Janukovič: Vojska da se povuče

Svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič pozvao Kijev da povuče vojsku sa istoka zemlje i da se obustavi nasilje i teror nad sopstvenim građanima.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.05.2014.

13:40

Default images

Janukovič je ocenio da je kijevska "ubilačka hunta" već ubila više od 300 miroljubivih građana u Ukrajini.

"Apelujem na vas da stanete. Ceo svet je video koliko je ljudi izašlo na referendum. I vi možete da ignorišete te rezultate, ali ni vi ni Evropa ni neke druge zemlje ne možete da priznate da nema terorista i da vodite rat protiv sopstvenog naroda", rekao je on.

Narod svakog dana vidi šta radite sa zemljom. Vi ste već prešli tačku sa koje nema povratka, dodao je Janukovič. "Apsolutna većina područja Donbas došla je na referendum da da svoj glas bilo kakvoj vrsti državnosti", rekao je Janukovič, koji je istakao da je nestalo strpljenje ukrajinskog naroda.

Prema Janukoviču, narod je glasao protiv situacije u kojoj je moguće da se sopstveni narod nazove teroristima i da počne da se nezakonito ubija. "Mogu da priznam neke od mojih strateških grešaka sada, ali moje je duboko ubeđenje da ni moć, ni karijera ni finansijski uspeh ne mogu da koštaju ljudski život", rekao je Janukovič, prenela je agencija Itar Tas s.

Referendum o nezavisnosti održan je u nedelju u regionu Donjecka i Luganska. Proruske snage u regionu Donjecka u Ukrajini proglasile su pobedu pošto je oko 90 odsto birača glasalo za nezavisnost, dok je 10 bilo protiv.

Ukrajinska vojska jutros je minobacačkom paljbom napala istočni ukrajinski grad Slavjansk sa brda Karačun, a eksplozije su se čule u intervalu od po jedan minut.

Nacionalna garda gađala je kontrolne punktove, ali ima nekih izveštaja da su granate pogodile stambene kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: