Skupština Vojvodine usvojila Statut

Skupština AP Vojvodine usvojila je danas Predlog statuta Vojvodine koji će biti upućen na glasanje u parlament Repubiike Srbije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.05.2014.

00:34

Default images

Predlog statuta usvojen sa 99 glasova za i šest protiv od ukupno 120 poslanika. Protiv predloga su glasali poslanici DSS i SRS, a poslanici LSV nisu učestvovali i glasanju.

Usvajanju Predloga statuta prethodila je rasprava u kojoj su predsednici poslaničkih klubova izneli stavove svojih stranaka o pitanju statuta a većina njih je istakla da je najveći doprinos činjenici da se Predlog statuta nađe pred poslanicima dao predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor.

Obrazlažući Predlog statuta Pastor je rekao da mu je drago što su stvoreni uslovi da rezultat glasanja bude iznad potrebnog minimuma od dve trećine poslanika. On je rekao da su sve političke stranke pokazale maksimum ozbiljnosti i da je stvaranjem većine za usvajanje statuta skupština Vojvodine pokazala da je ozbiljna institucija.
Tanjug
Predsednik poslaničkog kluba LSV Branislav Bogaroški rekao je da poslanici te stranke ne mogu glasati protiv Predloga statuta, jer su oni za poštovanje zakona i suda, a sud je naložio izmene pomenutog statuta. On je tokom rasprave rekao da ta stranka ne može biti ni uzdržana jer to znači da nema nikakvo mišljenje o tako velikom pitanju "a ne može se desiti da se nema mišljenje o tko velikim pitanjima".

"Predlog statuta je rezultat brojnih kompromisa, a kompromisi su način za rešavanje problema. Međutim kada se kompromisi često ponavljaju onda oni prestaju biti način rešenja i postaju cilj i zbog toga LSV ne može ni podržati predlog statuta", rekao je Bogaroški, precizirasjući da odbonici te stranke neće ni učestvovati u glasanju.

Šef poslaničkog kluba SPS Pavle Budakov kazao je da je obaveza da posao oko statuta, koji prema odluci Ustavnog suda Srbije treba da bude završen do 6. juna, učinila je da se ceo proces shvati ozbiljno i da se uradi dobar posao. On je naglasio da nije tačno da je vladajuća koalicija dala presudan doprinos donošenju Predloga statuta, istakavši da je vehci kompromis dala opozicija.

Obraćajući se poslanicima LSV Budakov je rekao da su izborom da ne glasaju sebi dali alibi da sve ono eve loše što donese statut, a da su značajno uticali na njegovo dpnošenje pogotvo, kako je rekao, kada se radi o tekstu preambule i tačke broj jedan.

Poslanik SNS Predrag Matejin rekao je da je SNS imala mogućnost da ne učestvovanjem u glasanju izazove rupu u pravnom sistemu i da na osnovu toga ruši vlast u Vojvodini ali da ta stranka nije želela da se ponaša na taj način, već je želela da doprinese izradi statuta u sladu sa Ustavom i pravnim sistemom Srbije.

Matejin se ostvanuo na stav LSV da ne glasa o statutu rekavši da to ne glasanje ne abolira LSV od toga da je protiv statuta.

Za usvajanje stautta bila je potrebna dvotrećnska većina (80 poslanika). O Predlogu statuta raspravljaće Skupština Srbije, a konačno usvajanje statuta biće ponovo u Skupštini AP Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: