Nema glasanja protiv Rusije

Predstavnici Vlade, parlamenta i diplomate dobili uputstvo da glasanjem na međunarodnim skupovima ne smeju da ugroze odnose sa EU i Moskvom, pišu “Novosti“.

Izvor: B92

Utorak, 13.05.2014.

23:16

Default images

Predstavnici Vlade, parlamenta i diplomate dobili su uputstvo da na svim sastancima i skupovima u međunarodnim organizacijama striktno slede državnu politiku prema dešavanjima u Ukrajini, objašnjavaju specifične pozicije Srbije i uzdrže se od glasanja za dokumenta i rezolucije koje bi ugrozile naše odnose i sa Briselom i sa Moskvom, saznaju “Večernje novosti“.

Prema nezvaničnim signalima iz Brisela, pritisci da Srbija sledi politiku EU prema dešavanjima u Ukrajini i uvede sankcije Rusiji će se nastaviti, posebno kako bude odmicao proces integracija, ali naš državni vrh odlučan je da ne odstupi od zacrtanog kursa neutralnosti.

Eventualna “kazna“ za Srbiju može biti prolongiranje otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja, ali ministarka bez portfelja zadužena za EU Jadranka Joksimović veruje da će među članicama Unije biti razumevanja za specifične pozicije Srbije i da neće biti posledica po naše evrointegracione procese.

I šef skupštinskog Odbora za EU Aleksandar Senić kaže za “Novosti“ da veruje da će u EU prevagnuti stav da jedino merilo za tempo našeg evropskog puta treba da bude brzina i kvalitet reformi. “Do sada nije bilo nikakvih naznaka da će doći do usporavanja naših integracija“, kaže Senić.

A upravo će srpski parlamentarci, koji su i članovi delegacija u mnogim evropskim institucijama - od Saveta Evrope, Interparlamentarne unije, OEBS, do Parlamentarne skupštine Crnomorske saradnje i OEBS - biti pod pojačanom “baražnom vatrom“. Prvi test već su prošli u Procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Kako je za “Novosti“ objasnio Veroljub Arsić, šef naše delegacije u ovoj organizaciji, srpski poslanici nisu podržali saopštenje o krizi u Ukrajini, zbog sporne formulacije o aneksiji Krima, ali nisu blokirali ni njegovo usvajanje.

“I ubuduće ćemo biti veoma obazrivi prema svim inicijativama u međunarodnim organizacijama i forumima, koje bi se kosile sa zvaničnom državnom politikom“, poručuje on.

Šef naše delegacije u PS Saveta Evrope Aleksandra Đurović objašnjava za “Novosti“ da očekuje da se ova institucija i u narednom periodu bavi dešavanjima u Ukrajini, ali i poručuje da će naši predstavnici dosledno braniti pozicije Srbije i slediti državnu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: