Zašto je smenjen Srđan Škoro?

U NUNS-u, zabrinuti zbog smene šefa deska "Večernjih novosti" Srđana Škora, ističu da taj potez predstavlja pritisak na medije i novinare koji kritikuju vlast.

Izvor: B92

Petak, 09.05.2014.

16:16

Default images

"Bez obzira na obrazloženje, indikativno je da se direktor i glavni urednik Novosti odlučio na ovakav potez nakon Škorovog gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a, u kojem je govorio o sastavu nove Vlade Srbije", navodi se u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

NUNS je ocenio da je smenjivanje Škora "posledica pritiska na medije kojim se otvoreno poručuje novinarima da mogu da se suoče sa sankcijama zbog kritike vlasti".

"Ovakvi postupci produbljuju autocenzuru i predstavljaju atak na slobodu izražavanja", navodi se u saopštenju NUNS-a. NUNS je podsetio da je posle gostovanja Škora u programu RTS-a Srpska napredna stranka izdala saopštenje u kojem je optužila Javni servis da svojim programom unižava ugled nove vlade i premijera Aleksandra Vučića.

Na pitanje o tom saopštenju SNS, čiji je on predsednik, Aleksandar Vučić je u intervjuu "Nedeljniku" rekao da je bio "vrlo glupo izabran dan" za objavljivanje tog saopštenja.

"Na dan kada sam ja davao ekspoze bilo je besmisleno da se izdaje bilo kakvo saopštenje. Ja sam razgovarao s ljudima iz informativne službe SNS posle toga i rekao to. Razumem njih, ali od toga su mediji napravili kao da je ne znam šta u pitanju", rekao je Vučić.

On je dodao da je ovo "jedina vlast koja na RTS nije promenila nijednog novinara, ni urednika, najpoštenija vlast u najpoštenijem odnosu".

"Ja i podstičem i molim da nastave sa svojim kritičkim raspoloženjem, zato što nas to popravlja i čini nas boljim. A što se tiče moje stranke, mi ćemo voditi računa o tome i kakva saopštenja šaljemo i ja ne mislim da je tu bilo bilo kakvih pretnji, bilo kakvog ugrožavanja slobode medija", rekao je Vučić.

Dmitrović: Slažem se sa onim što je rekao Škoro, ali sam ga smenio

UNS saopštava da im je Srđan Škoro potvrdio da je danas smenjen i da mu je to saopštio direktor i glavni i odgovorni urednik Kompanije Novosti Ratko Dmitrović.

Škoro je rekao da zvanično nije dobio odluku o raspoređivanju na drugo radno mesto i da ostaje da se vidi šta će i gde će raditi od ponedeljka. On je na mestu šefa deska "Večernjih novosti" bio skoro godinu dana.

Ratko Dmitrović je UNS-u rekao da smena Škora nema veze sa njegovim gostovanjem na RTS-u i da se sa većim delom onoga što je Škoro rekao slaže.

"Već nekoliko puta smo poslednjih meseci razgovarali na temu kako vodi desk. I javno i u četiri oka. Nisam Škora zatekao na mestu šefa deska, ja sam ga postavio, ali nisam bio zadovoljan na koji način vodi desk.“

Škoro je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a u prelistavanju štampe rekao da sastav nove vlade "nije ono što se od Srbije očekivalo u ovom trenutku, jer je prvi put premijer mogao da bira koga hoće“.

Između ostalog, naveo je da u novoj vladi nema mnogo novih lica, da za ministra prosvete nije izabrana osoba koja bi imala kvalitete Dositeja Obradovića, da je Lazar Krstić bio stipendista Univerziteta BK, te da nije dobro "što smo stvorili društvo gde se za svaku sitnicu ide kod budućeg premijera“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: