske bez struje

Valjevo (B92, printskrin)
Obilne padavine izazvale su poplave u nekim delovima BiH, gde je situacija najkritičnija u Kantonu Sarajevo, dok je u Hrvatskoj na neko vreme cela Slavonija ostala bez struje.

Tri osobe su evakuisane zbog naglih poplava na području sarajevske opštine Ilidža, gde je ugroženo više kuća, a pojavala su se klizišta i u centru Sarajeva, rečeno je jutros u Kantonalnom operativnom centru Civilne zaštite.

Veliki deo Kantona Sarajevo ostao je bez struje jer su poplavljene brojne trafo-stanice.

Iz Elektrodistribucije ističu da su sve raspoložive elektromonterske ekipe od juče rasporedjene na otklanjanju kvarova, ali da se situacija stalno menja i da dobijaju nove najave kvarova.

Dodatni problem je i to što je dosta naselja nakon nestanka električne energije ostalo i bez vode, navode mediji u BiH.

Veliki rast vodostaja od ponoći je počeo na području celog Kantona Sarajevo, a posebno su ugrožena brojna ilidžanska naselja.

Izlile su se reke Bosna, Dobrinja, Miljacka, negde su vodostaji premašili vanrednu kotu poplava, a negde su blizu nje.

Kiše su izazvale brojne odrone i izlivanje vode na kolovoz, pa je saobraćaj znatno otežan na mnogim putnim pravcima.

Poplave su nastale i u Tuzlanskom kantonu, gde je pod vodom poljoprivredno zemljište, ali nema ugroženih objekata.

Za sada, situacija u Republici Srpskoj nije zabrinjavajuća, ali su i tamo u pripravnosti, kažu iz nadležnih službi.

S ovim zahladjenjem od noćas intenzivno pada sneg na Romaniji i Jahorini, na nekim planinaskim prevojima palo je od 25 do 30 centimetara, a putari sa kolovoza čiste raskvašeni sneg.

Kako je najavljeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, crveni meteoalarm upaljen je za područje Višegrada, što znači da je vreme izuzetno opasno i da se prognozira posebno intenzivan meteorološki dogadjaj.

U Hrvatskoj, zbog obilnih padavina, mestimično praćenih i gradom, jutros su cela Slavonija i Baranja ostale bez struje, a kvar je ubrzo otklonjen.

Kako prenose hrvatski mediji, čak 67 litara kiše po kvadratnom metru palo je u Cisti Velikoj, u Dalmatinskog zagori, a obilne kiše padale su i u drugim mestima.

I u Hrvatskoj je pao sneg, zabeleli su se vrhovi Biokova a na najvišem, vrhu Svetom Juri, izmeren je minus 1,1 celzijev stepen, što je bila i najniža temperatura u zemlji, dok u delovima Dalmacije duva jaka bura.

Sneg je pao i na Žabljaku, u Crnoj Gori, preneli su crnogorski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: