Šta će Putin reći na referendum?

Vladimir Putin formulisaće stav o referendumu održanom u ukrajinskom regionu Donjeck na osnovu "snage tih rezultata", rekao je Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.05.2014.

08:55

Default images

Šta će da bude odluka predsednika "teško je predvideti", rekao je Peskov, prenela je ruska agencija Itar Tass.

Na pitanje da li će na Putinov stav imati uticaja činjenica da je on sam zatražio od pristalica federalizacije da odlože referendum, Peskov je naglasio da ruski predsednik "nije zatražio već je preporučio".

"Međutim, teško je bilo da se posluša preporuka, čak i uz ogroman uticaj ruskog predsednika. S obzirom na realne borbene akcije, stanovništvo (tamo) moralo je da deluje prema svom planu u odnosu na aktuelnu situaciju", rekao je Peskov.

SAD i EU saopštile su da ne priznaju rezultate referenduma i upozorile su na uvođenje ekonomskih sankcija Rusiji ako ukrajinski predsednički izbori, zakazani za 25. maj, budu ugroženi zbog glasanja na istoku Ukrajine.

Peskov je rekao da su primedbe SAD i Eu na račun Rusije "apsolutna glupost".

"Zašto zapad nije mogao da spreči upotrebu oružja u Slavjansku i Kramatorsku i da spreči ubistva civila? Oni nisu upotrebili svoj uticaj niti ih je briga dok se Rusija krivi za sve", rekao je Peskov.

Proruske snage u regionu Donjecka u Ukrajini proglasile su pobedu na referendumu o nezavisnosti održanom u nedelju, pošto je skoro 90 odsto glasača bilo za nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: