Donjeck zatražio pripajanje Rusiji

"Donjecka Narodna Republika" proglasila se suverenom državom i zatražila je od Moskve da se pripoji Rusiji, javljaju ruski mediji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.05.2014.

16:44

Default images

"Mi, narod Donjecke Narodne Republike, na osnovu rezultata referenduma održanog 11. maja 2014. godine i deklaracije o suverenitetu DNR proglašavamo da je od sada DNR suverena država (...) Polazeći od izražene volje naroda DNR i radi uspostavljanja istorijske pravde molimo Rusku Federaciju da razmotri pitanje ulaska DNR u sastav RF", navodi se u proglasu.

Proglas je pročitao "kopredsednik privremene vlade DNR" Denis Pušilin.

Ranije je predsednik Centralne izborne komisije samoproglašene republike Roman Ljagin saopštio da je tokom jučerašnjeg referenduma 89,7 odsto birača podržalo samostalnost Donjecke oblasti na istoku Ukrajine.

Prema njegovim rečima, 89,7 odsto glasalo je za samostalnost, protiv 10,19 odsto, a nevažećih listića bilo je 0,74 odsto.

RIA Novosti podseća da je ranije danas pres služba Kremlja saopštila da se u "Moskvi sa uvažavanjem odnose prema izraženoj volji stanovništva Donjecke i Luganske oblasti i polaze od toga da će praktična realizacija rezultata referenduma biti sprovedena civilizovanim putem, bez ikakvih recidiva nasilja, dijalogom između predstavnika Kijeva, Donjecka i Luganska."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: