Održavanje Prajda zavisi od procene

Odluka o tome da li će se u Beogradu održati gej parada zavisi od odluke koju će doneti država u skladu sa bezbednosnim procenama, kaže Aleksandar Vučić.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 11.05.2014.

22:30

Default images

Premijer Srbije je gostujući na TV Pink naveo da je sa šefom delegacije EU u Srbiji Majklom Davenportom dogovorio da zajedno pokuššaju da obezbede uslove za održavanje gej parade. Vučić kaže da nema ništa protiv pripadnika gej populacije, ali da ne želi da bude premijer u zemlji u kojoj će slike razrušenog Beograda obići svet.

Vučić naglašava da održavanje Parade ponosa nije u pitanju zato što se država plaši njenih protivnika, pošto je država od njih jača.

"Mi ćemo kolonu učesnika da obezbedimo. To je za nas dečija igra. Nije to teško, ali šta ćemo da radimo kada naše snage bezbednosti budu morale da reaguju. Hoćemo li da se radujemo ako budu pretukli bilo koga od napadača ili ako neko strada", upitao je Vučić.

Održavanje Parade, dodao je on, zavisi od bezbednosne procene i podsetio da je on prošle godine doneo odluku da se parada ne održi, jer se tom odlukom štitila bezbednost gradjana Srbije.

"Davenportu sam rekao da sam se prošle godine konsultovao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem kako stoje stvari bezbednosno, ali da je moja odluka bila da se ne održi gej parada, ne da bih uskraćivao prava gej populaciji. Nemam ništa protiv tih ljudi, ali imao obavezu da zaštitim sigurnost i bezbednost naših ljudi. Ali, neke maršrute koje su pravili, kao da je neko namerno pravio da ne možete da izbegnete incidente", objasnio je Vučić.

Vučić je rekao i da se sa Devenportom dogovorio da rade zajedno, da pokušaju da omoguće uslove za održavanje parade, a da će država doneti odluku o tome.

"Ali ćemo svakako razgovarati sa predstavnicima. Jadranka Joksimović i Kori Udovički su već razgovarale sa predstavnicima LGBT populacije, od kojih očekujemo odgovorno i ozbiljno ponašanje, kao što to očekujem i od svih gradjana", rekao je Vučić.

Govoreći o Paradi ponosa, Vučić je primetio i da kod pojedinih gradjana Srbije postoji "fascinacija paradom", i zapitao se kako te ljude ne interesuje da li je zemlja uredjena ili nije.

"Ne razumem tu fascinaciju od gradjana Srbije pričama o gej paradi. Valjda neke političke stranke postoje da bi bile protiv, a neke postoje da bi bile za i da sada ne postoji ništa drugo i ništa važnije", rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da neke medjunarodne organizacija i ambasade kažu da je pitanje gej parade jedno od najvažnijih pitanja, Vučić je odgovorio da ne sumnja da tako kažu, i da je razumeo nedavne poruke Štefana Filea i Majkla Davenporta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: