Niko ne može da uništi ni RS ni BiH

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uoči posete Sarajevu da u Srbiji nema mržnje prema susedima, kao i da Srbija podržava celovitu Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 12.05.2014.

19:36

Default images

Vučić je u intervjuu za Al Džaziru najavio i da će zvaničnicima BiH ponuditi konkretnu saradnju.

Premijer Srbije je za tu televiziju preneo razgovor sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, kojem je rekao da je teško igrati se emocijama naroda u Srbiji prema Republici Srpskoj i obrnuto, ali da Srbija ima politiku da poštuje teritorijalni integritet BiH.

"Mi poštujemo Dejtonski sporazum i to ne poštujemo kao mrtvo slovo na papiru, već ga poštujemo stvarno i suštinski. I kao što niko ne može da ti uništi Republiku Srpsku, niko ne može da uništi Bosnu i Hercegovinu. To je politika Srbije'', preneo je Vučić razgovor sa Dodikom.

''Ja sam rekao javno, a sad pred vama ponavljam. Mislim da je to pošten odnos. Ja sam Srbin, ja volim Republiku Srpsku, ali ja poštujem, cenim i želim veliki uspeh BiH i želim da BiH bude prijatelj Srbije i želim da to oseća svaki Bošnjak, svaki Hrvat, kao što želim da svaki Srbin iz Srbije ima takvu vrstu emocija prema BiH", kazao je Vučić.

On je rekao i da smatra da u budućnosti sukobi nisu mogući, da u Srbiji više nema mržnje prema susedima, kao i da stalno okretanje u prošlost svima može doneti samo štetu.

"Dolazim kao prijatelj"

Uoči posete BiH srpski premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za Federalnu televiziju je rekao da u prestonicu BiH dolazi kao prijatelj sa željom za uspostavljanje poverenja i prijateljstva.

"U prestonicu BiH dolazim ispružene ruke s porukom prijateljstva, željom za uspostavljanje poverenja, istinski dobrih odnosa. Želim da se svi ljudi iz Sarajeva i BiH ovde u Beogradu dobro osećaju i želim da mnogo više nas odlazi ne samo u Banjaluku već i u Sarajevo, te da uspostavimo poverenje i značajno bolje ekonomske odnose", kazao je Vučić.

On je rekao da će u Sarajevo sutra doći sa "određenim predlozima", kao i da će posetiti jednu srpsku kompaniju u tom gradu koja zapošljava četiri stotine mladih inženjera.

"Mislim da mnogo toga možemo uraditi zajedno, ali s naše strane ne postoje nikakvi politički udarci na bilo koga u BiH. Mi se bavimo budućnošću i nas zanima da to razumeju i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i svi oni koji žive u BiH bez ikakve razlike. A onima koji žele da stalno pronalaze razloge za sukobe ja ne mogu da pomognem. Neka oni to rade, mene to ne zanima uopšte", kazao je Vučić.

On je rekao da ne očekuje nikakvu ljutnju u Banjaluci zbog njegove posete Sarajevu jer je politika Srbije "jasna".

"Imamo bliske odnose s Republikom Srpskom u skladu s Dejtonskim sporazumom, u skladu sa zakonom o specijalnim vezama Srbije i RS, to se neće promeniti, ali mi poštujemo teritorijalni integritet BiH i mi želimo da razvijamo poverenje i prijateljstvo s BiH", kazao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: