"Novi štaba za vanredne situacije"

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić najavio je skoro formiranje novog štaba za vanredne situacije.

Izvor: B92

Sreda, 07.05.2014.

14:51

Default images

On je rekao da je preventivno delovanje tokom cele godine ključno za izbegavanje scena kao što je poslednji poplavni talas u Srbiji

Marić je, u izjavi za Tanjug, kazao da se očekuje da će vrlo brzo nakon formiranja nove vlade doći i do formiranja republičkog štaba za vanredne situacije, sa idejom da zaseda kvartalno - četiri puta godišnje, a po potrebi i vanredno.

"U Sektoru za vanredne situacije smo uradili detaljnu analizu postupanja i našeg sektora i lokalnih samouprava u skoro desetodnevnom poplavnom talasu, i konstatovali da svaka od kriznih tačaka mora da se pojedinačno posmatra", naveo je on.

Kako je dodao, ta priča se ne može generalizovati i krivica svaljivati na državu i lokalne samouprave.

Marić je naglasio da treba vrlo jasno i glasno reći šta su to komunalni poslovi - odnošenje djubreta i cišćenje kanala, i poručio da je neprimerena priča da za to nema dovoljno sredstava.

"S druge strane treba zaista istaći one tačke gde bez ozbiljnijih finansijskih sredstava neka trajnija zaštita od poplave ne može da se realizuje", kaže sagovornik Tanjuga.

Postoje vode prvog reda nad kojima gazduje država, odnosno javno preduzeće "Srbijavode", za čije održavanje na tih 175 kriznih tačaka je, po rečima direktora toj javnog preduzeća, potrebno 11 milijardi dinara, podsetio je on i precizirao da je budžet kojima raspolažu oko 600 miliona dinara, što jesu objektivni problemi.

Marić smatra da se moraju promeniti i uvrežene navike koje isplivaju na površinu sa svakom poplavom, a to je bacanje smeća u rečne tokove.

Novi štab za vanredne situacije će se u "mirnodopskim" uslovima, podsetio je još jednom, baviti rešavanjem preventivnih problema kako se scene, kao što je sneg na autoputu, poplave, požari koje smo imali 2011. ne bi ponavljali svake godine.

"Siguran sam da može da se uradi mnogo više u oblasti prevencije da šteta bude što manja", kazao je Marić.

On je najavio da će Srbija prvi put od ove godine imati statističku evidenciju šteta od elementarnih nepogoda.

"Mislim da će ti podaci na kraju ove godine biti porazni, u smislu koliku štetu trpimo od elementarnih nepogoda, a koliko zapravo ulažemo u prevenciju. Republički štab mora da insistira da se taj ugao gledanja promeni... treba preventivno razmišljati, a ne samo razvijati kapacitete za regovanje", zaključio je Marić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: