Pregovori sa EU tek 2015.

Srbija iz Brisela još nije dobila tačan spisak zadataka ni za jedno od 35 poglavlja zbog čega je neizvestan plan Beograd da otvori prva poglavlja do jula.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 05.05.2014.

07:18

Default images

Već sada je gotovo sigurno će razgovori o dvema ključnim tačkama, 23 i 24, koje se odnose na pravosuđe, bezbednost i vladavinu prava, sačekati sledeću godinu, pišu Novosti i dodaju da će biti minimum tri preduslova za otvaranje ovih poglavlja.

Tačnije, Srbija će morati da donese detaljne akcione planove za reviziju reforme pravosuđa, nastavak borbe protiv korupcije i unapređenje prava manjina.

Novosti pišu Beograd je dosad radio na skrininzima za 14 poglavlja, za sedam je analitički pregled potpuno završen, među kojima su i poglavlja 23 i 24, i sada se iz Evropske komisije čekaju detaljni izveštaji o merilima za njihovo otvaranje. U našem pregovaračkom timu sa EU nadaju se da bi prvo poglavlje, i to ono o Kosovu, moglo biti otvoreno već za dva meseca, a 23 i 24 do kraja godine.

"Radimo puno na tome, i sa EK i sa članicama EU, da već tokom predsedavanja Grčke otvorimo neka od poglavlja. To bi mogla da budu ona koja se odnose na normalizaciju odnosa sa Prištinom, o finansijskoj kontroli, obrazovanju", kaže Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima.

Laslo Varga, zamenik predsednika skupštinskog odbora za EU, nada se da će u Briselu ipak biti doneta odluka da pregovori počnu u junu. "Ne vidim razlog da se, kao i u slučaju Crne Gore, brzo ne otvore poglavlja o nauci i obrazovanju, a onda krajem godine i razgovori o Kosovu, pravosuđu i vladavini prava", kaže on.

Detaljan plan skrininga poglavlja utanačen je do marta 2015. i na njega neće uticati izbori za evropske institucije, rečeno nam je i u Beogradu i u Briselu. Naš tim do proleće sledeće godine očekuje još 49 sastanaka skrininga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: