Ne možemo prepisivati tuđa rešenja

Ministar prosvete Srđan Verbić smatra da u drugim sistemima možemo uočiti probleme koji su možda ispred nas, ali ta rešenja u prosveti ne mogu da se oponašaju.

Izvor: B92

Sreda, 07.05.2014.

10:14

Default images

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je, gostujući u Kažiprstu RTV B92, da mu iskustvo iz Petnice, koje toliko spominje, pomaže dosta u detektovanju problema obrazovnog sistema u Srbiji.

„Ljudi iz sistema gledaju iznutra obrazovni sistem, ja sam gledao sistem spolja - šta još treba da uradimo, kako da vanškolskim aktivnostima probudimo sve. Ta vizura spolja je izuzetno korisna i tera na učenje samostalno, što je jako važno. Ono što se u školi radi, mi radimo samo rešive probleme, imamo rešive zadatke. Ono što imamo u realnom životu su problemi koje prvo ne znamo kako da formulišemo, ne znamo šta nam sve treba da bismo rešili. U toj situaciji potreban je neki proaktivan pristup. Treba pogledati kako izgleda obrazovni sistem drugde u svetu. Obrazovanje je u krizi svuda na planeti. Svi imaju probleme koji se različito manifestuju. Đaci u svetu postižu odlične rezultate na testovima, ali se profesori žale na kreativnost svojih đaka. Na nama je zadatak da sve to poguramo napred. U drugim sistemima možemo da vidimo probleme koji su možda ispred nas. Rešenja iz drugih zemalja u prosveti ne mogu da se kopiraju. Kad znamo šta je problem, možemo da tražimo potencijalna rešenja. A mi smo sada u fazi identifikovanja problema.“

"Trenutno stanje u prosveti u Srbiji je odraz našeg društva, a naša prosveta je degradirana i zapuštena. Status u društvu koji su imali prosvetni radnici je urušen, a nisu oni glavni krivci", rekao je ministar Verbić

Ministar smatra da je odgovornost u školstvu i na nastavnicima i na učenicima, ali i na roditeljima.

„Odgovornost nastavnika je ogromna, ali i učenika. Niko njima neće uliti znanje, oni moraju da imaju plan šta će raditi za deset i tražiti da ih nastavnici to nauče. Učenici moraju da postavljaju pitanja, a nastavnik je tu da im da savet. i roditelji imaju obavezu u obrazovnom sistemu i to veliku. Treba da razmišljamo o samostalnosti, kritičnosti, komunikativnosti, proaktivnost, a to su sve kompetencije koje se razvijaju i u školi i kod kuće. Ne treba razmišljati samo o oceni, ona pomaže da se upiše neka škola, ali šta posle? Mora da se shvati da je učenje važno - ceo radni vek je učenje."

Na pitanje o problemu male mature ministar kaže da je za prošlogodišnje prodavanje testova odgovornost na svima.

„Mala matura je još jedna slika društva. Znamo šta se dešavalo prošle godine, odgovornost je tu na svima, i na medijima, i na roditeljima koji su kupovali testove, i na učenicima koji su pokušali da prevare sistem. To se svuda dešava. i u Holandiji se to desilo, ali je učenicima dat izbor da li će da priznaju da su to uradili ili će promeniti školu“, rekao je Verbić i dodao da je kod nas cela ta priča sa malom maturom prenaduvana.

Ministar smatra da su završni testovi kao eksterna kontrola znanja učenika dobri, a da u našem školstvu postoji loš sistem ocenjivanja.

„Potrebno je da ocene budu realne“, kazao je Verbić i dodao da završni ispiti ne odgovaraju svim đacima, ali da se neće ukidati.

„Završni ispit ima više funkcija i neophodan je za razvoj obrazovnog sistema. Možda bi nešto trebalo menjati u selektivnoj funkciji, jer su nama potrebni podaci o tome šta učenici znaju, a ne podaci o tome koliko znaju, jer to nije teško utvrditi i pozicionirati ih na rang-listi.Dvadesest pitanja ne mogu pokazati šta učenici ne znaju, a to nam treba, da vidimo šta ne znaju i da tu poradimo.“

Ministar je rekao da još nije razgovarao sa predstavnicima Sindikata prosvetnih radnika koji su najavili štrajk, ali je susret sa njima najavio za petak

„Važno je da se vidimo što pre i imamo o čemu da pričamo. Vrlo su oštri zahtevi sindikata. Nema dileme da će ti razgovori biti teški i naporni, jer mi sem ovih nastavnika nemamo druge, oni guraju sistem napred. Nastavnici su naša intelektualna elita“, kazao je Verbić i dodao da su starim studentima izašli u susret i da je Zakon o udžbenicima naišao na kritike.

„Taj zakon je naišao na kritike, udžbenici su u dobroj meri i stvar prošlosti. Oni su bili jedina knjiga u kućama pre 20 godina, ali takva knjiga nam više nije protrebna. Danas nemamo tu oskudnost informacija kao pre. Danas treba da pričamo da li su te informacije pouzdane, treba govoriti o elektronskim udžbenicima...“

Na konstataciju voditeljke da neke škole nemaju ni toalete, ministar je rekao:

„Internet je svugde i on je jeftiniji od toaleta i zašto ga ne bismo koristili?“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: