U Sloveniji slave i dan ulaska u EU

Povodom Dana Evrope i desete godišnjice ulaska Slovenije u EU će biti održano nekoliko svečanosti.

Izvor: B92

Petak, 09.05.2014.

09:08

Default images

Centralna državna svečanost biće održana u Vitanju u Kulturnom centru evropskih vasionskih tehnologija na kojoj će govoriti premijerka u ostavci Alenka Bratušek i predsednik parlamenta Janko Veber.

Premijerka će danas posle podne govoriti i na savetovanju "Izazovi EU u svetlu desete godišnjice članstva".

Sa Danom Evrope EU obeležava godišnjicu "Ssumanove deklaracije" kada je 9.maja 1950. godine tadašnji francuski ministar spoljnih poslova Rober Ssuman predložio u Parizu novi oblik političke saradnje, koja bi obezbedila trajni mir između naroda Evrope.

Danas slavi i grad Ljubljana u znak sećanja na 9. maj 1945. godine kada je sirenama sa ljubljanske stare tvrđave označena sloboda, a glavni slovenački grad "sa partizanskom vojskom prognao okupatora i savladao žicu, koja je preteće okruživala Ljubljanu i u godinama rata ograničavala život Ljubljančanki i Ljubljančana", zapisano je na internetnoj stranici Gradske opštine Ljubljana.

Tradicionalni skupovi povodom dana pobede nad fašizmom biće održani u organizaciji boraca NOB u Braslovčama, Murskoj Soboti i Velenju.

U Ljubljani će danas biti dodeljeni nazivi počasnih građana, a biće poznato da li će se sadašnji gradonačelnik Zoran Janković kandidovati po četvrti put na tu funkciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: