"Vučić želi da putinizuje Srbiju"

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je danas da Aleksandar Vučić predloženim merama štednje želi da "putinizuje Srbiju ili da postane mali Putin".

Izvor: Beta

Sreda, 07.05.2014.

16:31

Default images

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je danas da vlada premijera Aleksandra Vučića nema pravo na 100 dana "medenog meseca" sa građanima i opozicijom, jer ona nije nova, već vlada kontinuiteta.

"U proteklih nekoliko nedelja mogli smo da vidimo da se vlada i dalje bavi predizbornim aktivnostima. Nismo dobili predlog rebalansa budžeta, a to je posao koji je prvo trebalo uraditi. Do sada smo zamajavani pričama o novom radnom vremenu, što je potpuno besmisleno, i o smanjivanju upotrebe službenih vozila", kazao je Živković na konferenciji za novinare u sedištu stranke.

On je ocenio da Aleksandar Vučić predloženim merama štednje želi da "putinizuje Srbiju ili da postane mali Putin".

"Ko god pokušava da imitira nekog ko ima tako visoko mesto u svetskoj politici, postaje karikatura tog čoveka. Mi sad prepoznajemo karikaturu Putina u liku predsednika vlade", kazao je Živković.

Predsednik Nove stranke istakao je da je posao smanjivanja upotrebe službenih vozila važan, ali za činovnika srednjeg ranga u Službi za zajedničke poslove Vlade Srbije.

"Možemo i da se našalimo i da kažemo da je to posao za mlađeg referenta, ali svakako nije zadatak predsednika vlade ili generalnog sekretara da bude na čelu Komisije za odobravanje upotrebe službenih vozila", rekao je Živković i dodao da je vlada u prethodnom vremenskom periodu mogla da objavi tajni ugovor sa Etihadom i time dokaže da ispunjava obećanja.

"Mi smo pozivali nekoliko puta u toku prošle godine da se taj ugovor objavi jer smo uvereni da nije u korist Srbije. Juče smo čuli da je Vučić obećao da će prvo objaviti ugovor sa Fijatom, što je korektno, pa posle toga i sa Etihadom. Smatram da nema nikakvog razloga da se oba ugovora ne objave u isto vreme", rekao je Živković.

On je rekao da postoji evidentan strah od aktuelne vlasti i da to najbolje ilustruje masovno "preletanje" državnih činovnika, od najnižeg do najvišeg ranga, u SNS.

"Bilo je takvih primera i ranije kada su 2001. godine buljuci ljudi odlazili u DSS, kasnije se to dešavalo i s Demokratskom strankom. Ipak, ovakva jata preletača nisu zabeležena u modernoj istoriji na ovim prostorima. Siguran sam da je to posledica straha za očuvanje posla i pozicije ili za ostvarivanje još više funkcije", kazao je Živković.

Prema njegovim rečima, Nova stranka je pokrenula inicijativu o stvaranju etičkog kodeksa za političke stranke, kojim bi trebalo sprečiti preletače da se sele u drugu stranku samo da bi sačuvali fotelje.

"Prelazak u drugu političku partiju je dozvoljen lični izbor, ali se mora stati na put zloupotrebi stranačke knjižice za dobijanje i očuvanje visokih političkih ili činovničkih pozicija", rekao je Živković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: