Odesa: Oslobođeno 67 demonstranata

Policija u Odesi je danas, nakon napada više od 2.000 demonstranata na policijsku stanicu, oslobodila 67 uhapšenih proruskih aktivista.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 04.05.2014.

16:01

Default images

Demonstranti su napali sedište policije u Odesi uzvikujući "fašisti, fašisti" i zahtevajući puštanje svojih istomišljenika zarobljenih u sukobima pre dva dana, kada je u požaru u Domu sindikata poginulo 42 ljudi.

U pokušaju da umiri masu, policija je prvo pustila jednog od uhapšenih, ali su demonstranti, od kojih neki naoružani motkama, uspeli da prodru u unutrašnje dvorište policije, izveštava AFP. Nakon toga je usledilo dodatno puštanje uhapšenih demonstranata.

"Rusi neće ostaviti sopstveni narod", uzvikivali su demonstranti lomeći prozore i kapiju iza koje su njihovi sunarodnici zatvoreni od petka. Mogli su se čuti i povici "Rusija, Rusija", kao i "Nećemo oprostiti", prenosi Rojters.

Prema medicinskim izveštajima, u požaru pre dva dana u zgradi Doma sindikata, u centru Odese, 30 proruskih federalista, koji su se tu sklonili od protivničkog tabora, ugušili su se od dima, osmoro je poginulo u očajničkom pokušaju bekstva, dok su četvorica stradali od vatrenog oružja.

Nasilje u Odesi u petak bilo je deo "ruskog plana za uništenje Ukrajine", izjavio je u nedelju premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk.

"To što se dogodilo u Odesi, deo je plana Ruske Federacije da uništi Ukrajinu i ukrajinsku državu", rekao je on na konferenciji za štampu u Odesi, posle niza sastanaka s lokalnim vlastima i udruženjima građana.

"Rusija je ovde poslala ljude da izazovu haos, ali zemlja se mora ujediniti i pomiriti da teroristima koje Moskva podržava, ne bi dala mogućnost da podele naš narod", rekao je Jacenjuk.

Gradonačelnik Harkova: Vratiću se, obećavam

Gradonačelnik ukrajinskog grada Harkova, 54-godišnji Genadij Kernes, koji je preživeo pokušaj ubistva, postavio je na Instagramu svoju fotografiju iz bolnice i poruku u kojoj zahvaljuje onima koji ga podržavaju i obećava da će se vratiti.

Kernes je teško ranjen u leđa 28. aprila, dok je džogirao duž autoputa u Harkovu, prenosi Itar - tass.

Iste noći je transportovan u jednu privatnu kliniku u izraelskom gradu Haifa, odakle je kasnje prebačen u medicinski centar Rambam u istom gradu, gde je operisan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: