"Proruski separatisti moraju stati"

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izrazila je veliku zabrinutost zbog kontinuiranih napora proruskih separatista da se destabilizuje istočna i južna Ukrajina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.05.2014.

21:36

Default images

Iz kabineta Ketrin Ešton istaknuto je i da su "te akcije neprihvatljive i da moraju da prestanu".

"Bili smo veoma jasni i u našem stavu o takozvanom referendumu (u Donjecku i Lugansku): EU neće priznati bilo kakve nelegitimne i nelegalne referendume. Verujemo da je veoma važno da se sve strane koncentrišu na primenu Ženevske deklaracije, u kojoj su ključni elementi dijalog i okončanje nasilja i provokacija", rekla je Ešton posle sastanka Saveta EU za spoljne poslove.

Ona je istakla da je zbog situacije na Krimu i pogoršanja situacije u drugim delovima Ukrajine EU odlučila da proširi listu sankcija na koju je dodala još 13 pojedinaca, čija će imovina biti zamrznuta i imaće zabranu putovanja. Time će ta lista brojati 61 ime. U njenom saopštenju se ne navode imena tih 13 pojedinaca.

Ministri spoljnih poslova EU takođe su pozvali Rusiju da preduzme "efektne" korake kako bi ispunila svoje obaveze iz Ženeve, gde su šefovi diplomatija Rusije, SAD, EU i Ukrajine 17. aprila, nakon pregovora koji su trajali oko sedam sati, postigli sporazum o koracima ka ublažavanju krize u Ukrajini.

Ešton je istakla da EU snažno podržava održavanje slobodnih i fer predsedničkih izbora 25. maja u Ukrajini, koji su prilika, kako je ukazala, "da narod Ukrajine odluči o vlastitoj budućnosti".

Ona je, takođe, rekla da Unija ohrabruje napore ukrajinske vlade da dopre do svih regiona u okviru nacionalnog dijaloga, uključujući i proces reforme Ustava.

"Od vitalnog značaja je da se osiguraju prava nacionalnih manjina", poručila je Ešton u saopštenju i dodala da je EU odlučna da nastavi da pomaže u stabilizaciji situacije u Ukrajini, uključujući i snažnu ekonomsku i finansijsku pomoć.

Najavila je da će se Evropska komisija sutra u Briselu sastati sa ukrajinskom vladom, predvodjenom premijerom Arsenijem Jacenjukom, i razgovarati "o predstojećim izazovima".

Ešton je rekla i da će EU pomoći Ukrajini na polju reforme civilnog bezbednosnog sektora.

Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine proglasili su danas nezavisnost regiona Donjeck i Lugansk, posle jučerašnjeg referenduma na kojem je velika većina birača glasala za njihovu nezavisnost i prisajedinjenje Rusiji.

Poluostrvo Krim sa većinskim ruskim stanovništvom se u martu otcepilo od Ukrajine i pripojilo Rusiji, takodje na osnovu referenduma.

Sankcijama se pridružila i Kanada

Kanada je uvela sankcije protiv još 12 ruskih i ukrajinskih zvaničnika nakon jučerašnjeg referenduma na istoku Ukrajine, na kojem su građani Donjecke i Luganske oblasti velikom većinom glasova izglasali nezavisnost od Ukrajine.

"Danas objavljujemo uvođenje sankcija protiv dodatnih šest ruskih i isto toliko ukrajinskih pojedinaca koji su doprineli ruskom kršenju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", izjavio je kanadski premijer Stiven Harper, a prenela agencija AFP.

Sankcije su uvedene protiv zamenika načelnika ruskog Generalštaba Vjenčeslava Volodina, vršioca dužnosti guvernera Sevastopolja, nekolicine članova ruske Dume i nekoliko lidera proruskih pobunjenika u Ukrajini, koji se takođe nalaze na listi sankcionisanih od strane SAD i Evropske unije.

Kanada, čija je ukrajinska manjina treća po brojnosti u svetu, prva je među zapadnim silama 1991. priznala nezavisnost Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: