"Autocenzura veoma raširena"

Za autocenzuru nema opravdanja, jer ona predstavlja drastičan primer kršenja novinarske etike, rečeno je na javnoj debati o toj temi u Novom Sadu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 08.05.2014.

18:30

Default images

Autocenzura je veoma raširena u medijima u Srbiji, ali ne postoji opravdanje za to, jer autocenzura predstavlja drastičan primer kršenja novinarske etike, rečeno je danas na javnoj debati pod nazivom "Autocenzura: Nevidljiva pretnja slobodi medija" u Novom Sadu.

Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković kazala je da govoriti o autocenzuri, znači govoriti i o cenzuri i o uplivu države i ekonomske moći u medije.

"Ne može se uspostaviti medijsko tržište ako ne postoje pravila. Neće biti jednostavno uspostaviti demokratski sistem informisanja: i zakone, i pravila tržišta, i pravila koja dolaze od zahteva gradjana", kazala je Gordana Janković.

Ona je ocenila da se svaka vlast libi da uspostavi medijski sistem, jer se svaka vlast nada da kroz "nekakav haos" može da ima beneficije.

Novinarka Radio-televizije Vojvodine Marina Fratucan ocenila je da je do samih novinara da li će autocenzura postojati ili neće.

"Na nama je da odlučimo da li ćemo na nju da pristanemo ili ne. Ne postoji izgovor za autocenzuru", ocenila je Marina Fratucan.

Glavni urednik novosadskog Radija 021 Slobodan Krajnović ocenio je da novinari postaju skloni autocenzuri onda kada misle da im je ugrožena bezbednost, zatim kada se bave temama vezanim za kriminalni milje u društvu, kao i kada se bave istraživačkim temama koje se tiču istraživanja puteva krupnog kapitala.

"Postoji i interesna autocenzura, koja počinje onda kada mediji konačno dobiju novac od nekog oglašivača, pa prestaju o njemu da pišu", naveo je Krajnović.

Glavna urednica nedeljnika na madjarskom jeziku "Porodični krug" (Chaladi ker) Marija Habram ocenila je da autocenzura postoji prvenstveno zato jer nema novca u medijima.

Dodala je da u medijima na madjarskom jeziku u Vojvodini postoji i jaka politička cenzura, koja potom u pojedinim medijima dovodi i do autocenzure.

Direktorica Net medije Ivana Stanišić kazala je da u Srbiji ima sjajnih novinara, ali da su cenzori u redakcijama veoma često urednici, direktori i vlasnici medija.

Novinar Jan Briza rekao je da je poštenije podneti ostavku na uredničku funkciju ili ugasiti medij, nego pristati na cenzuru i autocenzuru.

Šefica Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dubravka Valić Nedeljković je ocenila da je potrebno obrazovati publiku za medije.

Javnu debatu "Autocenzura: Nevidljiva pretnja slobodi medija": organizovala su novinarska udruženja i OEBS, povodom Svetskog dana slobode medija, u Medija centru Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: