Ko su Rusi kojima EU uvodi sankcije

Objavljen spisak imena Rusa kojima je EU uvela sankcije. Na listi su zamenik ruskog načelnika generalštaba, komandant vazduhoplovnih jedinica, dve kompanije...

Izvor: B92

Utorak, 13.05.2014.

09:23

Default images

Zamenik načelnika Generalštaba Vjenčeslav Volodin, komandant vazdušno-desantnih jedinica Vladimir Šamanov i dve kompanije s Krimu PJSC Černomorneftegaz i Feodosija su nova imena dodata na listu onih kojima je Evropska unija zamrznula imovinu i zabranila izdavanje viza, kao deo pritiska koji vrši na Rusiju zbog situacije u Ukrajini, preneo je Rojters.

Šefovi diplomatija država članica EU dogovorili su se juče da prošire "crnu listu" ruskih funkcionera i zapretili Moskvi strožijim sankcijama ako se ukrajinski predsednički izbori ne održe.

Visoka predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je predsedavala ministarskim savetom, rekla je da su ministri, zbog pogoršane situacije u Ukrajini, odlučili da na listu dodaju još 13 imena i dva privredna subjekta, tako da je broj osoba pod sankcijama sad 61.

U međuvremenu, proširenju sankcija prema Rusiji pridružila se i Kanada. Vlasti te zemlje uvela su sankcije protiv još 12 ruskih i ukrajinskih zvaničnika nakon referenduma na istoku Ukrajine, na kojem su građani Donjecke i Luganske oblasti velikom većinom glasova izglasali nezavisnost od Ukrajine.

"Objavljujemo uvođenje sankcija protiv dodatnih šest ruskih i isto toliko ukrajinskih pojedinaca koji su doprineli ruskom kršenju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", izjavio je juče kanadski premijer Stiven Harper, a prenela agencija AFP.

I kanada je na listi stavila zamenika načelnika ruskog Generalštaba, ali i vršioca dužnosti guvernera Sevastopolja, nekolicinu članova ruske Dume i nekoliko lidera proruskih pobunjenika u Ukrajini, koji se takođe nalaze na listi sankcionisanih od strane SAD i Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: