Lugansk će tražiti priznanje od UN

Samoproglašena Luganska Narodna Republika, čiju su nezavisnost podržali žitelji na referendumu, obratiće se UN sa molbom za međunarodno priznanje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.05.2014.

12:12

Default images

"Pripremamo obraćanje UN i međunarodnoj zajednici o priznanju", rekao je pres sekretar "armije jugoistoka" Vasilij Nikitin, a prenosi Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.

On je najavio da će kasnije popodne na mitingu biti proglašeni zvanični rezultati referenduma i dalje postupanje "LNR".

Agencija podseća da je u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine u nedelju održan referendum o statusu, sa pitanjima o podršci samostalnosti.

Odziv je u Donjeckoj oblasti bio blizu 75 odsto, a u Luganskoj 81 odsto i prema podacima izbornih komisija, nezavisnost Luganske oblasti podržalo je 96,2 odsto izašlih, navodi RIA Novosti.

Nikitin, takođe, nije isključio mogućnost održavanja referenduma o prisajedinjenju Rusiji.

"Naročito važna pitanja treba da razmotri čitav narod LNR. Ukoliko takva odluka bude, u skladu sa tim će biti aktivirana volja naroda", rekao je on.

Nikitin je rekao i da "LNR" ne namerava da učestvuje na izborima za predsednika Ukrajine, zakazanim za 25. maj.

"Na teritoriji Luganske oblasti možda bi i mogli biti održani izbori, ali danas postoji LNR, koja smatra da je nesvrsishodno i čak, možda, glupo održavanje nečijih izbora za predsednika", kazao je on.

"Narodni gubernator" Valerij Bolotov izjavio je danas na mitingu u Lugansku da je "Luganska Narodna Republika" (LNR) proglasila nezavisnost od Ukrajine.

"Izabrali smo sopstveni put nezavisnosti od samovolje i krvavog diktata kijevske hunte, fašizma i nacionalizma, put slobode, put vladavine zakona", rekao je Bolotov, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, za "LNR" od momenta proglašenja njene nezavisnosti počinje novi život "bez diktata kijevskih vlasti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: