"Mađarska da se solidariše sa UKR"

Poljski premijer označio je za uznemirujuću najavu mađarskog premijera da bi Mađari na zapadu Ukrajine trebalo da dobiju autonomiju i dvojno državljanstvo.

Izvor: Beta

Utorak, 13.05.2014.

20:15

Default images

Premijer Poljske Donald Tusk zatražio je od svih zapadnih suseda Ukrajine da ne ugrožavaju njenu celovitost.

"Ne sumnjam uopšte u to da su zemlje kao Poljska, Slovačka, Mađarska, Rumunija, zemlje susedi Ukrajine, dužne da budu solidarne i bezrezervno da budu zainteresovane za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", kazao je danas u Varšavi novinarima poljski premijer.

"Ukoliko bilo ko u Evropi misli da raspad Ukrajine može da donese neke koristi zapadnim susedima Ukrajine pravi dramatičnu grešku i pokazuje potpuno nepoznavanje istorije", istakao je.

Tusk je izrazio razumevanje za to što se premijer Mađarske Viktor Orban brine za manjinu od oko 200.000 Madjara u Ukrajini, ali je upozorio da je tu brigu Orban formulisao na pogrešan način u pogrešno vreme.

"Moramo da obratimo pažnju na to da nikako ni na kakav način, bila nam to namera ili ne, ne podržimo aktivnosti separatista koje podržava Rusija, a čiji cilj je očigledno demontiranje ukrajinske države", kazao je Tusk.

Poljski premijer ocenio je da Ukrajini nisu potrebne reči utehe već konkretna podrška i pomoć i to da iz Evropske unije ne kreću nikakvi signali koji bi podsticali Rusiju da nastavi oko Ukrajine kako je počela.

"Nakon Donjecka i Luganska više niko u Evropi ne može da ima iluzije o čemu se radi. Možda će nekome nedostajati hrabrosti, možda će interesi biti važniji od solidarnosti sa Ukrajinom ali niko neće više moći da spusti zavesu licemerja i da se pravi da je sve u redu ili da smo součeni sa nekakvim gradjanskim pokretima za autonomiju", rekao je premijer Tusk.

Poljski premijer apelovao je na sve partnere u EU da se sada usredsrede na pomoć da se u Ukrajini obave slobodni, demokratski predsednički izbori 25. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: