Raspuštena Skupština Kosova

Poslanici Skupštine Kosova podržali su danas raspuštanje parlamenta, čime se stvaraju uslovi za parlamentarne izbore na Kosovu, koji su najavljeni za 8. jun.

Izvor: B92

Sreda, 07.05.2014.

00:10

Default images

Za raspuštanje kosovskog parlamenta glasalo je 90 poslanika, protiv toga je bilo četvoro poslanika, a uzdržana su bila tri poslanika.

Za raspuštanje je bilo neophodno 80 od ukupno 120 glasova.

Do raspuštanja skupštine je došlo u trenutku kada je skupština Kosova trebalo da odluči o formiranju vojske Kosova. Premijer Kosova Hašim Tači je najavio da će raspuštena biti Skupština Kosova i da će glasanje za vojsku Kosova i rezervisana mesta za manjine ostati novom sazivu Skupštine.

Zamenik predsednika Skupštine Kosova Petar Miletić rekao je za skupštinskom govornicom da su poslanici Samostalne liberalne stranke, kao i drugi srpski poslanici, glasali za raspuštanje kosovskog parlamenta, između ostalog i zbog toga što pored više njihovih zahteva nisu dobili odgovor o rezervisanim mestima za manjinske zajednice.

Manjine pomoću rezervisanih mesta mogu da osvoje više mandata nego ako im ostanu samo garantovana mesta u kosovskom parlamentu.

Poslanica Rada Trajković rekla je za agenciju Beta da nije htela da glasa danas, jer je reč o unutaralbanskom pitanju, kao i zbog toga što manjinama nisu obezbeđena rezervisana mesta.

Rada Trajković je dodala da bi svojim glasom za ili protiv čuvala obraz premijera Kosova Hašima Tačija.

U višečasovnoj žustroj raspravi na današnjoj, poslednjoj sednici četvrtog saziva Skupštine Kosova, došli su do izražaja različiti stavovi političkih strana o raspuštanju parlamenta, odnosno o izglasavanju nepoverenja Vladi Kosova.

Poslanici vladajuće Demokratske partije Kosova i opozicionog Demokratskog saveza Kosova, uz podršku manjinskih zajednica, zauzeli su se za raspuštanje Skupštine Kosova i održavanje prevremenih izbora.

Poslanici opozicionih pokreta Samoopredeljenje i Alijanse za budućnost Kosova bili su za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova.

Protiv raspuštanja Skupštine su bili poslanici vladajuće Alijanse novo Kosovo, koji su izrazili sumnju u mogućnost priprema i održavanja prevremenih izbora u kratkom roku.

Očekuje se da danas posle podne predsednica Kosova Atifete Jahjaga počne konsultacije o datumu održavanja prevremenih izbora. DPK i DSK se zalažu za to da se oni održe 8. juna.

Ako se prihvati taj predlog, Jahjaga bi već danas trebalo da potpiše ukaz o zakazivanju prevremenih izbora, koji se mogu održati najmanje 30, a najduže 45 dana od dana raspuštanja Skupštine.

"Srpska spremna za izbore"

Direktor Građanske inicijative Srpska Vladeta Kostić rekao je danas da je ta organizacija spremna za kosovske parlamentarne izbore i da će nastojati da ostvari jedinstven nastup sa ostalim srpskim organizacijama i pojedincima na Kosovu.

"Srpska je spremna za izbore kada god budu. Pitanje je da li će biti 8. ili 15. juna, ali smo mi spremni", rekao je Kostić za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, Srpska je spremna na razgovore o zajedničkom nastupu sa svim političkim strankama i činiocima iz srpske zajednice na Kosovu kojima su opšti interesi iznad političkih i partijskih.

"Nije tu reč samo o Samostalnoj liberalnoj stranci, već ima mnogo partija i pojedinaca sa kojima ćemo pokušati da ostvarimo jedinstvo pred izbore. Dobar znak je jedinstvo koje su srpski poslanici pokazali u Skupštini Kosova pri pokušaju transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage", rekao je Kostić.

Srpsku je na lokalnim izborima na Kosovu podržala Vlada Srbije. Skupština Kosova raspuštena je danas čime je otvoren put za vanredne parlamentarne izbore, a kao najverovatniji datum glasanja pominje se 8. jun. Srpski poslanici nisu želeli da podrže formiranje kosovske vojske pa taj zakon nije mogao biti usvojen u kosovskom parlamentu.

Na pitanje da li očekuje da će manjine i u narednom sazivu Skupštine Kosova imati rezervisana poslanička mesta, Kostić je kazao da ima osnova za to, ali da se radi o različitim tumačenjima kosovskih zakona i Ustava.

"Mislim da će se to pitanje rešiti na nekim drugim adresama", rekao je Kostić.

Srpski poslanici traže rezervisana mesta i u novom sazivu parlamenta jer tako mogu da osvoje više poslaničkih mesta. Albanske stranke, međutim, smatraju da su istekla dva mandata u kojima su predviđena rezervisana mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: