"Biranje između EU i RUS delikatno"

Politika srpske vlade u pogledu ukrajinske krize i uvođenju sankcija Rusiji izbalansirana je, pametna i logična, ocenili su danas stručnjaci.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.05.2014.

20:59

Default images

Na tribini "Uticaj Ukrajinske krize na geopolitički položaj Srbije" profesor i bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić rekao je da je "logična pozicija" srpske vlade o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, zbog srpske politike prema Kosovu.

"Mi ne poštujemo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet svake zemlje i bilo bi kontradiktorno kada bismo priznali pripajanje ukrajinskih oblasti Rusiji", kazao je.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da Evropska unija traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize i da "usaglasimo spoljnu politiku sa EU".

Po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, Vujačić je rekao i da u ovom trenutku "to niko ne očekuje od Srbije", ali da će sa napretkom zemlje u evrointegracijama, Unija očekivati da srpska politika bude u skladu sa politikom EU.

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ocenio je da srpska vlada vodi "pametnu i racionalnu politiku" u pogledu stava oko ukrajinske krize.

"Nemamo nijedan razlog da uvodimo sankcije Rusiji, imali bismo od toga samo štete, a i ispali komični. S druge strane, ne možemo da prihvatimo separatizam jer bismo time sebi uskočili u usta. Dok nemamo obavezu da se izjasnimo ova politika je održiva", kazao je on.

"Mislim da nismo na radaru", ocenio je profesor na Ekonomskom fakultetu Dragan Đuričin, ocenjujući da bi opredeljivanje za podršku Rusiji ili EU bilo delikatno pitanje, koje bi Srbiju "koštalo gubitka na obe strane".

"Stav naše vlade je mudar, izbalansiran", kazao je on. On je ukazao da će Srbija u budućnosti morati da se opredeli za jedno rešenje - ili EU ili Rusiju, ali i da se nada da će Unija za Srbiju imati strpljenja.

Đuričin je rekao i da bi uvođenje sankcija Rusiji bilo "paradoksalno" i uporedio to sa situacijom da "patuljak uvodi sankcije džinu".

Vujačić je ocenio i da je sudbina Južnog toka važno pitanje i da bi za Srbiju loše bilo ako bi se zaustavila njegova izgradnja.

"Geopolitičke posledice sukoba u Ukrajini biće dramatičnije nego ekonomske", dodao je još Đuričin, dok je Dragišić ocenio da ako se ne pronađe rešenje da se zaustavi krvoproliće u toj zemlji, moguće je da ona upadne u vrtlog građanskog rata kojem bi bilo teško stati na kraj.

Organizatori tribine održane na Ekonomskom fakultetu su Centar za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih (CEDEM) i Studentski parlament Ekonomskog fakulteta (SPEKOF).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: