Političari BiH o poseti Vučića

Predstavnici stranaka u BiH su saglasni da je poseta Aleksandra Vučića Sarajevu važna i pozdravljaju dolazak srpskog premijera.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 12.05.2014.

18:27

Default images

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Parlamentarnoj skupštini BiH Lazar Prodanović ocenio je da je za BiH od izuzetnog značaja da ima dobru saradnju sa susedima i pozdravio posetu premijera Srbije Aleksandra Vučić Sarajevu.

Prema njegovim rečima, najznačajniji i politički i spoljnotrgovinski i kulturni partneri za BiH su Srbija i Hrvatska.

Poslanik Parlamentarne skupštine BiH Mato Franjičević iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) pozdravio je posetu premijera Vučića BiH.

Nadam se i verujem da će ona biti u funkciji međusobnog približavanja BiH i Srbije, a samim tim i u funkciji relaksiranja odnosa u čitavom regionu, kazao je Franjičević.

Poslanik Parlamentarne skupštine BiH i zamenik predsedavajućeg Poslaničkog doma Denis Bećirović iz Socijal demokratske partije BiH (SDP BiH) je rekao da on ne misli da BiH i Srbija mogu graditi bolje odnose samo na lepim rečima i na političkim paradama.

Naveo je da misli da je pozitivno to što je Vučić odabrao Sarajevo, glavni grad BiH, za prvu destinacuju na koju želi da ode i da razgovara.

Ako je, dodao je on, naša politika da zaista rešavamo otvorena pitanja, da jačamo našu ekonomsku saradnju, onda itekako želim podržati jednu takvu aktivnost, dodao je Bećirović Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u parlamentu BiH Šefik Džaferović izraZio je očekivanje da će biti otvorena nova stranica u odnosima između Republike Srbije i BiH.

Stranica u kojoj će biti uspostavljena puna saradnja uz obostrano poštovanje i uvažavanje. Izjave koje smo imali, na nesreću, priliku da čujemo pre dva dana koje su došle od predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića nakon sastanka sa Lajčakom nisu u duhu ovoga o čemu ja govorim, kazao je Džaferović.

Dodao je da obe zemlje imaju interesa, da to budu države koje će tesno sarađivati, koje će imati kvalitetnu saradnju kao susedne države.

Poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu morala bi značiti mnogo više od protokolarne, diplomatske posete, a njegov izbor za prvu zvaničnu posjetu Sarajevu treba pozdraviti, ocenili su u Uniji socijaldemokrata.

Poseta dolazi u trenutku kada su za mnoge Sarajlije još uvek sveža sećanja na ulogu Srbije i posledice rata u BiH. Stoga bi njegova poseta, brižljivo i namenski planirana trebalo da znači konačan raskid sa sterilnom i dvoličnom politikom Srbije prema BiH, ocenila je ta stranka u saopštenju.

Građani Sarajeva očekuju promene i priželjkuju jednu novu Srbiju. Stoga bi Vučić morao upravo u Sarajevu biranim, katarzičnim rečima da otkloni svaku sumnju u iskrenost svoje posete, navodi se u saopštenju.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović ocenio je danas, uoči posete srpskog premijera Alekandra Vučića Sarajevu, da je to novi korak napred u odnosima dve zemlje.

Dodao je da treba intenzivirati ekonomske odnose BiH i Srbije i da se uvek može postići da saradnja bude bolja.

Radmanović očekuje bolje odnose i kada je reč o naučnoj, kulturnoj, obrazovnoj i drugim vidovima saradnje.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik podržao je posetu premijera Srbije Sarajevu, ocenjujući da je Vučić opredeljen za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i dogovor u okviru BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: