VA: Spomen-ploča stradalima u ratu

U Valjevskoj gimnaziji otkrivena spomen-ploča đacima i profesorima te škole stradalim u Drugom svetskom ratu ili posle njega - žrtvama komunističke vlasti.

Izvor: Beta

Petak, 09.05.2014.

22:48

Default images

Otkrivajući tu ploču sa 92 imena, pesnik Matija Bećković je, kao nekadašnji đak škole, poručio kako je to "znamen pobede" za celu Srbiju i srpski narod.

"Ovaj znamen kamen je posle 70 godina sastavio školske drugove, koji su u ratu postradali na raznim mestima od različitih ruku jer su na različite načine voleli svoju zemlju", kazao je Bećković.

Dodao je da je davno podignuta spomen-ploča poginulima na pobedničkoj strani vapila za drugom, te da su one "iako dve sada su jedno".

"Pokojni su se davno pomirili pod zemljom i pozivaju i nas nad zemljom da to učinimo", rekao je Bećković uz poruku da je valjevski kraj poznat kao onaj gde je pukla prva puška u građanskom ratu i izrazio želju da posle otkrivanja ovog obeležja bude i prvi gde je zauvek umukla.

Postavljanju novog spomen-obeležja u gimnazijskom holu prethodila je knjiga profesora istorije te škole Milorada Belića "Zatamnjena istorija - Valjevska gimnazija 1941-1945" u kojoj su prvi put objavljeni podaci iz arhiva Udbe o žrtvama komunističkog terora.

Najmlađi ubijeni gimnazijalac imao je 13, a najstariji 23 godine. Bećković je danas pomenuo i stradale profesore Iliju Majstorovića i Vasilija Aljtova, kao i dvojicu ubijenih đaka Milorada Đurića i pesnika Gojka Tabakovića, za čiju je zbirku predgovor napisao Sima Pandurović, nekada i sam gimnazijski profesor u Valjevu.

Akademik Bećković je finansijski pomogao postavljanje spomen-ploče u Valjevskoj gimnaziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: