"Ne kupujte vakcine na svoju ruku"

Bura u vezi sa nestašicom petovalentnih vakcina na tržištu se stišala, ali problem nije rešen. Lekari upozoravaju roditelje da ne kupuju vakcine na svoju ruku.

Izvor: RTS

Sreda, 07.05.2014.

13:02

Default images

I dok se odgovornost prebacivala sa jedne na drugu instituciju, roditelji su plaćali cenu. Jedni ne žele da vakcinišu dete domaćom, pogotovo ako su cepljenje započeli petovalentnom, a drugi ne žele da čekaju jer lekari ističu da je važno u određenom roku vakcinisati decu.

Od bure u javnosti, ostala je samo polemika na internet forumima. Za jedne to je način kako da do vakcine dođu, a za druge poligon za raspravu. Od stavova roditelji teško odstupaju, ipak, savete lekara prihvataju.

Roditelj u Kruševcu ističe da im je preostalo da dete primi jednu dozu petovalentne vakcine, ali napominje da neće ništa raditi sami.

"Treba za par meseci opet. Krenućemo ranije da tražimo, a ako ne, videćemo da nam neko donese iz inostranstva", ističu drugi.

Pedijatar u Domu zdravlja "Savski venac" Snežana Tomić kaže da se manje-više svi vakcinišu.

"Novopristigle bebe tek rođene vakcinišemo sa našim vakcinama i ne želimo da razmišljamo da odlažemo da se pojave petovalentne vakcine", rekla je Tomićeva.

Roditelji koji veruju da je petovalentna vakcina bolja, odlučuju se na potragu i van granica Srbije. Ovakva kupovina, kažu lekari, nije dobra.

Doktorka Goranka Lončarević, šef odseka za imunizaciju Instituta "Batut" kaže da roditelji moraju da znaju da je jako veliki rizik na svoju ruku kupovati vakcinu, bilo iz okruženja ili u apotekama.

"One moraju da poseduju odgovarajuće sertifikate, analize odgovarajuće Agencije za lekove i medicinska sredstva i da pod odgovarajućim temperaturnim uslovima budu čuvane", kaže Lončarevićeva.

Osim što su zbunjeni, mnogi roditelji su i ljuti. Poruke koje im daju iz zvaničnih institucija nisu uvek iste. Tako na primer, ponekad razlike u kvalitetu ima. A ponekad, kao sada, kada petovalentne vakcine nisu dostupne, tvrde da razlike nema.

"Zaista duboko verujem da je svejedno šta će uzeti", kaže doktorka Tomić. Napominje da je bitno da se u jednom određenom roku deca vakcinišu, i da se za godinu dana završi ono što je predviđeno, a ne da se odlaže.

Pedijatar u Kruševcu doktor Darinka Virijević naglašava da su generacije primale pojedinačne vakcine i da one i sada mogu da se prime. "Jedino što one mogu da daju temperature, a najčešće sa pentaksimom nema neželjenih reakcija", objašnjava doktorka Virijević.

Podaci iz jednog beogradskog doma zdravlja pokazuju da se svake godine vakciniše oko devet hiljada beba. Lekari kažu, koriste se obe vakcine, a prijavi se samo jedna neželjena reakcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: