Barozo: Nije kasno za Rusiju

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo poručuje da nije "suviše kasno" za Rusiju da reaguje "konstruktivno" u pogledu ukrajinske krize.

Izvor: B92

Utorak, 13.05.2014.

18:25

Default images

"Naša poruka Rusiji jeste da deluje kao odgovorna članica naše zajednice naroda", rekao je Barozo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom, posle sastanka Evropske komisije i ukrajinske vlade.

U programu pomoći Ukrajini od 11 milijardi evra, najavljenom početkom marta, danas su potpisana dva sporazuma: debloklada milijardu evra budžetske pomoći i program "podrške konsolidaciji države" u iznosu od 355 miliona evra.

"Nije suviše kasno i ako Rusija želi da radi konstruktivno, možemo da okrenemo stranicu i da postignemo suštinsko smanjivanje napetosti i sukoba", dodao je Barozo.

On je ocenio i da ono što se događa u Ukrajini "dugoročno" nije u interesu Rusije. "Rusija je i sama zemlja koja ima problem nestabilnosti i podržavanje nestabilnosti kod suseda sigurno nije dobro za njenu budućnost", kazao je predsednik Evropske komisije.

"Nije dobro za budućnost Rusije da ima takvu vrstu sukoba sa EU, koja je najvažniji ekonomski partner te zemlje", kazao je Barozo i dodao da ako Rusija nastavi s takvim ponašanjem, to može doprineti samo njenoj izolaciji u svetu.

"Moja poruka ruskom predsedniku (Vladimiru) Putinu jeste da mora da radi konstruktivno sa Ukrajinom, ali i sa EU", zaključio je evropski zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: