SAD i EU: Referendum u UKR ilegalan

SAD i EU su danas saopštile da ne priznaju "ilegalni referendum" koji je održan u dva regiona na istoku Ukrajine na kom su se građani izjasnili za nezavisnost.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.05.2014.

19:52

Default images

Portparolka američkog Stejt departmenta Džen Psaki je izjavila da je glasanje koje su organizovali "proruski elementi" u Donjecku i Lugansku bio "pokušaj da se izazove dalja podela i rasulo u zemlji", prenela je agencija AFP.

"Ne priznajemo ilegalni referendum koji je, prema ukrajinskom zakonu, nelegalan", istakla je Psaki.

Vlasti u Kijevu odbacile su referendum nazivajući ga farsom, a Evropska unija je saopštila da nikada neće priznati njihove rezultate.

U međuvremenu, "Donjecka Narodna Republika" proglasila se suverenom državom, a i "Luganska Narodna Republika" je proglasila nezavisnost od Ukrajine.

Rompej osudio separatističko glasanje na jugoistoku Ukrajine kao ilegalno

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej osudio je danas separatističko glasanje na jugoistoku Ukrajine kao ilegalno i dodao da je Brisel spreman da preduzme dalekosežne korake prema Rusiji ukoliko ona ne uspe da deeskalira krizu.

"Mi ne priznajemo jučerašnje takozvane referendume. Oni su ilegalni, nelegitimni i neverodostojni", rekao je Rompej novinarima u Kijevu.

On je dodao da je Evropska unija spremna da preduzme "dodatne, dalekosežne korake" u većem broju oblasti "ukoliko Rusija ne uspe da pomogne u rešenje konflikta", preneo je AFP.

Nakon jučerašnjih referenduma, nezavisnost od Ukrajine proglasile su Luganska Narodna Republika i Donjecka Narodna Republika.

U Luganskoj oblasti 96,2 odsto učesnika jučerašnjeg referenduma podržalo je državnu samostalnost "LNR", dok je 89,7 odsto birača podžalo samostalnost Donjecke oblasti na istoku Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: