Zašto je Sarajevo prvi izbor?

Tema komentara u regionu i danas je - zašto je Aleksanadar Vučić za prvu premijersku posetu odabrao Sarajevo, a ne neki od svetskih centara moći.

Izvor: B92

Sreda, 14.05.2014.

21:42

Default images

Premijer posetom šalje jasnu političku poruku o značaju dobrih odnosa Srbije i BiH, kažu stručnjaci.

Šetnja Baščaršijom i putem od Begove džamije do katoličke katedrale i Saborne crkve, protumačena je kao poštovanje i uvažavanje različitosti bosanskohercegovačkog društva, što su - uz poverenje - ključne reči za odnose Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ako ne možemo da imamo, u ovom trenutku, dovoljno ljubavi, možemo da imamo dovoljno poštovanja i poverenja jedni u druge.

Veliki broj novinara koji je pratio posetu i naslovne strane bosanskohercegovačkih medija kažu da poseta dolazi u pravo vreme - i politički i ekonomski.

Profesor FPN-a u Sarajevu Zarije Seizović kaže da je bitno reći da je reč o prvoj poseti premijera Vučića stranoj zemlji nakon što je postao premijer.

"Ova činjenica šalje jasnu političku poruku o važnosti koju premijer Vučić pridaje odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine i gest je dobre volje Srbije da se ti odnosi ubuduće poboljšaju", rekao je Seizović.

U izjavi za jedan internet portal u BiH, šef diplomatije Zlatko Lagumdžija kaže da je srpski premijer čovek saradnje a ne sukoba, i da ga je jučerašnji sastanak podsetio na sastanak sa nekadašnjim premijerom Zoranom Đinđićem, kada je pokušavao da pokrene Srbiju.

U Sarajevu rado prihvataju ponudu za ekonomsku saradnju.

Prirodno bi bilo da dve zemlje koje povezuje zajednička granica duga više od 360 kilometara i koje su tokom istorije uglavnom bile deo iste države, imaju više poslovnih dodira.

Sekretarka Odbora za ekonomske odnose s inostranstvom PKS Dragana Muždalo rekla je da je osnovno da se u nekim strategijama za dalji razvoj saradnje konačno pređe sa kupoprodajnih odnosa, koji sa 95 odsto učestvuju u međusobnoj razmeni, na razvijanja viših oblika saradnje.

Poseta nije važna samo Beogradu i Sarajevu, pa tako nekadašnji predsednik Slovenije Danilo Tirk kaže da konstruktivnu politiku kakvu sada vodi Srbija treba da vode svi političari da bi region napredovao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: